Ličnost Danas: Momčilo Perišić - General u politici

18:30

Kada su svi videli odlazak prekaljenih opozicionih lidera kod Patrijarha Pavla kao događaj nedelje, niodkud se pojavila vest da je sa poglavarom Srpske prevoslavne crkve, pre svih, prekjuče razgovarao smenjeni načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general Momčilo Perišić. I to nije sve: “General Perišić osnovao stranku”, “Momčilo Perišić osnovao Pokret za demokratsku Srbiju” neki su od naslova koji su juče obišli svet, plasirani na udarnim mestima domaćih i stranih medija.

U danima kada je javnost prosto "gladna" za informacijama o aktivnostima slavnog generala, on ćuteći ostaje nedostupan brojnim novinarima koji ga bezuspešno traže na raznim adresama. Zato je vest o osnivanju Pokreta za demokratsku Srbiju ostala obavijena velom misterijoznosti, jer se još ne zna ko se nalazi među pedesetak ličnosti, koje su sa Perišićem u nedelju dale prilog srpskom pluralizmu osnivanjem nove stranke. Čak ni od, iače pričljivih studentskih lidera, nije bilo moguće saznati nešto više posle njihovog preksinoćnjeg sastanka sa Perišićevim političkom saradnicima.

Zašto tolika tajnovitost, pitanje je koje se nameće u trenutku kada odgovora na ostala u vezi sa Perišićem još nema. Da li je po sredi politička taktika prekaljenog vojnika ili marketinški trik podražavanja javnog mnjenja prostim ćutanjem kada ostali tako mnogo govore?

Kako bilo, o svojim postupcima kompetentno može da se izjasni jedino smenjeni general koji je ušao u srpsku političku arenu prošlog novembra rečima:"Ostajem na raspolaganju vojsci, narodu i državi". Tada je Perišić, odlukom vrhovnog komandanta Slobodana Miloševića, smenjen sa funkcije načelnika Generalštaba VJ, čime je okončana jedna od najuspešnijih ovdašnjih vojničkih karijera poslednjih decenija.

Momčilo Perišić je rođen 1943. u Koštunićima pored Gornjeg Milanovca. Diplomirao je na Vojnoj Akademiji, ali i psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Raspad bivše Jugoslavije, zatekao ga je na mestu načelnika Ariljerijsko-raketnog školskog centra u Zadru, u kome ga je Županijski sud osudio u odsustvu na 20 godina zatvora zato što je energično upotrebio kapacitete JNA protiv hrvatskih secesionista. 

Momčilo Perišić je optuživan i za razarenje Mostara, u vreme komandovanja korpusom u Bileći, koji je dejstvovao na hercegovačkom ratištu. Po povlačenju VJ iz bivših jugoslovenskih republika, Perišić je zapovedao Trećom armijom, onom kojom sada rukovodi glasoviti Nebojša Pavković. Pomalo već zaboravljenog generala Životu Panića, Momčilo Perišić je zamenio na mestu načelnika GŠ VJ 1994. ostavši tamo sve do javne kritike političkog rukovodstva zemlje zbog situacije na Kosmetu, izrečenu tokom tribine u Gornjem Milanovcu.


Pre nekoliko nedelja, javljeno je kako Perišić osniva stranku sa predstavnicima umerenog krila Socijalističke partije Srbije što je brže-bolje, pre svega od strane Zorana Lilića, energično demantovano. S druge strane, opozicioni prvaci nisu krili rezerve prema osnivanju nove stranke pošto su želeli Perišića u svojim redovima. Nehajući ni za jedne ni druge, doskorašnji vojnik je odlučio da svoju političku zvezdu sam uzdigne na uzavrelo srpsko nebo i to pred poslednje pomračenje u ovom milenijmu.

Danas, avgust 1999.

You Might Also Like

0 коментара