Najlepši dani Pirineja: Tri turistička dragulja

19:55

Ikako naši turisti ređe odlaze na Pirinejsko poluostrvo, domaće agencije su nude aranžmane koji vode do tri najznačajnija odredišta na krajnjem zapadu kontinenta. Reč je o Barseloni, Madridu i Lisabonu, gradovima koji sa svojim istorijskim i kulturnim nasleđem, raskošnom arhitekturom i specifičnom atmosferom privlače turiste iz celog sveta. U redovima koji slede pokušaćemo da vam predstavimo ono što posetioci ovih destinacija nikako ne bi smeli da propuste


Zbog svih naših kriza, naravno i zbog viza, Pirinejskog poluostrvo nam je malo poznato. Ipak, domaće agencije u svojim katalozima imaju tri najznačajnije destinacije sa krajnjeg zapada Evrope. Reč je o Barseloni, Madridu i Lisabonu. Rano proleće je zbog ugodne klime i manjih gužvi najbolje vreme za posetu tim gradovima. Krenimo od geografski najbliže Barselone, glavnog grada Katalonije i drugog po veličini u Španiji. Barselona je smeštena na ušću reka Logrebat i Besos u Mediteran, u njoj živi oko 1,6 miliona stanovnika.
Sve funkciniše na najvišem nivou: javni prevoz je besprekoran, ulice i trgovi su uvek čisti. Doduše, domaćini ne mare naročito za brojne turiste, iako mnogi žive od njih. Jedno od mogućih mesta za početak obilaska Barselone je monumentalni spomenik Kristoferu Kolombu u centru grada. Slavni moreplovac gleda staroj luci, gde je multifunkcionalni centar „Maremagnum” sa velikim akvarijumom (do njega vodi fantastična Pasarela de Mar). Nešto dalje, uz obalu, nalazi se moderni kompleks Olimpijskog sela.
S druge strane spomenika je ulica Las Ramblas. To je glavno šetalište u gradu, koje vodi do centralnog Trga Katalonije, odakle nastavlja istoimena ulica, da bi presecajući aveniju Gran Via završila na Via Diagonal, najznačajnijoj saobraćajnici u gradu. Sa obe strane ulice Las Remblas su fantastične građevine i važne institucije. U blizini Kolombovog spomenika je Muzej pomorstva, crkva Sant Pau iz 10. veka, Muzej voštanih figura, Kraljevski trg, zgrada pozorišta i baleta Liseu, stara pijaca Bokeria, iza koje se nalazi Biblioteka „Katalonija”.
Ova šetnja se završava na Trgu Katalonija, gde se nalazi nekoliko fontana. Nedaleko od trga prolazi Gran Via, koja se na Trgu Španije ukršta sa saobraćajnicom Paralel (ona polazi od kružnog toka kod spomenika Kolombu). Trg Španije je druga dobra polazna tačka za obilazak. Na njemu je ulazak u Sajam, kojim dominiraju dve velike kule. Iza je raskošna „magična fontana”, te kompleks fantastičnih zdanja koja su uglavnom izgrađena povodom svetske izložbe održane 1929. u Barseloni. Tu su muzeji umetnosti, arheologije, etnologije.
Malo dalje je kompleks „Olimpijski prsten” koji čine objekti izgrađeni podovom Letnjih olimpijskih igara održanih 1992. Dominira Olimpijski stadion. Ovde recimo da se sa Trga Španije avenijom Sants može stići do drugog stadiona, onog koji pripada Fudbalskom klubu „Barselona” (zbog daljine, preporučuje se vožnja metroom). Iznad olimpijskog kompleksa, na vrhu brda Montžuik nalazi se istoimena tvrđava sa koje se pruža fantastičan pogled na panoramu grada. Do nje se može stići žičarom koja kreće iz gradske luke.
Poseban pečat u Barseloni ostavio je arhitekta Antonio Gaudi. Njegovo najznačajnije delo je nezavršena katedrala Sagrada Familia (Sveta porodica), koja je locirana severoistočno od centra grada. Drugo Gaudijevo ostvarenje koje pleni jeste park Guelj, koji je deo svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. I u samom centru grada, i to u prostranoj aveniji Gracia, koja spaja Trg Katalonije i Aveniju Dijagonal, nalaze se prepoznatljiva ostvarenja ovog arhitekte, zgrade Mila i Batlo, a u ulici Las Ramblas Guelova palata.
Madrid je sa 3,2 miliona stanovnika najveći grad na Pirinejskom poluostrvu. Viševekovna prestonica Španije prepuna je različitih spomenika kulture i arhitektonskih dragulja. I dok se u jugozapadnom delu grada, u području toka reke Manzanares nalazi staro gradsko jezgro sa većinom istorijskih spomenika, u severoistočnom delu Madrida su moderna zdanja, između ostalog i „Kapija Evrope” koju čine dva oblakodera visine po 115 metara, inače prve nakrivljene građevine u svetu. Malo dalje su i četi kule CTBA, više od 200 metara.
Ove znamenitosti modernog Madrida nalaze se pri kraju dugačnog bulevara Kastelana, koji ide pored stadiona Fudbalskog kluba „Real” i oblakodera „Pikaso”, pa sve do Trga Kolon, na kome je fontana i spomenik posvećen Kristoferu Kolombu. Ako se nastavi dalje istom saobraćajnicom, ali koja se sada zove Bulevar Rekoletos, i to pored Naconalne biblioteke i Arheološkog muzeja, stiže se do Trga Cibelije. Tamo se nalazi raskošni spomenik sa fontanom, posvećen paganskoj boginji plodnosti. Ovo mesto je zaštitni znak grada.
Sa Cibelije svi putevi vode prema najznačajnijim znamenitostima Madrida. Na jednoj strani je Kapija Alcala, a odmah iza nje odlično sređeni park Ben Retirio, najveći u gradu. Ako se skrene u ulicu na čijem početku su Banka Španije i Institut Servantes, posle nekoliko minuta hoda ulazi se u Gran Via, koja vodi do Trga Španije sa monumentalnim spomenikom Servantesu, kao i sa dva prepoznatljiva solitera „Espanja” i „Madrid”. Gran Via je najznačajnija šoping zona u gradu, u njoj su zgrade raskošne arhitekture.
Velika saobraćjnica, koja kreće još od CTBA-kula, od Trga Cibelije nosi naziv Prado. Baš tamo su neke od najznačajnijih institucija i mesta koje treba videti. Na sledećem skveru nalazi se fontana sa skulpturom Neptuna. Blizu je i takozvani „Zlatni trougao umetnosti” koji čine muzeji Prado, Bornemisza i Renia Sofia gde se, između ostalog, mogu videti najznačajnija dela slavnih španskih slikara. U blizini su zgrade nacionalnog parlamenta, berze, kao i Spomenik herojima, te glavna železnička stanica Atocha.
Od fontana Cibelije ili Neptuna ulicama koje vode na suprotnu stranu od velikog gradskog prarka, stiže se u staro jezgro Madrida. Ulicom Alcala dolazi se do Puerta de Sola (Kapije Sunca). To je istinski centar grada, kilometraža svih puteva u Španiji računa se od tog mesta. Tamo je i čuveni sat ispred kojeg se tradicionalno održavaju dočeci Nove godine. Uzanim ulicama stiže se do Plaze Major, drevnog trga, a nešto dalje je tatar „Real”, kraljevska palata sa parkom, impozantna katedrala Almudena i bazilika San Francisko el Grande.
Lisabon se smestio na ušću reke Težo u Atlanski okean. Grad su osnovali Feničani pre 3.200 godina, njime su vladali Kartaginjani, Rimljani, Mavari, a od 1255. je prestonica Portugala. Koju deceniju kasnije tamo je osnovan i prvi univerzitet, ali Lisabon pravu ekspanziju doživljava posle 15. veka zbog velikih geografskih otkrića, pošto su brojne ekspedicije kretale baš iz tamošnje luke. Lisabon je 1755. razorio veliki zemljotres, stradale su dve trećine grada i 60.000 stanovnika. Obnovljen je sa velikom predanošću i pažnjom.
Logično polazište za obilazak je Trg Komersio na samoj obali široke delte Težoa. Na ovom trgu se nalaze građevine raskošne arhitekture, a dominira spomenik portugalskom kralju Jozefu Prvom. Sa trga se kroz slavoluk ulazi u ulicu Augusta, koja je deo Pomaline, strogog centra grada sa sistemom ulica i trgova izgrađenih posle zemljotresa. Jedno od najznačajnijih obeležlja Lisabona je panoramski lift u ulici Santa Justa, inače izgrađen početkom 20. veka.
Augusta i nekoliko paralelnih ulica vode u pravcu severozapada prema prostranom trgu Rosio, koji je najznačajnije sastajalište u gradu. Tamo je i spomenik kralju Pedru Četvrtom. Odmah do Rosia je Trg Figueria, a malo dalje je i veliki Trg Martim Moniz. U suprotnom pravcu od Figuerie, kada se krene sa Rosia, nalazi se Trg Restauradores na kome je obelsisk sa skulupturom „Duh nezavisnosti”. Odatle se širokom avenijom Liberdade stiže do Trga markiza Pombala iza kojeg je prelepi park Eduarda Sedmog.
Četvrt koja se, takođe, mora videti je Alfama. Nosi ime po maorskoj reči za rođenje. To je, zapravo, najstariji deo Lisabona. Zanimljivo je da Alfama uopšte nije stradala tokom potresa 1755. Tamo se nalazi muzej posvećen fadu, nacionalnoj melanholičnoj muzici Portugala, te nekoliko sakralnih objekata koji plene svojom arhitekturom. Nezaobilazna je srednjovekovna tvrđava San Jorge sa koje se pruža fantastičan pogled na grad i deltu reke Težo. Preporučujemo i vožnju tramvajem broj 28, koji je zaštitni znak Lisabona.
U Belemu, oko sedam kilometara nizvodno od trga Komersio, odnosno dva ipo od mosta „25. april”, koji podseća na Goldengejt u San Francisku, nalazi se monumentalni spomenik navigatorima, portugalskim moreplovcima koji su zaslužni za velika geografska otkrića. U blizini je manastir svetog Žeronima, a nešto dalje je srednjovekovna kula Belem. Preko mosta je ogromni spomenik Hristu, inspirisan onim iznad Rio de Ženeira, a podignut je posle Drugog svetskog rata u znak pobožne zahvalnosti što je Portugal izbegao razaranja.
Na sasvim suprotnoj strani, dakle uzvodno od trga  Komersio, nalazi se još jedno odredište koje obavezno treba videti. Reč je o Parku nacija koji je sređen u prošloj deceniji zbog Svetske izložbe, održane 1998. u Lisabonu. Na relativno malom prostoru, nalaze se sajam, hoteli, glavna stanica Orijent u futurističkom stilu, jedan od najvećih akvarijuma na svetu, te šoping-centar i monumentalna kula koji nose ime po moreplovcu Vasku de Gami. Po njemu je nazvan i obližnji most, koji je sa svojih 17,2 kilometara najduži u Evropi.



You Might Also Like

0 коментара