Danas ekskluzivno objavljuje: Četvrta Jugoslavija u septembru

16:32

Beograd – Četvrta Jugoslavija će biti formirana u 9.septembra, a njeni osnivači su već objavili javnosti nacrt ustava, po kome će nova država zatražiti članstvo u Ujedinjenim nacijama bez insistiranja na kontinuitetu sa svojim prethodnicama. Ustav predviđa da će njeni državljani moći da postanu svi građani bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, ali i drugih zemlaja sveta, što će im omogućiti dobijanje pasoša nove države, bez obzira na posedovanje državljanstva drugih zemalja. Jedino ograničenje je da podnosilac zahteva nije na Listi nepoželjnih osoba, kaja je za sada nedostupna javnosti.

Od pre četiri dana, kada je počelo podnošenje zahteva za državljanstvo, dnevno ga zatraži nekoliko desetina ljudi, što je trenutno više od broja aplikacija koji svakodnevno bivaju podnošeni imigracionim biroima visoko-razvijenih zemalja. Među podnosiocima preovlađuju građani šet bivših republika SFRJ, i oni koji su emigrirali sa ovdašnjih prostora, ali dosta je i osoba koje će po prvi put postati Jugosloveni u četvrtoj Jugoslaviji.

“Izgubili smo nasu zemlju 1991. i postalli građani nepostojeće Atlantide. Od septembra 1999. ovo će biti naš dom. Nemamo teritoriju u fizičkom smislu, ali imamo nacionalnost i davaćemo državljanstvo i pasoše. 

Dozvoljavamo posedovanje dvostrukog ili trostrukog državljanstva, pa ako se osećate jugoslovenski, vaša aplikacija za državljanstvo je dobrodošla i nezavisna je od vašeg trenutnog državljansta i nacionalnosti, zbog čega ćete biti prihvaćeni. Molimo, pročitajte pažljivo Ustav. A, ako ste samo znatiželjni, možete nas posetiti kako turisti.”

Ovo je deo pisma koje je moguće pročitati prilikom prijavljivnja u državljanstvo Sajber Jugoslavije, zemlje u stvaranju, koja će od 9. septembra postojati na internetu, na adresi www.juga.com.

Zoran B., dramaturg i nekadašnji pisac scenarija za televiziju na ovim prostorima, a sada uspešni kompjuterski programer na zapadu Evrope, razvio je ideju o osnivanju četvrte Jugoslavije, koja je ovih dana prosto “zapalila” ovisnike interneta. Mejlovi-elektronska pisma “zuje” na sve strane, kako bi što više potencijalnih sajber-Jugoslovena bilo obavešteno da će uskoro dobiti novu domovinu.

“Ova zemlja će rasti i razvijati se shodno željama građana. Ni brže, ni sporije. Ni više, ni manje. Za razvoj ozbiljne zemlje, čak i virtuelne kao ova, potrebno je izvesno vreme.”

Tako je napisano u pomenutoj poruci budućim građanima. Ipak, tvorac ideje, ministar – webmaster koji je zadužen za tehničku podršku, i sam je  iznenađen razmerama interesovanja. Pomenuti Zoran, koji će za sada ostati anoniman u javnosti, jedva stiže da pošalje sertifikat o državljanstvu svima koji se prijave. U izjavi za Danas, on nas je obavestio da će uskoro proraditi tehnička mogućnost automatske registracije i povratne informacije o upisu u državljanstvo Sajber Jugoslavije.

Shodno Ustavu, svi prijavljeni građani moraju izabrati svoju funkciju u društvu. I to ministarsku, zbog čega Sajber Jugoslavija jedina na svetu već ima ministre za sunčanje, kafansku filozofiju i bahanalije, plavuše, vradžbine.........

Kada je Radoje Domanović pre sto godina pisao o Dangi, zemlji ministara na ovim prostorima, nije sakrivao svoju ironiju ni skepsu u pogledu budućnosti te države. Ipak, proslavljeni srpski satiričar nije ni slutio da će u budućnosti postojati paralelna stvarnost, locirana na internetu, koja će omogućiti potomcima njegove generacije kolektivnu emigraciju iz poslednjih deset godina teškog života. U virtuelnu, nepostojeću stvarnost interneta. Ili............

Kako Zoran kaže, citirajući svoga profesora sa beogradske Akademije dramskih umetnosti, “kada bi jedan film, umesto dva sata, trajao 80 godina, a ostatak života 10 godina, onda bi film bio stvarnost a život fikcija.”

“Kada zemlja bude imala pet miliona građana, planiramo da podnesemo zahtev za članstvo u Ujedinjenim nacijama. Kada se to dogodi, zatražićemo teritoriju od 20 kvadratnih metara negde na planeti, na kojoj ćemo staviti server.”- piše na glavnoj internet-stranici Sajber Jugoslavije.

Kada će četvrta Jugoslavija imati pet miliona stanovnika, za sada je neizvesno. Međutim, sudeći po činjenici da je četvrtog dana već imala skoro trista državljana, što je trenutno čini zemljom sa nejvećim procentom priraštaja na svetu, moguće je da će već na početku trećeg milenijuma biti potrebna nova stolica u velikoj sali Generalne skupštine UN.

A za zemlju članicu svetske organizacije, osim stanovništva, potrebna su i druga obeležja države. Sajber Jugoslavija će zato imati i svoju himnu, grb i zastavu, koju će izabrati sami građani. Pri tome, za razliku od prethodne tri, četvrta zajednica Jugoslovena neće imati nepromenjivih svetinja, pa će himna, zastava i ustav biti promenjljivi po jednostavnoj proceduri, koju pokrene dovoljan broj građana. A u eventualnim sporovima po tim ili bilo kojim drugim pitanjima, arbitriraće Ustavni sud Sajber Jugoslavije.

O svemu će,  znači, odlučivati građani ove zemlje čija spoljna politika za sada nalaže strogo prijateljske odnose prema svim državama, čak i ako i od vlasti tih zemalja dolaze neprijateljske vibracije, što znači da će sve nekadašnje članice bivše SFRJ su tretirane prijateljski od strane Vlade Sajber Jugoslavije.

U svakom slučaju, od 9. septembra, svi sajber Jugosloveni će imati svoju domovinu. U tehničkom smislu, njima će biti pružene izuzetne mogućnosti. Zapravo, trenutno najveća dostignuća interneta, kao što je jednostavno komuniciranje uživo, razmenjivanje informacija u svim web-formatima. Tako će brojna ministarstva obaveštavati građane o aktivnostima, a sami građani će međusobno komunicirati, skoro kao u pravoj državi. A pasoši: oni će, takođe, biti virtuelni. Znači, ništa u šta se može lupiti viza neke egzotične zemlje. Sajber Jugosloveni to znaju. Pa ipak, pomama za nenadanim državljanstvom je ogromna.

- Prijatelju, ovo je totalno super. Ponosan sam što sam prvi Slovenac koji je postao državljanin Sajber Jugoslavije – pisalo je u mejlu Tomaža iz Ljubljane, poslanom prijatelju iz Beograda, koji ga je “uputio” na pravu adresu. Beogradski prijatelj je bio opijen od mamurluka dok je čitao reči upravo pristigle iz “dežele”. Jer, prethodne noći je prostavljao svoje imenovanje na mesto ministra za partizanske filmove i TV serije Sajber Jugoslavije.

Danas, jul 1999. 

Ustav Sajber Jugoslavije

Ustav CY je promenljiv. Inicijalni Ustav CY je napisao Gradjanin Ministar Webmaster, sa idejom da ga svako moze promeniti. Promene na Ustavu se predlazu u okviru gradjanske web-stranice (interaktivni pasos). Svaki gradjanin ima pravo da podnese predlog za promenu Ustava. O ovom predlogu odlucuje celokupno gradjanstvo CY, postupkom Javnog Glasanja.

 *

Postupak Javnog glasanja, kojim se obavljaju sve promene CY tece ovako: Ukupno dve trecine gradjanstva mora da ucestvuje u odluci ZA ili PROTIV predloga koji je neki gradjanin izneo, ukljucujuci i predloge o promeni Ustava. Od ove, kvorumske mase gradjana, pedeset procenata plus jedan gradjanin mora da se izjasni ZA da bi predlog bio usvojen. Prebrojavanje glasova (real-time) vrsi Algoritam Socijalnog Uredjenja.

 *

Najvisi organ drzave je Algoritam Socijalnog Uredjenja. Sorce code ovog algoritma je javni, svaki gradjanin CY ga moze pogledati. Svaki gradjanin, takodje moze da predlozi modifikaciju ovog Algoritma pred celokupnim gradjanstvom CY, postupkom Javnog Glasanja. Ukoliko je modifikacija odobrena, Algoritam ce se promeniti kako je predlozeno.

 *

Gradjaninom Cyber Jugoslavije moze postati svako. Tj. svako ima pravo da podnese zahtev za pasos. I svako moze da dobije pasos automatski, osim ako je na listi  i osim ako je na listi onih kojima je pasos oduzet. U ova dva slucaja, podnosilac mora da podnese posebnu molbu, o kojoj razmatra celokupno gradjanstvo CY, i donosi odluku Postupkom Javnog Glasanja. Dobijanje drzavljanstva CY nije zavisno od drugog ili treceg drzavljanstva koje gradjanin ima, niti od njegovog porekla ili nacionalnosti. Svi stanovnici sveta dolaze u obzir za drzavljanstvo CY.

 *

Gradjanstvo CY i pasos CY se moze gradjaninu oduzeti ako se ne ponasa u skladu sa Ustavom CY.

 *

Svaki gradjanin mora da bude ministar necega. Prilikom dobijanja drzavljanstva, gradjanin mora da izabere svoje ministarsko mesto. Ukoliko je mesto vec popunjeno, gradjanin mora da izabere neko drugo mesto. Ministarsko mesto ne moze biti nadredjeno ili podredjeno nijednom drugom ministarskom mestu. Ispravni primeri ministarskih zvanja su: Ministar za koka-kolu; Ministar za ribe; Ministar za Speed Metal; Ministar za fotografije Marka Novosela; Ministar za Crvenu Zvezdu; Ministar Planina, Ministar za narodnu muziku; Ministar za zalazak sunca; Ministar Finansija; Ministar Plovki; Ministar za fusiju; Ministar za Evropa Plese; Ministar za Seselja; Ministar za Samostalnost; Ministar za Plivanje; Ministar korozije; Ministar hodanja; i svi ostali primeri.

 *

Niko nikad ne moze da postane Predsednik, Kralj ili Premijer CY, niti i na koji nacin da namece svoju volju gradjanima CY. Svi gradjani su ravnopravni Ministri i svaki ministar je podjednako bitan.

 *

Cast je i duznost svakom gradjaninu koji je vican HTML-u, Javi, Java Script-u, VBScript-u, COM objektima, IIS filterima i serverskim ASP aplikacijama kao i digitalizaciji muzike, videa i fotografija za web, da ucestvuje u gradjenju Cyber Jugoslavije.

 *

Gradjanin ima pravo na apsolutnu privatnost. Njegovi podaci se nikada nikome nece izneti, ukoliko on to sam ne zeli. Svaki gradjanin moze da izabere nivo svoje privatnosti u svakom trenutku preko svog interaktivnog pasosa. Gradjanin ce ostalim gradjanima biti jedino poznat po svom ministarskom zvanju obavezno, sve ostalo je opcionalno.

 *

Himna se menja na dnevnoj osnovi. Himnu ne bira gradjanstvo vec random seed primenjen na Ustavni algoritam. Sorce code Ustavnog algoritma biranja himne (kao dela Algoritma Socijalnog Uredjenja) je javni, svako ga moze pogledati. Himna se bira svakog vikenda iz grupe tzv. "himna kandidata". Grupu tzv. "himna kandidata" predlaze gradjanstvo, postupkom razlicitim od postupka Javnog Glasanja. Svaki novi predlog, dakle, mora da dobije barem 2/3 glasova svih gradjana da bi usao u ovu grupu. Medjutim, 1/2 glasova svih gradjana moze da skloni neku himnu iz grupe "himna kandidata" (ako gradjanima ta pesma ide na nerve, mora da bude lakse za ukidanje nego za predlaganje). Ovo podrazumeva da u nekom trenutku postoji mogucnost da himne nema, tj. da grupa "kandidata" bude prazna. U tom slucaju ce se software pobuniti i izabrati bilo koju pesmu koja mu padne na pamet od postojecih pesama sa web-a.

 *

Zastava i Grb CY uvek postoje po jedan, ali su promenljivi. Zastavu i Grb biraju gradjani Postupkom Javnog Glasanja.

 *

Zvanicni jezik CY je svaki kojeg bilo ko predlozi. Svaki predlozeni jezik se uvek usvaja kao zvanicni jezik, ukoliko postoji. Inicijalni zvanicni jezici CY su: Srpsko-Hrvatski, Engleski, Makedonski, Slovenacki, Ruski, Francuski, Holandski, Pascal, C, C++, Visual Basic i Latinski.


Svaki gradjanin koji predlozi novi govorni jezik ima obavezu da prevede Ustav na taj jezik, ukoliko vec nije preveden. Za prevod Ustava kao osnova se mogu koristiti Ustav na engleskom ili Ustav na Srpsko-Hrvatskom.


Gradjanstvo u CY je besplatno i nista nikad ne sme da se naplacuje. Troskove odrzavanja CY snose:
1) Troskove Internet Servera i traffic-a – Ministar Webmaster i Ministarstvo za Web;
3) Troskove programiranja - gradjani koji se prijave da dovrovoljno rade na programiranju CY;
2) Sve ostale troskove - gradjani iskljucivo donacijama, nikad clanstvom.


Svaki gradjanin ima obavezu da poseti CY barem 50 puta godisnje na  i proveri svoju interaktivnu pasos-stranicu.
Svaki gradjanin je obavezan da minimalno jednom mesecno procita Ustav kako bi pratio njegove promene.
Svaki gradjanin je obavezan da glasa za barem jednu trecinu predloga koje su drugi gradjani podneli tokom jedne godine.
Algoritam Socijalnog Uredjenja ce proveravati ove obaveze.

*

U trenutku osnivanja, Cyber Jugoslavija nema teritoriju. Osnivacki broj gradjana je 152. Kada broj gradjana predje pet miliona, CY ce traziti status zemlje-clanice Ujedinjenih Nacija, a potom i teritoriju od 20 kvadratnih metara, bilo gde na Kugli, na kojoj ce postaviti svoj server. Ovo ce biti zvanicna teritorija CY, na kojoj ce se nalaziti DNS entry


Za sve sporove je nadlezan Ustavni Sud CY. Ustavni sud CY je sastavljen od devet clanova, Ministara Sudija, cija su imena objavljena. Svaki clan moze biti opozvan Javnim Glasanjem. Gradjanin u trenutku preuzimanja mesta Sudije zamrzava svoje mesto Ministra sve dok mu traje sudijska funkcija. Nakon prestanka trajanja ove funkcije on uzima ponovo mesto Ministra kakvo je imao pre nego sto je postao sudija.



You Might Also Like

0 коментара