Spektakl brzinom od 2.500 kilometara na sat

14:09

Dok je za proroke predstojeće pomračenje Sunca 11. avgusta početak kraja sveta, naučnici najavljuju

U sred podneva, oblaci tame će zapanjujućom brzinom prekrivati sve pod sobom. Nastaće mrkla noć u kojoj će sa rubova crne lopte izbijati preteći vatreni plamenovi. Temperatura će početi da pada dok će se na nebu pojaviti plamteći dijamantski prsten. U zenitu dana, život će obaviti crnilo. A onda, petlovi će početi da kukuriču kad im vreme nije. Proroci najavljuju da će smak sveta stići 11. avgusta, koji će biti prvi dan užasnog Opšteg rata, kako su ga nazvali kremanski proroci Tarabići.

- Nešto izuzetno će se i dogoditi, ali to neće biti propast sveta već najlepša astronomska pojava. Tada će se Zemlja, Mesec i Sunce naći u jednoj pravoj liniji i lik Meseca će prekriti lik Sunca. Nekom igrom prirode Mesec, inače oko 400 puta manji od Sunca, potpuno će da prekrije njegov lik, zato što je Sunce oko 400 puta dalje od Zemlje nego što je Mesec - kaže profesor Milan Dimitrijević, direktor beogradske Opservatorije.

Eto objašnjenja! I ne samo to. Od našeg sagovornika saznajemo i za scenario. Mesečeva senka će "dodirnuti" zemlju u Atlanskom okeanu, 300 kilometara južno od obala Nove Škotske u 11,30 po našem vremenu. Brzinom od oko 2,5 hiljada kilometara na čas preći će 14 hiljada kilometara i to iznad obale južne Engleske, zatim Belgije, Francuske, Luksemburga, Nemačke, Austrije, Mađarske. U našu zemlju će, znači 11. avgusta sa zapada stići mrkli mrak. Granicu će preći nešto severnije od Bajmoka, u 13,53, a izaći će istočno od Srpske Crnje u 13,57 časova. Nekoliko minuta za nezaborav, "preoteće" nam Rumuni, preko kojih će pomračenje otići ka Bugarskoj, Crnom moru, Turskoj, Pakistanu, Iranu i Indiji. Nebeski spektakl će biti završen u Bengalskom zalivu u 14,30 po našem vremenu. Pošto će tamo biti veče, nestanak Sunca iznad bengalskih vatri biće tek obična, svakog dana vidljiva pojava.

Zato, vratimo se u naše krajeve, gde će biti mnogo zanimljivije. Vi, koji bolje poznajete geografiju, već ste primetili da će se glavna nebeska žurka, što se nas tiče, odigrati u Vojvodini. Potpuno pomračenje Sunca će prohujati linijom Bajmok - Ada - Srpska Crnja, a u trajanju od jednog i po do dva minuta, biće vidljivo i iz Subotice, Horgoša, Novog Kneževca, Kikinde. U izvesnom smislu, nebesa će nagraditi vredne Lale za uspešno završenu žetvu sa stoprocentnim pomračenjem. A južnije - tužnije, pa će tako, na primer, Beograd "dokačiti" svega 98 procenata mraka.

Na šta će sve to da liči, možda se pitate vi, odveć mladi da biste pamtili zadnje pomračenje na ovim prostorima, koje se zbilo 15. februara 1961. godine. Neposredno pre nego što lik Meseca prekrije Sunce, biće vidljiv nailazak elipse mraka, a zatim treperava igra senki i svetlucava zrnca, što će se dešavati usled prelamanja svetlosti u zemljinoj atmosferi. A ako sudbina bude htela da se neka dublja mesečeva neravnina okrene na pravu stranu, biće moguće videti takozvani dijamantski prsten. Zapravo, u jednom trenutku, iza lika Meseca, pojaviće se sunčeve zrake, pa će se stvoriti utisak velikog svetlećeg kruga na mračnom nebu. U slučaju da kroz neko mesečevo udubljenje prođe više svetlosti, na tom mestu će se pojaviti mala plamena lopta, pa će ceo prizor podsećati na prsten ukrašen dijamantom.

Pomračenje Sunca se dešava kada Zemlja uđe u mesečevu senku, a pošto je Mesec relativno malo nebesko telo, njegova senka na zemlji ima prečnik u proseku 160 kilometara. Kod predstojećeg pomračenja, ona će biti čak i manja, prečnika tek oko sto kilometara, pa će potpuno smrkavanje kod nas, rekosmo već, zadesti Vojvodinu. Mnogo je veće područje na kojem će mesečeva polusenka izazvati delimično pomračenje, koje će zahvatiti ostatak Jugoslavije gde zato neće biti vidljiva sva raskoš najlepše astronomske pojave. Tako će, naprimer, pomenutih 98 procenata pomračenja u Beogradu biti dovoljno tek da se sve smrači, ali ne i da se vide talasi nadolazećeg mraka, svetlucanje, igra senki, sunčeva korona ili zvezde.

Znači, kada ste u pitanju vi sa periferije dolazećeg spektakla, zavisi od vas da li ćete se zadovoljiti poludoživljajem ili ćete poći u potragu za potpunim mrakom, poput nezvaničnog svetskog rekordera, koji se silno naputovao da bi sebi priuštio čak 20 potpunih pomračenja Sunca. Inače, priča se da je u našim krajevima šampion jedan uspešni direktor, koji ima skor od sedam smrkavanja u po bela dana.

Na kraju, kada sve znamo o skorom pomračenju, ostaje pitanje: da li smo spremni? Manje, više, možda!? Kako bilo da bilo, u nečemu ipak zaostajemo za susedima Rumunima i Mađarima. Oni se spremaju da narednih dana ugoste na desetine hiljada turista, uglavnom zapadnih, koji su platili za hir da pomračenje gledaju na istoku kontinenta: u Rumuniji i Mađarskoj. A vidljivost - ista kao i u našoj zemlji, gde samo jedna beogradska turistička agencija organizuje doček pomračenja Sunca u Kikindi, i to isključivo za domaću publiku.

- Svojevremeno smo sa Saveznim hidrometeorološkom zavodom organizovali okrugli sto o prestojećem pomračenju, kada smo nadležnim ministarstvima uputili predlog mera koje bi trebalo preduzeti za taj dan. Predložili smo da se on proglasi za neradni, da se preduzmu mere bezbednosti u saobraćaju, da se uz pomoć medija stanovništvo upozori na štetne posledice po zdravlje, da se u školama održi specijalni čas. Nija nam odgovoreno - kaže direktor beogradske Opservatorije.

Savezna administracija je pre nekoliko dana, doduše, izdala saopštenje, kojim upozorava na opasnost gledanja pomračenja bez zaštitnih naočara i preporučuje ostanak u zatvorenom prostoru.

Od praznovanja pomračenja Sunca, znači, ništa pošto nije odlučeno da 11. avgust bude neradni. Ništa ni od predavanja u školama jer su učenici na raspustu. A oni koji imaju koju kap benzina: njima predstoji uživanje u vožnji po "mrkoj" hladovini. Posebnih pravila za bezbednost u saobraćaju neće biti, ali zato će odsustvovati i ilindansko Sunce. Da li na raskrsnici svetli zeleno ili crveno, videće se bez po muke - kao u sred noći.
U svakom slučaju, spremite se ma gde bili i šta radili. Jer, sledeće potpuno pomračenje Sunca zadesiće ove krajeve ponovo 7. oktobra 2135. Pod uslovom da su proroci pogrešili.

Danas, avgust 1999.

Ne gledati golim okom
- Pomračenje Sunca možemo gledati samo ako imamo specijalne naočare, jer u suprotnom, posmatranje od nekoliko sekundi može izazvati trajno oštećenje vida. Tek kada Mesec potpuno prekrije Sunce, biće moguće posmatrati sunčevu koronu golim okom. Doduše, ona će biti vidljiva jedino u području gde je pomračenje potpuno. Inače, za vreme pomračenja, Sunce će se nalaziti na južnoj strani neba, pa svi koji žele da prate ovaj događaj, treba da se smeste na mesto sa kojeg nije zaklonjen pogled na tu stranu - poručuje Dimitrijević.

Mesec i Sunce

Pomračenje Meseca je pojava koja se dešava na Mesecu, pošto on ulazi u senku naše planete i tako zaklonjen prestaje da odbija sunčevu svetlost. Zbog toga se pomračenje Meseca vidi na mnogo širem području od pomračenja Sunca, ondnosno svuda na onoj strani Zemlje koja je zaklonila Mesec. Potpuno pomračenje Sunca je takođe relativno česta pojava, ali je vidljiva uvek na drugim mestima zato što senka Meseca nije dovoljno velika da zakloni Sunce za široko područje.

You Might Also Like

0 коментара