Ah, Pariz!

18:23

Pariz slovi za jedan od najlepših gradova sveta, pa ne čudi što godišnje privlači oko 45 miliona turista. Burne istorije, nemirnog duha i nesumnjivog šarma, „grad svetlosti” ima i druge odlike: to je moderna metropola, jedan od najdinamičnijih privrednih centara Evrope. Pariz je sinonim za vrhunsko obrazovanje, avangardnu umetnost, elitnu modu. U širem području grada živi oko 12 miliona stanovnika različitih rasa, veroispovesti i nacija što mu daje kosmopolitski šmek

Revolucija je tresla grad kao groznica iscrpljeno telo, izgledalo je da je apokalipsa neizbežna. Ali, bez obzira što je bio opasno jeftin te 1789, život će ipak trijumfovati uz revolucionarni poklič o slobodi, jednakosti i bratstvu. Svaki kamen iz rasturene Bastilje, ispostaviće se, ugrađen je u temelje novog vremena, onih ideja i ideala oko kojih se savila moderna civilizacija. Da je samo toliko učinio za ovaj svet, Pariz bi bio vredan hvale i slave. A grad na Seni ima i mnoga druga lica.

Monumentalno: Trijumfalna kapija
Kao magnet, on privlači umetnike sa cele planete, nudi vrhunsko obrazovanje u školama duge tradicije, pojam je za dobar ukus i elitnu modu. Možda je manje poznato da su u njemu centrale oko 40 kompanija sa liste Fortune 500 najjačih u svetu. Sa približno pola biliona evra godišnje glavni grad Francuske i njegova neposredna okolina generišu više od četvrtine nacionalnog bruto proizvoda. Zbog svega toga „grad svetlosti”, kako još zovu Pariz, jedna je od globalnih prestonica.
On je središnji departman regije Il de Frans (doslovno „Ostrvo Francuske”) koja se prostire na 12.000 kvadratnih kilometara. Okružen je sa tri departmana koji čine „malu krunu” Pariza, a oni zajedno sa još četiri departmana („velika kruna”). Na tom prostoru živi oko 12 miliona stanovnika. Mešavina rasa, vera i nacija gradu daje kosmopolitski duh, mada će se Parižani obradovati ako im se turisti, umesto na sveprisutnom engleskom, obrate barem sa rečju-dve francuskog. A oni, turisti ne prestaju da dolaze, bude ih više od 45 miliona godišnje.

Obale

Grad i dalje omeđuju administrativne granice iz druge polovine 19. veka, reč je o području kružnog oblika sa prečnikom od oko 10 kilometara.  Podeljen je na 20 arondismana. Uže gradsko područje od gusto naseljenih predgrađa odvajaju dve šume, sa zapada Bulonjska, a sa istoka Vensanska. Na samoj zapadnoj granici nalaze se stadion „Park prinčeva” i teniski kompleks „Roland Garos”, u blizini istočne je groblje „Per Lašez”, jedno od najpoznatijih na svetu gde su sahranjeni velikani poput Balzaka, Šopena, Oskara Vajlda, Džima Morisona…

Neodvojiva od grada: Sena
Transport

Grad je premrežen sa pedesetak autobuskih linija, 14 linija metroa i pet linija RER-a, prigradske železnice koja povezuje predgrađa sa centrom. Za obilazak znamenitosti grada preporučuje se korišćenje javnog prevoza. Moguće je kupiti višednevnu kartu koja važi u svim pomenutim oblicima transporta. Recimo i to da se međunarodni aerodrom „Šarl de Gol”, najprometniji u Evropi, nalazi oko 25 kilometara severno od centra grada. U Parizu je nekoliko velikih železničkih stanica, najznačajnija je Nord u severnom delu grada.

Reka Sena u Pariz ulazi sa jugoistoka gde se u nju uliva Marna. Sena u samom centru pravi oštar luk i kreće ka jugozapadu. Reka deli grad na desnu (severnu) i levu (južnu) obalu koje spaja 37 mostova. Na desnoj je takozvana „istorijska osa” Pariza koja počinje od Muzeja „Luvr”, ide severozapadno preko parka Tiljerije i Trga Konkord, pored Jelisjeske palate, duž avenije Šanzelize, kroz Trijumfalnu kapiju, zatim avenijama Velike vojske i Šarla de Gola sve do ultramodernih, visokih oblakodera u Defansu, najznačajnijoj poslovnoj četvrti grada.
Na suprotnoj (levoj) obali od Trga Konkord, na kome se nalazi obelisk donet iz Egipta, je Burbonska palata (sedište donjeg doma parlamenta), nedaleko je Napoleonova Palata invalida, a malo dalje i Marsova polja sa Ajfelovim tornjem. Na južnoj obali je i Latinska četvrt sa Panteonom u kome su sahranjene mnoge istorijske ličnosti, te čuvenom Sorbonom i Luksemburškom baštom u kojoj je istoimena palata koja je sedište gornjeg doma parlamenta.

Atrakcije

Nesumnjivo najveća atrakcija grada je Ajfelov toranj. Nalazi se na Marsovim poljima. To je lepo uređena zelena oaza duga oko jednog kilometra na čijem severozapadnom kraju je toranj visok 324 metra. Izgrađen 1889, on je do danas najposećeniji objekat na svetu sa više od dvesta miliona posetilaca. Na uspinjanje liftom čeka se satima, a nagrada je fantastičan pogled. Toranj se nalazi tik uz levu obalu Sene, na suprotnoj je trg Trokadero sa velikom fontanom i terasom na blagoj uzvišici.

Najposećeniji muzej na svetu: Luvr

Muzeji i galerije

Nedaleko od „Luvra” je Centar „Žorž Pompidu” u kome je Muzej savremene umetnosti. Na drugoj obali Sene, nasuprot „Luvra” je Muzej „Orsej” sa postavkom remek dela impresionizma, a nekoliko blokova od njega i Palata invalida u kojoj se nalazi vojni muzej i muzej reljefa koji pokazuje makete vojnih utvrđenja. Na ovom mestu je Napoleonov i grobovi drugih značajnih Francuza. Za obilazak pariskih muzeja najbolje je kupiti višednevnu propusnicu koja košta nekoliko desetina evra.

Luvr je nekada bio kraljevska palata, a danas je najposećeniji muzej na svetu. U njegovoj kolekciji je oko 35.000 eksponata koji datiraju od šestog milenijuma pre nove ere do 19. veka. U Luvru je i najpoznatije naslikano platno, Da Vinčijeva „Mon Liza”. Izložbeni prostor se prostire na više od 60.000 kvadrata. Za detaljan obilazak muzeja potreban je najmanje jedan dan. Dok se čeka na ulazak dobro je proučiti plan muzeja radi lakšeg snalaženja.
Jedna od atrakcija Pariza je vožnja turističkim brodovima Senom. I u drugim evropskim gradovima je moguće zaploviti, na primer Temzom kroz London, Vltavom kroz Prag ili Dunavom po Budimpešti, ali krstarenje Senom je jedinstven doživljaj. Putnici prolaze pored nekih od najznačajnijih turističkih atrakcija grada, kao što je De la Site, Luvr i park Tiljerije na jednoj, a muzej „Orsej” na drugoj obali, pa sve do Ajfelovog tornja i Trokadera. Naročito su atraktivne noćne plovidbe sa gala večerama.

Raskoš i šarm


Glamur na vrhuncu: Jelisejska polja
Sa Trga Konkord kreće avenija Jelisejska polja (Šanzelize). Sa jedne strane je Jelisejska palata u kojoj je rezidencija francuskog predsednika, a sa druge Velika i Mala palata u kojoj je Muzej finih umetnosti. Šanzelize je dug oko dva kilometra, završava na Trgu Šarla de Gola na kome se nalazi Trijumfalna kapija. To je jedna od najglamuroznijih ulica na svetu, sa prodavnicama najpoznatijih modnih brendova, restoranima i kafeima. Ilustracije radi recimo da se za godišnji najam oko 100 kvadrata na Šanzelizeju plaća 1,5 miliona dolara.

Neodoljiv: Monmartr
Trgovi

Pariz je grad raskošnih trgova. Nedaleko od parka Tiljerije koji krasi mnoštvo skulptura, nalazi se Trg Vandome sa spomenikom „Bici tri cara” kod Austerlica u kojoj je Napoleon izvojevao jednu od svojih najvećih pobeda. Na Trgu republike je impozantan spomenik sa kraja 19. stoleća. Na Trgu Bastilja nekada se nalazio ozloglašeni zatvor, danas je tamo moderno zdanje nove opere.  Nedaleko od Luvra je prostor „L`Al”, veliki trgovački centar i zelena površina. Blizu Centra „Pompidu” je trg sa Gradskom kućom.

Monmartr je brdašce udaljeno tri kilometra severno od Luvra. To je visinski najviši deo grada. Stecište je umetnika, sinonim je za boemski život. Na njegovom vrhu se nalazi crkva „Svetog srca” do koje iz podnožja vozi uspinjača. Monmartr je sačuvao duh starog Pariza, po njegovim uličicama se sreću slikari koji rade i prodaju svoja platna pod vedrim nebom. U podnožju Monmartra je raskalašni Pigal, u tom kraju definitivno je najpoznatiji kabare „Mulen Ruž”.
U Parizu radi desetak hiljada restorana, kafea i bistroa. Nasmejana lica gostiju iz njihovih bašti kao da govore koliko život u ovom gradu može biti ležeran. Ugostiteljski objekti se nalaze u svim delovima Pariza, ali oni najpoznatiji su na Šanzelizeu, oko Monmartra na severnoj obali, te duž bulevara Sanžermen južno od Sene. U traganju za punim ugođajem treba izabrati dobro francusko vino, neki od sireva iz ove zemlje koji slove za najbolje na svetu, možda pride i ukusan kroasan… Da sva čula osete grad svetlosti.

De la Site

Istorijsko jezgro: Katedrala Notr Dam
Iako se ne nalazi na „istorijskoj osi”, neveliko rečno ostrvo De la Site nešto uzvodnije od „Luvra” predstavlja pravo istorijsko jezgro grada. U njegovom centru je čuvena katedrala Notr Dam, a ispred nje i „nulta tačka” sa koje se računa udaljenost svih odredišta u Francuskoj. Takođe, trg ispred katedrale je službeni centar Pariza. De la Site je mostom povezano sa još jednim manjim, ostrvom Svetog Luisa, a preko devet mostova i metro linijom sa dve obale.


You Might Also Like

0 коментара