"Ministar ne može Nedeljko da se zove!"

18:40

Zemljoradnici juče blikirali saobraćaj na putu Beograd - Zrenjanin 

Beograd - Nekoliko desetina zemljoradnika je juče ujutro poljoprivrednim mašinama blokiralo saobraćj na putu za Zrenjanin, zahtevavši povećanje otkupne cene pšenice sa 1,2 na tri dinara po kilogramu, izmirenje dugova države i smenu saveznog ministra poljoprivrede Nedeljka Šipovca. Od nekih među učesnicima blokade u blizini poznatog restorana "Japanski cvet" saznali smo da akcija nije vremenski ograničena, i da će vozila na putu ka Beogradu i Zrenjaninu biti samo povremeno propuštana.

"Seljaci! Junaci crnih noktiju! Zar ćemo još verovati blagajničkim zapisima i isplati pšenice na rateđ Dosta je toga! Novac za pšenicu hoćemo odmah! Zato se ujedinimo da se ovo zlo više nikada ne ponovi. Vi više nemate šta da izgubite", deo je proglasa koji je zemljoradnicima uputila Koalicija "Vojvodina", organizator najnovije blokade puteva u severnoj pokrajini.

Teške poljoprivredne mašine pomerale su se juče jedinino ispred vozila hitne pomoći, vatrogasaca i autobusa koji su prevozili decu. Nehajući za nervozu putnika iz kilometarske kolone iz oba pravca, protestanti su demonstrirali odlučnost da ostanu na drumu bar dok ne bude ispunjen jedan od njihovih zahteva: ostavka saveznog ministra za poljoprivredu.

- Naš ministar ne može da bude neko ko se zove Nedeljko i gotovo. Prvi čovek ministarstva poljoprivrede treba da se zove Radomir ili Ratomir - rekao je vidno potrešen učesnik blokade, pošto je sa ogorčenjem konstatovao da će mu država neadekvatno platiti onno što je preostalo od letine posle NATO bombardovanja i poplava.

Pošto nisu uspeli da pokolebaju protestantne pretnjom privođenja vlasnika isprečenih poljoprivrednih mašina, desetak policajaca se sklonilo u obližnju hladovinu. Odatle su posmatrali kako zemljoradnici i zaustavljeni putnici isteruju prevdu na ilindanski usijanom asfaltu.

- Živim u zgradi od 17 spratova, u kojoj je samo jedan penzioner pristalica režima. Zamislite, kada bih blokirala lift na trećem spratu i onemogućila njegovu upotrebu dok savezni ministar za saobraćaj ne podnese ostavku. Pa na prvim izborima za kućni savet, predsednik bi postao onaj penzioner "espeesovac" - pokušavala je sredovečna Beograđanka da pedagoški ubedi zemljoradnike u kontraproduktivnost blokade i, što joj je bilo važnije, da propuste njen automobil u pravcu Zrenjanina. Dobila je odgovor da "seljački hleb jede" i kako "država danas ne da seljacima pare za žito, a sutra neće nikome dati hleb za pare".

Iza podneva, učesnike blokade je posetio predsednik Koalicije "Vojvodina" Dragan Veselinov, koji je pozvao zemljoradnike da istraju, nezaplašeni pretnjama da će ih policija privesti.

- Danas su seljci, taksisti, rezervisti i svi građani koji se zalažu za odlazak zastarelog režima, odneli blistavu pobedu. Pokazali smo da, osim što možemo da mitingujemo, itekako znamo da sprovedemo efektivne akcije. Izašli smo na drumove kako bismo objasnili vladi da se ne slažemo sa njenom politikom pljačke vojvođanske njive. Tražimo smenu nesposobnog ministra Nedeljka Šipovca i poručujemo režimu da ne čeka našu sledeću akciju pošto će tada policija biti nemoćna - rekao je za Veselinov za Danas.

Povici, psovke i po koja pesma, upotpunjavali su prizor sa Zrenjaniskog druma na Svetog Iliju Gromovnika. Nekoliko rasprava između protestanata i nervoznih vozača pretilo je da preraste u fizički obračun. Međutim, iako brojniji, zaustavljeni putnici su se povlačili pred bolje organizovanim zemljoradnicima, koji su suvereno vladali saobraćajnim prilikama na Zrenjanijnskom drumu, dok ih je policij posmatrala sa strane.

- Nije ovo traktorče, pa da ga cima ko kako hoće - rekao je ljutito ali tiho vozač autobusa zrenjaninskog "Autobanata" protestantu koji ga je "učio" kako da okrene autobus prispeo iz Beograda za - Beograd. Ostavivši putnike sa uredno plaćenom kartom za Zranjanin u hladovini "Japanskog cveta", vozač je krenuo u prestonicu po nove putnike.

- Možda će da prođemo, kad se vratim sa novom turom - glasno se nadao vozaž, čiji je super luksuzni autobus juče posustao pred starim traktorima, čiji su motori preteći brektali po nesnosnoj vrućini.


Danas, avgust 1999.

You Might Also Like

0 коментара