Venecija: Plaže kao dodatni adut

20:05

Naši, kao i turisti iz celog sveta, u Veneciju odlaze zbog jedinstvenog položaja „potopljenog” grada, te njegovih istorijskih i kulturnih znamenitosti koje su baštinjene tokom vekova moćne Republike. Ovdašnjim putnicima-namernicima je manje poznato da u neposrednoj blizini Venecije postoje tri prvoklasna letovališta, sa brojnim hotelima i odličnim plažama. Iako u katalozima domaćih agencija generalno nema mnogo aranžmana koji vode ka italijanskom primorju, Lido di Jesolo pored Venecije se lako može pronaći, i to čak po prihvatljivim cenama. Boravak u ovom mestu, osim kupanja i sunčanja, omogućava jednostavan „skok” do čuvenog grada, ali i otkrivanje nama manje poznatih plaža u Lido di Veneciji i Kiođu


Kao i prethodnih godina, turistički katalozi su puni letnjih aranžmana za Grčku, Egipat, Tunis ili Tursku. Mada u manjem broju, mogu se pronaći i putovanja koja vode do obala Španije, Malte ili Maroka. Kada je reč o Italiji, u oči pada da su veoma retke ponude za ovu zemlju iako je ona prosto „opkoljena” morem. Naše agencije leti jednostavno zaobilaze Apeninsko poluostrvo, a kao razloge mogli bismo navesti relativno visoke cene i peripetije u vezi sa viziranjem pasoša. Ali, to definitivno ne mogu biti jedina objašnjenja jer i na destinacijama kojima je naklonjen ovdašnji turista letovanje često nije jeftino. Osim toga, i drugde nam traže vize. Na primer, u Grčku se odlazi sa istim „šengenom“ koji je neophodan i za Italiju.
Najvažniji razlog za odsustvo aranžmana koji vode do apeninskih plaža je taj što u Srbiji ne postoji tradicija letovanja u Italiji. Još tokom sedamdesetih, kada je crveni pasoš bio „ulaznica” za skoro ceo svet Jugosloveni su, recimo, bez problema stizali do španske obale. Ne hajući za diktatora Franka, zajedno sa Nemcima su otkrivali zabiti koje danas slove za prestižne destinacije. Kada je reč o Italiji, sinonim za putovanje u ovu zemlju do raspada Jugoslavije bio je pogranični Trst i tamošnji buvljak Ponte Roso. Odlazilo se, doduše, i u turističke epicentre kakvi su Venecija ili Rim. Brojne agencije i danas vode do prestonice Italije ili po srednjovekovnim gradovima na severu ove zemlje. Ali, tek retki putnici iz Srbije stižu do italijanskih letovališta jer turoperatori jednostavno nisu „razradili” takve destinacije.

Bogastvo izbora

Letovališta u Italiji su brojna. To su uglavnom, ili mala ribarska sela koja često nisu locirana baš uz obalu, ili moderna odmarališta za masovni turizam. Posmatrano po oblastima, među najprestižnijima je Italijanska rivijera koja se proteže duž Ligurijskog mora, od granice sa Francuskom do zaliva La Spezia (oko 250 kilometara). U središtu je Đenova koja ovo područje deli na dve manje rivijere, Ponente (tamo je čuveni San Remo) i Levante. Južno od Rima takođe se nalaze atraktivna odmorišta (na primer Sperlonga i Terasina), kao i u blizini Napulja (popularni Sorento). Na jadranskoj obali, letovališta su načičkana od Ravene do Ankone (Rimini, Pesaro...), na glasu je Grado u blizini Trsta. I u drugim delovima priobalja nalazi se dosta dobrih odredišta. Naravno, Sicilija, kao i Sardinija imaju svoje adute.
Mi ćemo ovaj put izdvojiti tri letovališta  koja su smeštena tik uz Veneciju. To su Lido di Jesolo, koji je ubedljivo najčešći u ponudi domaćih agencija kada je reč o Italiji, zatim Lido di Venecija, te Kiođo. Ali najpre da se pozabavimo geografijom. Venecija, jedan od najatraktivnijih gradova na svetu, smestila se na 118 malih ostrva u središtu istoimene lagune. Reč je o vodenoj površini od oko 550 kvadratnih kilometara (otprilike to je ravno polovini urbane površine Beograda). Lagunu od Jadranskog mora odvaja kopneni bedem koji je nastao još u praistoriji. Dug je oko pedeset kilometara, toliko su bedemom udaljeni Lido di Jesolo i Kiođo na njegovim „špicevima” (drumom je razdaljina skoro 100 kilometara zato što se obilazi Laguna). Širina ovog „jezera" varira od sedam do 14 kilometara.

Lido di Jesolo

U blizini severnog završetka Lagune je Lido di Jesolo. To je, zapravo „plaža" gradića Jesolo koji se smestio sa obe strane reke Sile, oko tri kilometra od obale Jadrana. Lido di Jesolo krasi skoro 15 kilometara duga peščana plaža koja se proteže od ušća reke Piave u more do ušća Sile, takođe u Jadran. Ako se tome doda i južniji deo koji je s druge strane ušća Sile (uz naselje Kavalino) onda je ukupna dužina plaže oko 25 kilometara. Naime, sitan pesak je razasut sve do svetionika Punta Sabioni na severnom brodskom ulasku u Lagunu. Plaža je naročito pogodna za porodice sa malom decom jer je dublja voda udaljena od obale. Ona je prosto „okićena” ležaljkama i suncobranima, a njihovo korišćenje se plaća u hotelima pošto svaki od njih ima svoj deo plaže. Cena je oko 10 evra za celodnevni najam.
Turistički sinonimi za Italiju su istorijski spomenici i prvoklasna umetnost. Lido di Jesolo u tom smislu nema čime da se podiči osim blizinom Venecije. Ali, posetioci ovog mesta i ne očekuju da se „duhom” obogate, već pre svega da se odmore i provedu. A uslovi za to su odlični. Gradić je „načičkan” kafićima, picerijama, restoranima, kao i raznim prodavnicama (rade dvokratno, pauza je u popodnevnim satima). Kvartovi Lido di Jesola su koncentrisani oko malih trgova koje povezuje javni autobuski prevoz. Glavna ulica naveče postaje pešačka zona. Cene u kafićima su nešto više od beogradskih. Moguće je iznajmiti bicikle (od jednoseda do četveroseda), automobile i mopede. Tokom jutra autobusi besplatno voze do pristaništa sa kojeg se plovi do Venecije.


Lido di Venecija

Lido di Venecija se nalazi skoro tačno na polovini razdaljine između Lido di Jesola i Kiođa. To je, moglo bi se reći, venecijanska gradska plaža (centralni venecijanski Trg svetog Marka udaljen je svega oko tri kilometra). Ipak, Lido di Venecija je izdvojen od grada, on je na zasebnom ostrvu smeštenom između severnog i središnjeg brodskog ulaza u Lagunu. Ostrvo je dugo 12 kilometara, a osim Lida tamo su još dva naselja: Malamoko i Alberoni. Lido di Veneciju krase mnoge raskošne građevine. Ovo mesto je najpoznatije po prestižnom filmskom festivalu koji se održava svakog septembra. Do skoro, tu je leti radio i veliki kazino. Srce Lida je široka ulica Santa Marije Elizabete. Ona povezuje Lagunu i Jadran, na tih 700 metara „tiskaju” se luksuzni hoteli, restorani i prodavnice.
U Lidu di Veneciji bave se vrhunskim turizmom duže od veka. To je privlačilo i još privlači bogate goste, pa stoga se ne čuditi što su cene prilično visoke. Plaža Lida di Venecije je praktično duga koliko i samo ostrvo. Na oba kraja nalaze se javna kupališta na kojima nema troškova za mobilijar, ali na centralnom (najdužem i najlepšem delu) pesak je isparčan na manje hotelske „posede”. Tu važe pravila o iznajmljivanju ležaljki i suncobrana kao u Lido di Jesolu. Zanimljivo je da se u tom centralnom delu na svakih stotinak metara nalaze mali molovi. Iako je Venecija jako blizu, morska voda je čista. Jedan od atraktivnih prizora posetiocima plaže priređuju ogromni morski kruzeri (putnički brodovi) koji uplovljavalju u Lagunu. Između Lida i Venecije često saobraća brodić „vaporeto" (ploveći autobus).

Kiođo

Kiođo se nalazi na krajnjem jugu Lagune, odnosno na najjužnijem brodskom izlazu iz nje. Ovaj gradić je Venecija u malom jer se smestio na nekoliko ostrva, a između njegovih starih građevina nalaze se kanali od kojih je najživopisniji onaj po imenu Vena (ostala dva se zovu Lombardo i San Domeniko). Ipak, do centra se može stići i bez veslanja jer Kiođo sa kopnom povezuje most do Sotomarine, gradske četvrti koja se pružila duž Jadranske obale. Glavna ulica je Korzo di popoli, na nju pod pravim uglovima izlaze sporedne uličice. U gradu se nalaze dva muzeja i nekoliko starih crkava. Stanovnici Kiođa su pre „otkrivanja” turizma živeli od ribolova, a duh tog vremena još živi na bučnoj Ribljoj pijaci. U restoranima služe odlične specijalitete od morskog ulova, ali po prilično visokim cenama.

Iako je staro jezgro grada atraktivno, turizam je uglavnom koncentrisan u Sotomarini, kako zbog velike plaže na Jadranu, tako i zbog činjenice da se tamo nalazi više od 60 hotela i oko dvadesetak kampova. Plaža u Sotomarini je šira nego one u Lido di Jesolu i u Lido di Veneciji, ali je zato dosta kraća. Proteže se od ulaska u Lagunu na severu do ušća reke Brenta u Jadransko more na jugu i duga je oko pet kilometara. Od tri opisana letovališta, možda je baš u Sotomarini najizraženiji običaj koji je, inače, poslednjih godina tako uočljiv i na istočnom Jadranu, naročito u Crnoj Gori. Reč je o prekomernoj „instalaciji” ležaljki i suncobrana od kojih je na pojedinim delovima plaže teško doći do mora. Domaćini, međutim kažu da to samo ilustruje koliko su Kiođo i njegova Sotomarina popularno letovalište.

You Might Also Like

0 коментара