Nenad Čanak u kući "Velikog brata": VIP poslanik

20:23

NENAD ČANAK U KUĆI „VELIKOG BRATA”
VIP poslanik

Prvi čovek Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak još jednom je ustalasao javnost, ovaj put kao učesnik rijaliti TV šoua „VIP Veliki brat” u kome se našao zajedno sa folk pevačicama, manekenkama i televizijskim zabavljačima. Priča se da je Čanak dobio fantastičan honorar, te da za njega važi poseban „poslovnik” što znači da može da čita novine ili da ode u Narodnu Skupštinu ako vladajućoj većini bude potreban glas. Ni u parlamentu neće imati problema jer je uzeo neplaćeno odsustvo

Gordan Brkić

Gledali smo mi narodne poslanike u najrazličitijim ulogama: kako psuju i kako kunu, kad plaču i kada se biju… Ali samo jedan nam je hrkao kao „rod rođeni”. Stranački prvak, večiti autonomaš, zakleti roker, ukratko - Nenad Čanak prvi je političar iz Srbije u famoznoj kući „Velikog brata”. Odrekavši se privremeno poslaničke plate i dnevnica Čanak je, da upotrebimo njegovu misao izrečenu pre nekoliko dana,  odlučio da se „preruši u ljudsko biće” i da nam pokaže sve svoje naravi.
Iako je neposredno pred početak popularnog rijaliti-šoua govorio da nema šanse kako će preći prag luksuzne kuće na Košutnjaku, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine smo videli kako u njoj „šeta” bade-mantil, kako „testeriše” u udobnoj fotelji (navodno, specijalno dizajniranoj za njega), dok sprema hranu za cimere. Čanak je superiorno demonstrirao duhovitost, na primer kada je ukućanki koja je pozirala naga na magistrali rekao da je učinila više za puteve Srbije od Velje Ilića, ali i ljutnju uz pretnje da će napustiti kuću.
Realno, to da je Čanak postao podstanar „velikog brata” i nije neka vest. Jer, njega smo viđali u svakojakim ulogama: bio je srpski Frenk Sinatra (u spotu za pesmu „My Way”), Oliver Dragojević u društvu folkerke Jelene Karleuše (zajedničko izvođenje pesme „Što to bješe ljubav”). Toliko puta je dokazao da mu nisu mrski televizijski tok-šou programi, kako ozbiljni, tako ni oni petparački u kojima je umeo da deklasira suparnike, da viče na voditelje, ali i da zabavi sagovornike sa kojima naizgled nije delio ništa zajedničko.
Bez obzira što nas nije iznenadio, Čanak je ipak još jednom uspeo da ustalasa i podeli javnost, ovaj put možda više neko ikada. Čak se i njegov LSV pocepao po ovom pitanju: jedni misle da je epizoda sa VB greška, drugi da nije. „Upecali” su se i Čankovi najveći politički neprijatelji koji su ga inače uglavnom ignorisali. Tako su poslanici Demokratske stranke Srbije upozorili da Čanak narušava ugled Narodne Skupštine. Srećom po njega, podržala ga je „velika sestra”, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Čika iz kutije

Zbog čega je Nenad Čanak ušao u kuću „velikog brata”? Sociolog Jovo Bakić smatra da je osnovni Čankova sklonost ka egzibicionizmu. Lider LSV voli da šokira, da  izazove, ostavi u nedoumici, kaže Bakić i dodaje da to treba ceniti kao manir Čankovog nastupa u javnosti. Ovaj sociolog tvrdi da učešće u rijaliti-šouu Čanku neće doneti bilo kakav politički benefit jer među publikom preovlađuju oni kojima su i ranije bili simpatični njegovi istupi, ali koji ne podržavaju političku opciju za koju se zalaže vojvođanski političar.
Bakićev kolega Zoran Stoiljković drugačijeg je mišljenja. Iako napominje da je Čanak roker koji voli da pomera granice, Stoiljković smatra da učešće u „Velikom bratu” prvom ligašu može da donese nešto popularnosti, doduše uz rizik da u delu javnosti bude optužen za preteranu estradizaciju politike. Stoiljković dodaje da Čanak još jednom nastoji da generiše dodatnu popularnost kojom bi kompenzovao odijum u javnosti spram njegovog političkog delovanja, prvenstveno u pogledu vojvođanske autonomije.
Moguć je i treći motiv, bez obzira koliko ga je Čanak svestan. Evo o čemu je reč: kada je pre nekoliko godina u isti rijaliti-šou ušao prvi političar iz Velike Britanije, tamo je sprovedeno istraživanje koje je pokazalo da znatan broj gledalaca čine oni koji nemaju čvrsto političko opredeljenje. Čanak zna da koketira sa takvom televizijskom publikom, koja niti vatreno podržava, niti zakleto mrzi. Možda u njegovom slučaju ta medijska prepoznatljivost ne donosi glasove, ali zato doprinosi da bude poželjan koalicioni partner jačim strankama.

Riba u vodi

Sociolog kulture Ratko Božović smatra da je Čankovo učešće u rijaliti-šouu još jedan primer estradizacije političkog života u Srbiji. On dodaje da se i na ovom primeru pokazuje kako su srpski parlament i ovdašnji mediji vezani po sistemu spojenih posuda zbog čega u prvi plan izbijaju elementi estradnog TV spektakla, a u pozadini ostaju inače nerazvijeni demokratski mehanizmi. Umesto da pridobijaju podršku konstruktivnim delovanjem u društvu, političarima je lakše da „kupuju duše” TV publike niskog ukusa, ocenjuje on.
Uz konstataciju da političari nisu gadljivi na učešće u medijskim šaradama najrazličitijih vrsta, Božović kaže da zbog toga stradaju i etika i estetika na oba mesta: u parlamentu, odnosno u političkoj sferi, kao i u onoj medijskoj. Ovome bismo mogli pomenuti i efekat narkoze koji spektakularni TV programi imaju na publiku. Tako se ističe trivijalno, a na marginu odlaze važne društvene teme, sakrivaju se pravi problemi. U tom smislu može se reći da Čanak zarađuje svoj politički hleb čak i u kući „Velikog brata”.
Po mišljenju Zorana Stoiljkovića lider LSV tamo može da se oseća kao riba u vodi jer rijaliti-šou ima neke bitne sličnosti sa Narodnom Skupštinom: postoje naizgled jasna pravila igre kojih se akteri pridržavaju, ali i mogućnost za razne „kombinacije”. Tako se stanari kuće na Košutnjaku, kao i poslanici međusobno ogovaraju, prave koalicije jednih sa drugima protiv trećih. Ukućani kroz zakulisne radnje pokušavaju da diskredituju one za koje misle da ih ugrožavaju, baš kao što „rade” intrige po poslaničkim kuloarima.

Insajder

Obrazlažući ulazak u kuću „Velikog brata”, Čanak je kazao kako želi da kao insajder pokaže da je taj program „dno-dna”. Ligaški lider znao je da napada „iznutra”. Na primer, kada je lane vlast u Prištini proglasila nezavisnost Kosova on je tražio da se primeni odredba o suverenitetu iz Ustava Srbije protiv čijeg se donošenja, inače vatreno borio. Da li da mu sada verujemo? Jovo Bakić primećuje da čak i onaj koji želi nešto da sruši iznutra postaje (sa)učesnik. Ratko Božović smatra da je Čankovo objašnjenje zapravo (samo)racionalizacija.
Božović kaže da se lider LSV, bez obzira šta su mu stvarni motivi, kao čovek od identiteta koji je često glas razuma u parlamentu i koji se razume u vrednosti, ovaj put upleo u kolo u kome su vrednosti spuštene na problematičan nivo. Ratko Božović, osim što misli da nikakvu korist neće izvući iz „Velikog brata”, prognozira da Čanak neće dočekati ni kraj šoua jer će ga izbaciti ostali ukućani. Priča se da će on i sam da izađe radi glasanja u Skupštini, što najavljuju iz LSV, ili ako se naljuti pa tada ne bi mogao da osvoji 50.000 evra nagrade.
Međutim, brane ga njegovi ligaši, Čanku do novca nije ni stalo i dodaju kako će on u humanitarne svrhe pokloniti honorar za učešće koji je i dalje tajna (kruže razne nepotvrđene priče, na primer da dobija 2.000 evra po danu ili da mu je plaćeno čak 100.000 evra). Ali, bez obzira hoće li ili neće uvećati onaj materijalni, Čanak očigledno ima priliku da dodatno osigura političko-medijski kapital uz koji je od 2000. u kontinuitetu na vlasti, što na pokrajinskom, što na republičkom nivou, zbog čega je de fakto najuspešniji lider odavno zaboravljenog DOS-a.


Ušao, izašao…?
Nenad Čanak je u sredu došao u Skupštinu gde je kao poslanik Koalicije „Za evropsku Srbiju” glasao za više zakona i konvencija. Zato su u opoziciji zajedljivo komentarisali da je vladajuća većina progurala svoje predloge uz pomoć „Velikog brata”. Što se tiče daljeg boravka Čanka u kući na Košutnjaku, do zaključka ovog izdanja ostala je nedoumica hoće li se vratiti ili ne. Lider LSV je sam podgrejavao neizvesnost jer je tokom ćaskanja sa novinarima u pauzi skupštinskog zasedanja odbio da se izjasni o daljem učešću u rijaliti-šouu.



You Might Also Like

0 коментара