Francuske Alpe: Vrh!

20:34

Iako neke druge zemlje trenutno beleže veću stopu rasta broja gostiju (Švajcarska, te Sjedinjene Države i Kanada), neprikosnoveni šampioni zimskog turizma i dalje su Francuzi. Tamo skijaša nikad ne manjka jer su tereni za bele sportove prvoklasni, kao i uslovi smeštaja, odnosno zabave. Zimski centri su raspoređeni u nekoliko zona, ali najbolji su oni u francuskom delu Alpa, naročito u okruzima Severna Savoja i Savoja. Tamo se sve češće viđaju i turisti iz naše zemlje


Zvanični internet-sajt Val Torensa, skijaškog centra u francuskom delu Alpa, ima verziju i na srpskom jeziku. S razlogom, može se reći, jer tamo se sve češće viđaju i naši turisti. Ovo i još nekoliko zimskih odredišta u Francuskoj odomaćilo se u katalozima domaćih agencija. Putnici se vraćaju sa dobrim utiscima, pričaju o fantastičnim uslovima za smučanje, ali i o širokom rasponu cenovnika u koje mogu da se ugrade želje turista sa različitim platežnim sposobnostima.
Zimski turizam u Francuskoj je veoma razvijen. Osim na Alpama, skijaški centri postoje u još nekoliko područja, i to na planini Juri koja se proteže duž granice sa Švajcarskom, u regionu Overnja smeštenom u južnom delu centralne Francuske, kao i na obroncima Pirineja. Ipak, najpoznatije destinacije su u Alpama, koje Francuzi dele na severne i južne. Ovo područje se prostire od Ženevskog jezera pa do Azurne obale. Tamo se nalazi na desetine većih i manjih centara.
Iako i južni deo alpske Francuske ima svoje adute, nesumnjivo najpoznatija odredišta su na severu. To možda najbolje ilustruje podatak da su tamo čak tri puta održavane Zimske olimpijske igre, 1924. one prve u Šamoniju, zatim 1968. u Grenoblu i 1992. u Albertvilu. Uz Šamoni, top-destinacije su Valdizer sa Tinjom i skijaški mega-kompleks „Tri doline” u kome se, pored pomenutog Val Thorensa, nalaze Kruševal, Maribel i još nekoliko skijališta. Šamoni propada Severnoj Savoji, a Valdizer i Tri Doline su u Savoji. Svi su u regiji Rona-Alpe.
Ova tri destinacije deli mnoštvo grandioznih visova. Ipak, postoji jedan zajednički imenitelj. To je reka Rona, majka svih voda u zapadnim Alpama. Najistočniji Šamoni, koji se smestio tik ispod Mont Blana, najvišeg vrha Evrope, nalazi se u dolini reke Arve koja izvire nekoliko kilometara dalje. Arve se u centru Ženeve uliva u Ronu. Valdizer je u istoimenoj kotlini gde izvire reka Izer koja vijuga kroz useke, prolazeći kroz Moutiers (tu se ulazi u Tri doline), a zatim se posle Albertvila i Grenobla i ona uliva u Ronu.

Šamoni

Šamoni se smestio neposredno ispod Mont Blana, najvišeg planinskog vrha u Evropi na tromeđi između Francuske, Italije i Švajcarske. Gradić u kome živi oko desetak hiljada stanovnika važi za jednu od najboljih turističkih destinacija na svetu. Gosti tamo podjednako dolaze i zimi i leti. Tradicija bavljenja turizmom je veoma duga, a postoje oni koji tvrde da su baš u Šamoniju rođeni zimski sportovi i planinarenje. Kao što je već pomenuto, u ovom gradiću su 1924. održane prve Zimske olimpijske igre.
Više od 150 kilometara uređenih staza za skijanje raspoređeno je oko doline koja nosi ime po Šamoniju. Sve kategorije skijaša, od početnika do onih koje kolokvijalno nazivaju „izazivačima sudbine” naći će staze za sebe. Najspektakularnije je na skijalištima oko Mont Blana koji doseže do 4.810. metra nadmorske visine. Najatraktivnija od pedesetak žičara je ona koja kreće iz grada ka vrhu Eguilj di midi na 3.842 metra, što je najviša tačka Evrope do koje dolazi neki transportni sistem.

OVDE OKVIR 1

Mogućnosti za smeštaj u Šamoniju su izvanredne: od hotela sa četiri zvezdice (to je najviša kategorija u Francuskoj), preko luksuznih apartmana do skromnih bungalova. Ni uslovi za zabavu i provod nisu ništa slabiji. Veliki broj pabova, diskoteka, bioskopski kompleks, sportske dvorane, sve je to dostupno gostima. Moguće je iznajmiti helikopter za kraće letove, ugovoriti planinarenje sa stručnim vodičima, krenuti u istraživanje glečera i štošta još.

Valdizer

Valdizer se smestio južno od Šamonija, a istočno od Tri doline. Udaljen je samo nekoliko kilometara od granice sa Italijom. U blizini izvire reka Izer. Sa obližnjim Tinjom Valdizer čini skijaški centar „Espejs Kili” koji ime nosi po skijašu Žan Klodu Kiliju iz Valdizera, osvajaču tri zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Grenoblu 1968. Uređeno je oko 300 kilometara staza koje opslužuje približno 100 ski-liftova. Valdizer i Tinj slove za najbolje odredište na planeti kada su u pitanju takozvani „of-roud” tereni.
Valdizer se nalazi na obodu Nacionalnog parka Vanois, koji je osnovan 1963. Skijaška sezona počinje u novembru i proteže se sve do početka maja. Na dva glečera moguće je skijati i tokom leta. Smeštaj je pronalazi u hotelima, pansionima i vilama građenim u tradicionalnom stilu. Osim odličnih uslova za skijanje, u ovom mestu dobro je organizovan i zabavni život. Gosti se provode u brojnim kafićima, diskotekama, a tokom sezone domaćini organizuju i više kulturnih manifestacija. Vlasnici najpopularnijih modnih brendova tamo imaju prodavnice.

OVDE OKVIR 2

Tinj je neopravdano u senci Valdizera. Ovo naselje čini pet zaselaka, od kojih su tri grupisana oko ledničkog jezera na nadmorskoj visini od 2.100 metara.  Mnogi prekaljeni skijaši kažu da su staze oko Tinja još bolje nego one u okolini Valdizera. Za razliku od poznatijeg mesta u ovom centru, u kome se neguje autentična alpska arhitektura, Tinj je oblikovan u modernom stilu i to ne slučajno. Posle Drugog svetskog rata, Izer je pregrađen neposredno iza Valdizera. Stvoreno je veliko veštačko jezero sa hidrocentralom koje je potopilo stari Tinj.

Tri doline

Mega-skijalište Tri doline prostire se na 1.400 kvadratnih kilometara. Tamo je uređeno više od 600 kilometara staza, preko 200 ski-liftova opsluže 230.000 skijaša na sat. Kao što ime kaže, ovaj kompleks se raspršio po tri doline u francuskim Alpima. One se prostoru u pravcu severozapad-jugoistok. Najzapadnije se nalazi dolina Belvil sa mestima Val Torens, Sent Martin i Le Menuir. U sredini je dolina Les Aules u kojoj su naselja Meribel i Meribel-Motrat. Na istoku je dolina Sent Bon sa Kruševalom.  
Belvil je duži od druge dve doline, u odnosu na njih je na većoj nadmorskoj visini. Ukupna dužina staza je oko 300 kilometara, one su namenjene svim kategorijama skijaša. Od turističkih odredišta u ovoj dolini našim turistima je najpoznatiji Val Torens koji je sa 2.300 metara nadmorske visine najviša turistička destinacija u Evropi. Okružen je sa šest vrhova koji prelaze visinu od 3.000 metara. Ovaj gradić čine hoteli-neboderi čiji ukupni kapacitet je preko 22.000 ležajeva. Sve u svemu, tamo tokom jedne sezone boravi oko 900.000 turista.
I dok je Val Torens zbog bučnog noćnog života magnet za mlade, srednja dolina Les Aules privlači porodične ljude. Tamo je uređeno oko 150 kilometara staza, skijaše opslužuje 60 žičara. Pošto za sve tri doline važi jedan ski pas, onda je ova srednja možda najbolja baza za švrljanje po celom kompleksu (fantastični sistem žičara, koje prelaze preko 25 planinskih vrhova, odlično je „uvezao” sve delove centra). Inače, najpoznatija naselja u Les Aulesu su Meribel i Meribel-Motrat koja slove za najšarmantnija mesta u Tri doline.
U najistočnijoj dolini Sant Bon su četiri naselja, locirana na nadmorskim visinama od 1.300 do 1.850 metara, a među njima je dolina u dolini - Kurševel. Kruševal 1650 i Kruševal 1850 (brojevi označavaju nadmorsku visinu) su najpopularnija naselja i sa najviše smeštajnih kapaciteta. Kruševal ima 150 kilometara uređenih staza na 540 hektara , te još 10.000 hektara neuređenih terena. Staze se spuštaju sa 2.738 na 1.300 metara nadmorske visine. Ova dolina važi za najmodenskiju, tamo se nalaze prvoklasni hoteli i butici sa ekskluzivnom robom.

More leda
Sa padina koje nadvisuje Mont Blan prema dolini Šamoni spuštaju se dva velika glečera. Mar de glas (More leda) dug je čak sedam kilometara, a dubina leda doseže 200 metara. Sa površinom od 40 kvadratnih kilometara to je najveći glečer u Francuskoj. Drugi glečer je Boson, on se maltene prostire od Mont Blana do samog Šamonija. Mnogima je primamljiva ideja da krenu u istraživanje glečera, ali to može biti jako opasno. U takve ekspedicije ne treba ići bez dobro obučenih vodiča.

Velemajstori
Žan Klod Kili nije jedini Valdižeranin koji se okitio medaljama. Luis Bonevi postao je 1906. prvak Francuske u skijanju. Henri Oliver osvojio je 1948. dva zlata na Olimpijskim igrama u Sent Moricu.  Svi oni su bili članovi Sportskog kluba „Valdizer”, koji i danas okuplja vrhunske skijaše. Osim što su vešti na skijama, domaćini su i nesebični kada je u pitanju prenošenje smučarskog umeća. O tome svedoči i podatak da u ovom centru radi 450 instruktora skijanja. Moguće je „naukovati” i penjanje po ledenicima, ski-paraglajding, ULM letove…


You Might Also Like

0 коментара