Pomračenje Sunca "pomračeno" oblacima, posmatrači razočarani: Dan posle - sve kako je i bilo

16:49

Beograd - Dan posle dugo očekivanog pomračenja Sunca, preovlađivalo je razočarenje većine posmatrača, čijim pogledima su se prekjuče isprečili oblaci i kiša u većem delu Evrope. Spektakl godine, ostao je zato pomračen nevremenom ali, srećom, nije bilo smaka civilizacije, koji su poslednjih meseci predskazivali vidovnjaci.

I dok naučnici sabiraju utiske i materijal o najznačajnijoj astronomskoj pojavi, a većina se vraća svakodnevici zabravljajući poluuspeli nebeski šou, novinske agencije su prenele da je Egipćanin Abdel-Naser Nuredin ubio svoju ženu Zeinabu pošto je odbila da mu skuva čaj jer je htela da na miru gleda prenos pomračenja Sunca na televiziji.

Šef policije u jednom mestu brazilske države Paraiba, pustio je sve zatvorenike iz zatvora uoči pomračenja, kako bi na slobodi dičekali smak sveta. Tamničar i utamničeni su bili silno iznenađeni kada su, otrežnjeni posle celodnevne pijanke, zatekli ostatak sveta - netaknut. Zatvorenici su vraćeni pod ključ, a šef policije je završio na birou za zapošljavanje.

Neveselo je bilo i jednom Nemcu, pošto je prekjuče pretrpeo šok od 20 hiljada volti. Uspinjući se električnim stubom da bi bio bliže Mesecu i Suncu, on se opasno prlibližio strujnim vodovima, zbog čega je zadobio teške opekotine. Njegovog pripitog zemljaka iz Kesfelda, vatrogasci su morali da skinu sa krova crkve u sred noći, pošto je 11 sati posle pomračenja odlučio da posmatra ovaj fenomen, odbijajući ubeđivanja okupljenih da je spektakl odavno završen.

Dok su usmeravali poglede ka nebu, građanima kiparskog Limasola počelo je da se trese ispod nogu, a bilans je 26 povređenih i jedna oštećena kuća usled tri uzastopna potresa, od koji je najači bio snage 5,8 po Rihteru.

Ovakvih događaja, srećom, u Srbiji nije bilo, zbog čega smo juče izostali sa udarnih mesta u izveštajima svetskih medija. Kao zanimljivost lokalnog karaktera, zabeleženo je da su gosti turističkog kompleksa na zlatiborskim Partizanskim vodama proveli pomračenje u podrumima po preporuci svojih domaćina. Slično je bilo i u Vranju, gde su neki građani, poučeni iskustvom iz nedavnog rata, na vreme sišli u skloništa, čekajući tamo da se ceo događaj završi bez njih.

Radnici beogradske službe Hitne pomoći nisu imali intervencije povodom pomračenja Sunca, ali su odgovarali na niz neobičnih pitanja Beograđana, poput onog da li treba staviti zaštitne naočare tokom praćenja pojave putem televizije, ili kako se ponašati u zatvorenom stanu kada ponestane vazduha. Jedna Beograđanka, koja se žalila na pospanost, pitala je da li joj se može nešto desiti ako zaspi, dok su neki prestoničani imali vizije da će oslepeti od senki koje komšija šalje ogledalom.

Danas, avgust 1999.

Meteorska kiša
Posle prekjučerašnjeg pomračenja Sunca, Srbiju je noćas zahvatila meteorska kiša. Na putu oko Sunca, Zemlja se svakog avgusta ukršta sa putanjom komete Svift-Tatl, "kupeći" pritom njene otpatke, uglavnom komadiće leda i šljunka. Ti komadići na Zemlju "nleću" prosečnom brzinom od 59 kilometara u sekundi, usijavaju se od trenja pri ulasku u atmosferu, raspadaju i isparuju, ostavljajući pritom bele tragove. Drugim rečima, postaju meteori, ili, narodnim jezikom rečeno, zvezde padalice.

- Meteorski roj Perseidi, nazvan tako po prividnom izvoru meteorske kiše u sazvežđu Persej, godinama je bio najaktivniji u noći između 12. i 13. avgusta. Prema proračunima, vrhunac aktivnosti meteorskog roja trebalo je da bude u petak, oko jedan iza ponoći - kaže Milan Jeličić iz beogradskog astronomskog društva "Ruđer Bošković", podsećajući da je prošle godine meteorska kiša podbacila, pošto je u Beogradu viđeno samo 12 meteora tokom cele noći, umesto 160 po jednom satu, kako je prdviđeno.

You Might Also Like

0 коментара