Na „Esimit Europa 2” jednoj od najbržih jedrilica: Evropa pod jednim jedrom

15:40

Osim po rezultatima koje je svrstavaju među nekoliko najboljih jedrilica na planeti, „Esimit Europa 2” je karakteristična i po tome što je ona jedino plovilo sa zastavom Evropske unije. Mastermajnd projekta je, a ko bi drugi bio - jedan Slovenac

Izola - Te druge septembarske subote jedrilica „Esimit Europa 2” je suvereno sekla talase nadomak Izole. Na 11. Diplomatskoj regati koja se održava na Slovenačkom primorju od 2003, jedrilica duga 30 metara, sa jarbolom visokim 40 metara, završavala je treći, finalni krug dok su joj najbliži konkurenti tek ulazili u drugi. Sa rezultatom 56 minuta i 20 sekundi, drugoplasiranu jedrilicu ostavila je skoro pola sata za sobom. Niko nije ni sumnjao da će premijerno učešće "Esimit Europe 2" na Diplomatskoj regati biti krunisano pobedom, jer od 26 takmičenja na kojima je učestvovala od 2010. pobedila je na svakom, pri tome postavljajući nekoliko jedriličarskih rekorda.
No, fantastična brzina od 70 kilometara na sat koju može da razvije ovo plovilo nije samo rezultat njene izvanredne konstrukcije. Tajna je zapravo u posadi koju čini 18 prvorazrednih jedriličara, višestrukih pobednika najjačih svetskih regata kao što su America's Cup i Volvo Ocean Race, te osvajači olimpijskih medalja iz deset različitih evropskih zemalja. Istovremeno, tu se krije i najveći izazov: obezbediti besprekornu sinergiju među članovima tima koji čine jedriličari iz različitih zemalja, sa različitim profesionalnim bekgraundom, na kraju krajeva, koji ne dele ni zajednički maternji jezik. Ali, zato dele ono što je u ovom adrenalinskom sportu najvažnije: strast.
- Funkcionišemo odlično, jer svako zna šta mu je posao. Na dužim rutama, dok deo posade radi sve što je potrebno da bismo besprekorno jedrili, ostali spavaju u potpalublju i čekaju svoju smenu - kaže Jochen Šuman, skiper koji je na čelu ekipe. Rođen u Berlinu, i to u onom Istočnom, gde je pre pada Berlinskog zida carovao "gvozdeni" socrealizam, Šuman je ipak uspeo da dosegne svoj životni san: da jedri, a da pri tome bude neprikosnoveni pobednik otkako predvodi ekipu jedriličara iz 10 zemalja. „Radni" jezik je engleski, ali na jedrilici je podjednako važan govor mimike, tela. Sve mora biti precizno u sekund; kako inače za manje od minuta razviti jedro površine 800 metara kvadratnih.

Osim po rezultatima koje je svrstavaju među nekoliko najboljih jedrilica na planeti, „Esimit Europa 2” je karakteristična i po tome što je ona jedino plovilo sa zastavom Evropske unije. Mastermajnd projekta je, a ko bi drugi bio - jedan Slovenac. Biznismen Igor Simčič na ideju o ujedinjenju Evrope pod jednim jedrom došao je još 1995, kada je svakodnevno prelazio sve fluidniju granicu između slovenačke Nove Gorice, gde je živeo i italijanske Gorice u kojoj je radio. Najpre su ga podržali gradonačelnici dve Gorice. Dobrim sportskim rezultatima, projekat je 1999. godine zaslužio podršku predsednika italijanske pokrajine Friuli-Venezia-Giulia, te tadašnjeg slovenačkog ministra spoljnih poslova.

Još jednom pobednici: Simčič i Šuman
Evropska dimenzija je potvrđena 2002. godine, kada je tadašnji predsednik Evropskog parlamenta Pat Koks jedrilici „Esimit Europa” dodelio počasno pravo na plovidbu pod zastavom Evropske unije. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo odobrava 2006. godine službeno pokroviteljstvo. Projekat dobija podršku i drugih, pa se na listi nalaze i Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, princ Albert II od Monaka, Erato Kozakou Markoulis, ministarka spoljnih poslova Kipra... Dakle, osim što od 2010. plovi na jednoj od najbržih i tehnološki najnaprednijih jedrilica na svetu, „Esimit Europa 2”, koja je zamenila „Esimit Europa", Simčičeva posada ima i sveevropsku podršku.

- Diplomatske aktivnosti projekta Esimit Europa šire poruku prijateljstva i saradnje na panevropski nivo. Promovisanjem ideje o ujedinjenom kontinentu, a uz podršku pokrovitelja, Esimit Europa je postala ključni igrač u stvaranju sportskih, diplomatskih i poslovnih odnosa između Evropske unije i Ruske Federacije. Naš je san moćna i ujedinjena Evropa. Taj san može da postane realnost, ali moramo deliti istu viziju i naporno raditi. A da zajedno možemo uspeti – Esimit Europa 2 to dokazuje - kaže Simčič. Ovaj domišljati Slovenac, pri tome, u priči koju je započeo pre skoro 20 godina vidi i zemlje koje nemaju "ni frtalj" morske obale, dakle i Srbiju.

Njegov projekat dolazi od njegove strasti za jedrenjem, koja je deo porodične tradicije. Ujak mu je bio uspešan jedriličar i skiper poznate jedrilice Helisara, u vlasništvu austrijskog dirigenta Herberta von Karajana. Već kao sedamnaestogodišnjak, Igor je bio član posade na Helisari. Vekovima unazad jedrenje je bila privilegija fizički najspremnijih, ali i dovoljno bogatih. A u tom smislu, Simčič ima dobru podlogu: te 1812, u kojoj je Napoleon kretao na Rusiju, a Karađorđe se spremao da pređe Savu posle sloma Prvog srpskog ustanka, Igorov predak je započeo proizvodnju vina u Goriškim brdima, koju su njegovi potomci održali do danas. Igorov otac je tako bio član Italijanske akademije vina, a sada njegov sin održava proizvodnju ekskluzivnog šampanjca Medot.
Obezbediti sponzorstvo za projekat Esimit Europa globalnih giganata kao što su Gasprom ili BMW jeste posledica, ne samo dobrih jedriličarskih rezultata posade Igora Simčiča (što se toga tiče, kao pripadnik Yacht Cluba de Monaco proglašen jedriličarom godine 2012), već i njegovog poslovnog umeća. „Uspešan preduzetnik vidi izazov i priliku, čak i u svakoj prepreci”, kaže. U tom smislu on poručuje da i Srbija, koja nije pomorska zemlja, nailazi na prepreke, ali ima i prilike. Za Simčiča, velika srpska prilika jeste gasovod Južni tok koji dobrim delom prolazi kroz našu zemlju, a koji će dodatno povezati interese i perspektive Evropske unije i Rusije. „Tu šansu morate da iskoristite", poručuje preduzimljivi Slovenac.

Danas, oktobar 2013.

Diplomatska regata


Diplomatska regata 2013, 11. po redu, okupilaje učesnike iz 46 zemalja, među kojima je bilo i 95 akreditovanih diplomata (23ambasadora, 14 konzula), te šezdesetak biznismena. U takmičenju su učestvovale63 jedrilice, a diplomate i biznismeni su raspoređivani na jahte po žrebu.Diplomatska regata je jedina na svetu na kojoj članovi diplomatskog kora plovezajedno sa profesionalnim jedriličarima na brodovima. Na jedrilici EsimitEuropa 2 žrebom je bila raspoređena Sara Stepanjan, počasni konzul Jermenije u Sloveniji.

You Might Also Like

0 коментара