Diploma medicine je viza za odlazak?

20:50


Da mladi hrle na studije medicine i da dosta njih budućnost vidi negde "preko", pokazuje istraživanje portala Infostud.

 
Ovi podaci, ali samo na prvi pogled, odudaraju od rezultata istraživanja o izboru studija koje je portal Prijemni.infostud.com sproveo među maturantima tokom marta i aprila ove godine, a uoči junskog upisnog roka. Ispostavilo se da je medicina apsolutni broj jedan na listi želja budućih studenata jer je od onih ispitanika koji su znali šta će da upišu, 12,4 odsto imalo "pik" na medicinske nauke.
 
I među onima koji su se dvoumili između dve ili više opcija svega mesec i po pred prijemni, medicina je bila u samom vrhu sa 16,3 odsto, odmah iza psihologije (16,6%).
 
Beli mantil najpoželjniji
 
Poziv lekara je popularan među svršenim srednjoškolcima, iako u našoj zemlji nema dovoljno posla u ovoj oblasti, o čemu između ostalog svedoči podatak da su se prošle godine preko portala Poslovi.infostud.com na jedan oglas za lekara javljala 33 kandidata.
 
Osim toga, čak i oni koji se zaposle, imaju plate znatno niže nego u većini evropskih zemalja, a uslovi lečenja, samim tim i rada u domaćim zdravstvenim ustanovama nisu blizu standarda u razvijenim sredinama. I pored toga, interesovanje je ogromno, pa su ove godine na jedno slobodno mesto konkurisala skoro dva kandidata.
 
Iako sa diplomom iz oblasti informacionih tehnologija ovdašnji studenti mogu da nađu dobro plaćene poslove čak i u Srbiji, čak je i IT sa 12 odsto tek "za leđima" iza medicine. Inženjerske nauke čije diplome potvrđuju visoko-stručna znanja primenjiva bilo gde u svetu su sa 5,9% više nego duplo "zaostajale" za medicinskim, pokazuje istraživanje. Zašto
 
I pre indeksa razmišljaju o odlasku
 
Podatak iz spomenute ankete kaže: više od četvrtine ispitanika, tačnije 26,2 odsto je kao razlog za studiranje navelo mogućnost nastavka školovanja ili pronalaženje posla u inostranstvu. Jedini motiv za koji se opredelilo više maturanata je sticanje znanja iz oblasti koja ih interesuje, što je navelo pola ispitanika. Logično bi bilo da je to osnovni motiv svakoga ko želi da se usavršava, međutim, diploma medicinskih nauka stečena u Srbiji za mnoge jeste sigurna karta za odlazak u beli svet.

You Might Also Like

0 коментара