Nova otkrića o dinosaurusima: Meteor za početak i kraj

14:05

Dominaciju dinosaurusa, dugu 135 miliona godina, omoguđio je udar velikog meteora. Mesožderi su izumrli jer su bili suviše spori da bi ulovili plen. Današnje ptice jedini preostalii potomci velikih reptila


Da li je jedan veliki asteoroid, sličan onome koji ih je ubio pre 65 miliona godina, dinosaurusima obezbedio prevlast 135 miliona godina ranije? Da li su dinosaurusi-mesožderi izumrli usled udara meteora ili zato što su bili suviše spori da bi uhvatili plen. Da li su dinosaurusi-letači, preteče ptica, naučili da lete skačući s grane na granu ili dok su trčeći mahali prednjim udovima? Posle ovogodišnjih otkrića u Kini, Marku, Zimbabveu, Čileu i drugde, naučnici daju nove odgovore, istovremeno pobijajući do nedavno važeće teorije.

Dominaciju dinosaurusa u jurskom razdoblju, koje je trajalo 135 miliona godina, omogućio je asteroid, isto kao što ih je pre 65 miliona godina jedan drugi uništio, misle neki naučnici. Na osnovu dokaza iz fosila, tragova metala iz asteroida i drugih relevantnih izvora, stručnjaci su zaključili da je pad ogromnog asteroida uništio većinu konkurenata, što je otvorilo put za dominaciju dinosaurusa.

- Naše istraživanje potvrđuje pretpostavku da je udar komete ili asteroida pre 200 miliona godina omogućio njihovu dominaciju u jurskom razdoblju – kaže Denis Kent, profesor na univerzitetu Rutdžers u NJu Džersiju. Budući da nisu imali konkurenciju, dinosaurusi su se razvili u čudovišta čiji likovi danas plaše decu u filmovima ili muzejima - tiranosaurus reksa i velociraptora.

- Oni su zamenili celu lepezu različitih vrsta grabljivaca koji su u daljoj rodbinskoj vezi s današnjim krokodilima – tvrdi Paul Olsen sa univerziteta Kolumbia. Posmatrajući otiske stopala i fosilizovane kosti s osamdesetak različitih nalazišta, Olsen je sa saradnicima zaključio da je bilo potrebno samo 50.000 godina da bi se dinosaurusi razvili u velike životinje. Pre jurskog razdoblja, najveći dinosaurusi su verovatno bili plateosauri, dvonogi biljojedi dugih vratova.

Vremenom, grabljivci poput tiranosaurus reksa dosegli su dužinu veću od 14 metara. U evolucionoj trci za preživljavanje biljojedi su postali još veći i razvili se u 48 metara dugačke životinje, čiji su ostaci pronađeni u Argentini 2000. godine.

Jedva stajali na nogamama

Za dinosauruse i još 70 odsto drugih vrsta bio je koban udar metoeora pre 65 miliona godina. Ali, iako je velika katastrofa bila najvažniji, ona nije isključivi razlog za propast dinosaurusa. Naučnici tvrde da oni sa svojim karakteristikama prosto nisu imali šansu.

Važan razlog koji je bio fatalan po dinosuruse, naročito mesoždere, je njihva brzina, tačnije izuzetna sporost. Naučnici koji ih proučavaju silno se smeju kada u filmovima poput „Park iz doba Jure” gledaju grdosije kako jure brže od automobila. Istraživanja dokazuju da se dinosurusi nisu mogli kretati brže od 18 kilometara na sat.

Čuveni krvolok tiranosaurus reks bio je visok šest, dugačak 12 metara i težak šest tona, pa su mišići u njegovim nogama jedva podnosili toliki teret. On se teško kretao i s mnogo muke hvatao plen. Zbog toga najnovije teorije ukazuju da je opaka zver, ustvari bila lešinar. Na suprot zaključcima posle nekih ranijih istraživanja, kada je tvrđeno je da se reks mogao kretati brzinom do 72 kilometra na sat, verovatno uopšte nije mogao trčati, misli Džon Hatčinson, biolog i stručnjak za evoluciju pokreta sa univerziteta Stanford.

On je uz pomoć Mariana Garsijeie iz kompanije „Borg-Varner automotiv” izradio kompjuterski program za analizu kretanja dinosaurusa. Tako je izračunato da je t-reks morao imati velike nožne mišiće kako bi razvio dovoljno snage i da bi mogao nositi svoju masu u trku.

Kad su model testirali na t-reksu koji trči 72 kilometara na sat, njihovi proračuni su pokazali da bi ova životinja morala imati u svakoj nozi po 43 odsto težine. Kako bi dokazali teoriju, kompjuterski su povećali pile na veličinu prosečnog t-reksa i shvatili da divovsko pile uopšte ne bi moglo stajati.

Pa kako su onda dinosurusi-mesožderi opstajali, kada nisu mogli da love plen koji je bio brži od njih? Najnovija istraživanja nude odgovor i na ovo pitanje. Za razliku od pretodnih teorija, po kojima su veliki mesožderi bili nedruštveni, nedavno pronađeni otisci u Zimbabveu otkrivaju sasvim drugačije. Paleontolozi su otkrili nekoliko otisaka prstiju t-reksovog prethodnika, alosaurusa, što znači da su oni možda živeli u čoporima.

Osim što su u zajednici bili sigurniji od napada neprijatelja, spori dinosaurusi u čoporu su mogli i da love, praveći zamke bržim vrstama koje su mogle lako da pobegnu kada se suoče samo sa jednim lovcem. Fosilizovani tragove teropoda, dvonožnih dinosaurusa-mesoždera, nedavno su otkriveni i u Portugalu. Tragovi u grupi upućuju na zaključak da su dinosaurusi i ovde živeli u zajednici i da su se ponašali kao stado. Tragovi su nastali pre 175 miliona godina, u vreme srednje jure, što je dokaz i da su još rane vrste dinosaurusa-mesoždera živele i lovile u čoporima.

Dinosaurusi lete

Zanimljiva je i tema-dilema o dinosaurusima i letenju. Naučnici se danas uglavnom slažu sa teorijom po kojoj su ptice evoluirale od zajedničkog pretka, dinosaura protoavisa, pre približno 225 miliona godina. Te praptice su živele na svim kontinentima, a većina je nestala kad i drugi dinosaurusi  pre 65 miliona godina. Ptice koje su preživele danas su verovatno jedini pravi potomci dinosaura. Međutim, više od jednog veka paleontolozi raspravljaju o tome da li su prvo poletela bića koja su boravila na stablima i skakala sa grane na granu ili životinje koje su trčale po zemlji, snažno mašući prednjim udovima radi stabilnosti.

Kineski naučnici su pre nekoliko meseci otkrili fosile pernatog dinosaurusa s četiri krila koji, kako kažu, pruža nove dokaze o tome kako su ptice počele leteti. Taj dinosaur nazvan mikroraptor gui kraći je od jednog metra i veruje se da je skakao sa stabla na stablo, slično kao leteće veverice, što je međukorak do pravog leta.

Međutim, na drugom mestu u Kini, nedavno je otkriven mali dinosaurus-letač, čiji raspored prstiju ukazuje da nije boravio na drveđu. Ovaj dinosaurus je najverovatnije vremenom naučio da leti pošto je mahao prednjim udovima. Neki dinosaurusi su frenetično mahali prednjim udovima naginjući se prema napred kako bi bili što brži. To se događalo pre nego što su neke vrste dinosausa evoluirale i dobile krila, pokazalo je istraživanje o razvoju vrsta objavljeno nedavno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naučnici zato sada sve više pristaju na pomirljivo objašnjenje da je mali dinosaurus - mesožder, koji je hodao zemljom, verovatno evoluirao u dva pravca: neki su se popeli na stablo, a drugi su mlatarali udovima na površini tla. I jedni i drugi vremenom su naučili da lete.

Dnevnik, septembar 2003.

You Might Also Like

0 коментара