Protest policijskog sindikata: Policajci u potrazi za ministrom

13:26

Nekoliko stotina policajaca protestvovalo je juče u Beogradu sa zahtevom da dobiju povećanje plata, da im se poboljšaju uslovi rada i da prestane šikaniranje članova Nezavisnog sindikata policije. Ovaj sindikat juče je proglasio štrajk do ispunjena uslova i organizovao dolazak svojih članova iz cele Srbije.
Policajci su na beogradskih 43 stepena Celzijusova čekali ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, u Ulici Kneza Miloša 101, da njihovu delegaciju primi ministar Dragan Jočić, ali im je na kraju rečeno da je prvi policajac Srbije na Staroj planini, gde traje velika akcija gašenja šumskog požara.

Vođe štrajkačkog odbora su nevoljno pristali da razgovaraju sa generalom Mladenom Kuribakom, koji je načelnik za policiju u MUP-u. Od Kuribaka su jedino tražili da im organizuje sastanak sa Jočićem, ali na kraju su izdejstvovali samo neodređeno obećanje da će ih ministar uvrstiti u svoj kalendar obaveza.

Na vest da je ministar na jugoistoku zemlje, neko dobaci da se krene na Staru planinu, ali brzo iz uniformisane mase stiže odgovor: „Nemoj tamo, nateraće nas Jočić da gasimo požar.”. Smeh je odmah „prozujao” skupom. Malo zatim, čuo se zahtev da se sa vrućine pobegne u službeni restoran zdanja MUP-a.

„Pola nas ne bi ušlo zbog skenera metala na ulazu, odnosno svi oni koji nose gelere i metke sa Kosova”, dobaci neko. Ipak, osveženje je stiglo, ali sa druge strane. Crveni taksi se zaustavio i iz njega su izneli veliku kartonsku kutiju (od klima uređaja) punu flaša sa vodom i sokovima.

Iako su policajci u Beogradu za poslednjih šest godina protestvovali nekoliko puta, to je uvek neobičan prizor. Oko podneva oni su se okupili na platou između zgrada Vlade Srbije i Ministarstva finansija. Četiri policajca po metru kvadratnom je slika koju bi poželeo svaki vlastodržac.

Blokirajući jednu saobraćajnu traku, povorka je krenula ulicom Kneza Miloša do zgrade MUP-a. Vozači, koji su tokom protesta devedesetih često sirenama pozdravljali protestne kolone ili su ih „častili” psovkama, juče su samo začuđeni prolazili. Navikli su da „plavce” gledaju u kordonima, a ne sa transparentima.

A oni, „plavci”, kažu da ih je velika nevolja naterala na ulicu. NJihove službene pantalone su starije od oba ministarska mandata Dragana Jočića, objašnjavaju. Poslednji put „ponovili” su se dok su salutirali Dušanu Mihajloviću. Tek prošle sedmice, dodaju, uoči najave štrajka, ponegde su podeljene nove cipele.

Na nezapanćenom zvizdanu (juče je u Beogradu bilo najtoplije za zadnjih 120 godina), oni su prepričavali avanture koje „pišu” loši uslovi rada. Kažu, motori ispadaju iz službenih automobila i prisećaju se da je Mlađan Dinkić, dok je bio opozicija, obećao da će policija voziti najbolja vozila u Srbiji.

- Tražimo da se plate policajaca u unutrašnjnosti izjednače sa zaradama kolega u Beogradu, pa da onda svi zajedno dobijemo povećanje od 33 odsto. Za toliko je ovogodišnji buxet MUP-a veći od lanjskog, pa je logično da se i naše plate povećaju - kaže za „Dnevnik” Močilo Vidojević, član Štrajkačkog odbora.

On podseća da su predstavnici sindikata imali sastanak sa Jočićem 15. januara, kada je dogovorena isplata putnih troškova, preraspodela vozila, poštovanje Pravilnika o uniformama i oznakama. Do danas, ništa nije ispunjeno, kaže Vidojević.

Od policajaca smo čuli i to da je njihova plata na nivou republičkog proseka, a kada se računaju i zarade ostalih službenika u MUP-u, poput šalterskih radnika, onda nema ni za srpski prosek. Dodaju da im već dugo ne isplaćuju putne troškove. Nekada su to lakše podnosili, dok su prevozničke firme bile društvene i dok su ih vozači autobusa primali bez karte. Ali sada, caruje privatluk, pa nema vožnje za xaba.

Na sastanku sa ministrom, kome su se nadali juče, štrajkači su hteli da zatraže i početak pregovora o zaključivanju posebnog kolektivnog ugovora, kao i prestanak progona sindikalnih aktivista. Vidojević kaže da je za ovu organizaciju utvrđena reprezentativnost, ali da ona još nije formalno priznata od strane države.

S druge strane, srpski policajci su već ušli u Evropu. NJihov sindikat je nedavno postao član Evropskog saveza sindikata policije. Ovo telo okuplja policajce iz 18 država i kolektivni je član Saveta Evrope. Trenutno je na čelu Branko Prah iz Slovenije. Zajedno sa kolegama iz Bugarske, Makedonije, sa Kipra, on je juče marširao Beogradom.

- I u drugim zemljama je bilo štrajkova policije, ali Srbija je jedinstvena po tome što država ne priznaje sindikat koji ima reprezentativnost. Zato smo došli da pružimo podršku kolegama - kaže za „Dnevnik” Prah, inače stari policajac koji je službovao još za vreme SFR Jugoslavije.

Iako priznaje da policajci teže ostvaruju svoja prava u bivšim socijalističkim zemljama, nego li na zapadu Evrope, on kaže da Srbija u tom pogledu boluje od dečjih bolesti i da ga sve podseća na stanje u nekada zajedničkoj državi kada je vrhuška na razne načine suzbijala talasanje među „plavcima”.

Oprema za proteste
Srpski policajci su za manje od 10 godina prešli put od zbijanja redova u kordonima do organizovanja protesta. Juče su na beogradskim ulicama bili dobro organizovani. U protest su krenuli sa plastičnim, namenski urađenim držačima za transparente, kao i sa kvalitetno štampanim transparentima. Doduše, na njima su, umesto parola, bili ispisani nazivi gradova iz kojih su policajci došli.
 
Vožnja bez zaustavljanja
Vidojević je novinarima rekao da su se policajci širom Srbije juče u podne povukli u stanice. Na ulicama Beograda videli smo znatno manje policajaca na dužnosti nego što je uobičajno, a i oni nisu regulisali saobraćaj. U prometnoj ulici Kneza Miloša stajali su u hladovini, kod „Londona” i na raskrsnici Bulevara Kralja Aleksandra i Takovske uopšte ih nije bilo, kao i na redovnoj „čeki” na uglu Despota Stefana i Cvijićeve.

Dnevnik, jul 2007.

LIDERI POLICIJSKOG SINDIKATA PALI U NEMILOST
Posle štrajka u vatrogasce

Četvorica lidera Nezavinog sindikata policije dobila su rešenja o premeštaju na niža radna mesta zbog organizovanja štrajka prošlog meseca, kaže za „Dnevnik” Momčilo Vidojević, član predsedništva ove organizacije. Posle 14 godina policijskog staža u Novom Pazaru, on je premešten na mesto vozača vatrogasnog vozila u Tutinu. Nove poslove dobila su još dva člana predsedništva. Miloš Jelenković, policajac iz Zemuna, raspoređen je na posao pranja vozila u Nišu, a inspektor Zoran Rašević iz Rume će raditi administrativne poslove u Sremskoj Mitrovici. Generalni sekretar sindikata Zoran Ilić je sa dužnosti policajca u Kruševcu, prebačen u vatrogasno odeljenje u Brusu.
- Trenutno pišemo krivične prijave i to protiv svih članova Vlade Srbije jer su oni doneli uredbu kojom se ograničava pravo policajaca na štrajk. Krivične prijave ćemo podneti i protiv ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića i njegovih saradnika koji su ometali rad sindikata i sprečavali nas da organizujemo štrajk. Tužićemo i načelnike policijskih uprava u Kruševcu i Sremskoj Mitrovici jer su na osnovu njihovih formalnih predloga u Beogradu doneta rešenja o raspoređivanju na niža radna mesta - kaže Vidojević, kome je rešenje o novom radnom mestu zalepljeno na vrata pošto u vreme uručivanja nikoga nije bilo kod kuće.
Rešenja su doneta 31. jula, a četvorica policajaca je trebalo već sledećeg dana, 1. avgusta da krenu sa obavljanjem novih dužnosti. Svi su podneli žalbe Žalbenoj komisiji Vlade Srbije u zakonskom roku od osam dana. Vidojević kaže da su Jelenković i Rašević na novim radnim mestima, dok su on i Ilić na bolovanju. On dodaje da je premeštenim policajcima i njihovom sindikatu podršku uputila Evropska asicijacija policijskih sindikata, te skoro sve od 19 nacionalnih orgnaizacija koje su članice ovoe asocijacije. Vidojević kaže da su evropske kolege pisale i predsedniku Srbije, predsedniku vlade, kao i ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova.


16. avgust 2007.

You Might Also Like

0 коментара