Ubijen načelnik OSUP-a Savski Venac

18:25

U potrazi za zločincima, policija juče blokirala razne delove Beograda

Beograd - Načelnik Odeljenja unutrašnjih poslova opštine Savski Venac, pukovnik Dragan Simić, ubijen je juče u 7,30 časova u ulici Save Kovačevića, u neposrednoj blizini Kalenić pijace. Policija je, u potrazi za ubicom, ubrzo blokirala delove grada, a istražitelji su otpočeli istragu po izlasku na mesto zločina. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista, iz Informativne službe Gradskog SUP-a nisu saopšeni detalji u vezi sa ubistvom.

Ubistvo se, inače, desilo preko puta poznate kafane "Kalenic", koja prima goste već u prvim jutarnjim časovima. Svega pedesetak metara odatle nalazi se park, poznat kao mesto gde noću spavaju prodavci zeleniša u svojim vozilima, čekajući otvaranje jedne od najvećih gradskih pijaca. Zbog toga je raskrsnica ulica Save Kovačevća i Maksima Gorkog među najfrekventnijim u gradu tokom celog dana.

U potrazi za očevicima, vaš reporter je juče, ipak, naišao na zid ćutanja pošto većina upitanih, ili nije htela da komentariše događaj ili, prosto, za njega nije ni znala. I zaista, već oko podneva nije bilo više nikakvih tragova, pošto su trake, kojima je bilo ograđeno mesto zločina, uklonjene.

Dragan Simić je, inače, dugo godina bio načelnik Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata Uprave kriminalističke policije SUP-a u Beogradu, gde je radio na rasvetljavanju najtežih krivičnih dela izvršenih na teritoriji prestonice.

Danas, 9. jul 1999.

Posle najnovijeg ubistva policajca u Beogradu
Pukovnik Simić peta žrtva ove godine

Beograd - Kratko ošišani mladić, dvadesetih godina,prišao je prekjuče ujutro u ulici Save Kovačevića policijskom pukovniku Draganu Simiću i ispalio na njega više metaka iz pištolja sa prigušivačem a zatim je, najverovatnije drgugim pištoljem bez prigušivača, zapucao na dvojicu inspektora u blizini, bežeći u susednu ulicu. Policija je ubrzo blokirala  delove grada, ali vest o hvatanju počinioca ili počinilaca zločina još nije stigla iz Informativne službe gradskog SUP-a.

Načelnik Odeljenja unutrašnjih poslova Savski venac, pukovnik Dragan Simić ubijen je oko 7,30 ispred svoje zgrade dok je pokušavao da uđe u kola i odveze se na posao. Prethodno se pozdravio sa dvojicom policijskih inspektora koji su došli da odvezu na posao njegovu ženu Vesnu, inače šefa Odseka za suzbijanje prevara i falsifikata beogradske policije.

Svega pedesetak metara od Kalenić pijace, dvadesetak od parka, tokom celog dana zaposednutog od strane prodavaca i nakupaca zelenišom i u neposrednoj blizini svojih kolega - policajaca, Simić je izdahnuo na licu mesta, dok se atentator dao u bekstvo, raspojasano pucajući u svim pravcima - u centru Beograda u po bela dana.

Uobičajna jutarnja živost na i oko jedne od najvećih gradskih pijaca, prekinuta paničnom potragom za zaklonom, gotovo niko nije video završnicu događaja koji se, inače, odigrao munjevito. Pretpostavlja se zato, da je atentator pobegao u obližnju Mlatišuminu ulicu, i gde ga je, najverovatnije, čekao pomagač u automobilu. Policijske snage su stigle veoma brzo, a uviđajna ekipa je odmah započela istragu. Brzo organizovane blokade u raznim delovima grada, trebalo je da pomognu policiji u hvatanju vinovnika još jednog ubistva visokog policijskog službenika, poznatog po predanom radu na rasvetljavanju najtežih krivičnih dela.

Inače, Simić je peti policajac, koji je ubijen od početka ove godine. "Serija" ubistava policajaca, bilo da su na zadatku, ili ne, nastavljena je, a datira još od početka devedesetih. Njihove ubice, uglavnom su ostale nepoznate. Prisetimo se da je još 1991. godine na martovskim demonstracijama ubijen policajac koji je bio na dužnosti. Njegov ubica nikada nije otkriven. Novembra meseca iste godine, u kafeu "Bananas", ubijen je inspektor Radovan Avramovski, čiji je ubica takođe ostao nepoznat, a te godine je na Novom Beogradu, ubijen i policajac Cvetko Otašević, pri pokušaju hapšenja trojice mladića. Ni njegov ubica nije izveden pred lice pravde. Februara 1992. godine, u kafiću "Bakardi", prilikom legitimisanja trojice mladića, ubijen je inspektor Uprave za suzbijanje kriminaliteta SUP Beograd, Branislav Perović. Ubica nije otkriven. Juna iste godine, pri pokušaju sprečavanja provale stana ubijen je policajac Ostoja Jelić. Ubica nikada nije pronađen. 

Oktobra iste godine, na novosadskom autoputu je ubijen milicionar Zoran Mišić. O ubici se ništa ne zna. Jun 1993. godine, na demonstracijama ispred Savezne skupštine ubijen je milicionar Milorad Nikolić. Iste godine, jula meseca, na Železničkoj stanici u Beogradu ubijen je milicionar Živomir Pavlović. Njegov ubica je uhvaćen.
Radovan Stojičić Badža

Maja 1994. godine, ispred svog stana ubijen je milicionar Miroslav Todorović. Policajac Radoljub Luković ubijen je 1995. godine u Pionirskom parku, prilikom hapšenja Predraga Janjića. Janjić je nakon ubistva Lukovića na četvoricu policajaca bacio ručnu bombu i teško ih ranio. Osuđen je na smrtnu kaznu. Policajac Goran Radulović ubijen je iste godine, a njegov ubica nije uhvaćen.

Ispred zgrade svog stana na Karaburmi je 1. februara 1996. godine ubijen inspektor Dragan Radišić. Ubica, koji je u glavu inspektora ispalio 18 kuršuma, verovatno iz škorpiona. U višemesečnoj istrazi, u kojoj su bile angažovane sve raspoložive snage, saslušano je oko tri hiljade ljudi, što svedoka, doušnika iz podzemlja, Radišićevih prijatelja, poznanika i lica sa kojima se on, poslednjih godina sretao. I ništa. Ubica se i dalje šeta na slobodi. Iste godine, 21. maja, na stepeništu "Merkatora" na Novom Beogradu ubijen je privatni detektiv i bivši načelnik Odeljenja za maloletničku delinkvenciju gradskog SUP Miroslav Bižić -Biža. Iako je ubistvo izvšeno u po bela dana i pred svedocima, ubica je još uvek na slobodi.

U elitnom beogradskom restoranu "Mamma mia", 11. aprila 1997. godine, ubijen je general policije, zamenik ministra unutršnjih poslova Srbije, magistar Radovan Stojičić - Badža. Prošlo je više od dve godine od ubistva generala Stojičića. Mada je policija preduzela obimnu i do tada neviđenu istragu, prevrnula i nebo i zemlju, ubica zamenika ministra unutrašnjih poslova, još uvek nije uhapšen. Prošle godine prilikom akcije hapšenja kriminalaca u jednom stanu na Mirijevu poginula su dvojica policajaca. Na žalost tu se krug ne zatvara. Ubistvom pukovnika Simića, krvavi lanac ubistava policajaca je nastavljen.
               

Danas, 10. jul 1999.

You Might Also Like

0 коментара