U Turiji proteklog vikenda održana 16. Kobasicijada: Kobasica od dve hiljade metara za 2000. godinu
15:45Turijci očekuju da njihov mesarski podvig bude objavljen i u Ginisovoj knjizi rekorda
Turija - Kobasicom dugom dve hiljade i sedam
metara, vojvođansko selo Turija oborilo je u subotu svetski rekord, postavljen
u ovom mestu prošle godine kobasicom od 1.015 metara. To je potvrdio žiri,
sastavljen od akreditovanih novinara, pa ostaje da ovaj rezultat bude objavljen
i u Ginisovoj knjizi rekorda, što su u Londonu bez obrazloženja odbijali
poslednjih godina.
Tokom tri dana Šesnaeste kobasicijade, kroz
Turiju je prošlo više od trideset hiljada Vojvođana i njihovih gostiju, koji su
više gledali, manje se sladili kobasicama. Jer na ovom svojevrsnom festivalu
mesnih proizvoda, cene su bile veće od onih u mesarama Novog Sada i drugih
gradova. Najduža kobasica je prodavana za 65 dinara po metru, a bilo je i
ekskluzivno napunjenih crevaca po ceni od 150 dinara za kilogram.
No, rekordu se u zube ne gleda, pa su domaćini
pre svega istacali podatak da je za najdužu kobasicu, čija metraža je simbolično
posvećena 2000. godini, žrtvovano 46 tovljenih svinja, težine do 130 kilograma.
Od mirođija, dodato je 20 kilograma bibera, 40 soli, 35 paprike i 30 kilograma
luka, pa je crvenkasta "zmija" težila dve tone. Odnosno, oko
kilograma po metru, zbog čega je pred lice javnosti mogao da je iznese jedino
viljuškar.
Sedam Turinaca je danonoćno tri dana spremalo
kobasicu, a danak u svinjama je "naplaćivalo" 30 mesara. I sve to u
slavu najduže kobasice, čiji je prvi metar simbolično napunio Boško Peršević,
predsednik Izvršnog veća Vojvodine, koji je svečano i otvorio Kobasicijadu prošlog
petka. Njemu počast otvaranja, a nama fiskulturna hala - kaže ne šaleći se
jedan od organizatora.
I zaista, posle bavljenja kobasicama, domaćini
su odveli goste do velikog gradilišta pored osnovne škole, gde pod verdim nebom
zjapi poluzavršena dvorana. Ugledni gosti iz Novog Sada, smislili su Turijci,
mogu da progovore koju reč na pravom mestu, posle čega bi opet zazujale betonske
mešalice pored velelepnog, ali poludovršenog zdanja. Nigde brda, sve ravnica.
Nema truba, al' su tamburice. Nije Guča, nego Turija.
Izuzev kobasice,
tamburica i krajolika, sve ostalo je podsećalo na veliki festival u Guči. Čak i
lepo vreme je dalo svoj doprinos velikom narodnom vašaru. Vešti majstori su
prodavali domaće bombone, kolače i paprikaš, ali i skupocene noževe za obradu
mesa, najnovije modele kućanskih aparata proizvođača za koje niko nije čuo u našim
krajevima i muzičke diskove.
Pa ipak, sve se u Turiji proteklog vikenda
merilo kobasicama. Najbolji u takmičenju skakanja u dalj je dobio četiri metra
kobasice, taman toliko koliko je skočio. Najteži čovek, koji ima više od dvesta
kilograma, dobio je pet kila kobasice. I tako redom, tri dana, dok nisu
pojedene tone mesa. Dosta se i vratilo u frižidere da sačeka kupce narednih
dana u nekoj od mesara. Žalio se nije niko, jer ljubitelji kobasice su pojeli
koliko su mogli da plate, a vešti mesari su spakovali improvizovane pokretne
mesare sa devizom "jednom dobra kobasica - uvek dobra kobasica",
uvereni da će njihovi proizvodi brzo naći put do stomaka sladokusaca.
Turijcima, pak, ostaju "naćuljivanje"
ušiju prema Londonu i Beogradu. Sa Temze se očekuje otvaranje korica Ginisa za
najdužu kobasicu, sa obala Save i Dunava koji dinar za završetak fiskulturne
sale. A ako bude kako biti mora, poručuju iz Turije, sledeće godine biće
napravljena kobasica koja će popuniti celu, do tada valjda izgrađenu, dvoranu.
Danas, februar 2000.
0 коментара