Voće umesto apoteke: Višnja kao aspirin
16:07
Najnovija istraživanja, obavljena u
Sjedinjenim Državama, ukazuju da višnja ima izuzetno terapeutsko dejstvo. Čak
toliko je dobra da bi je trebalo staviti u apotekarske rafove, kažu naučnici.
Kiselost ovog voća održava crvene pigmente duže nego što je to slučaj sa
sladunjavom trešnjom. Anthocuanin, pigment za koji se pretpostavlja da
doprinosi zdravlju, stabilan je pri nižoj PH kiselinskoj vrednosti, a opada
kako ona raste i približava se ukusu trešnje.
Nekoliko istraživanja u prethodnom periodu s
razlogom se usmerilo na višnju. Kroz njih je potvrđeno da konzumiranje ovog
voća smanjuje bol u mišićima, naročito kod osoba koje se intenzivnije fizički
angažuju samo povremeno. To su svi oni koji radni deo nedelje provode sedeći po
kancelarijama, a u dane vikenda praktikuju rekreativni sport. Osim toga, višnja
umanjuje rizik od dobijanja šećera, te od obolenja vezanih za kardiovaskularni
sistem.
Jednomesečna studija, čiji rezultati su
objavljeni nedavno, pokazala je da konzumiranje 50-tak svežih višanja dnevno,
smanjuje mogućnost upale mišića kod, inače, zdravih ljudi. Takođe, dokazano je
da sok od ovog voća značajno redukuje bol mišića i ubrzava oporavak osoba koje
su ozledile muskulatorni sistem. Isti sastojci umanjuju verovatnoću dobijanja
dijabetesa, a brana su povratku suvišne telesne težine kod rigoroznih dijeta.
Studija sprovedena proletos uz učešće
stručnjaka Ministarstva poljoprivrede SAD uključivala je 18 muškaraca i žena
koji su u dnevni meni uveli i 280 grama, odnosno oko 50-tak višanja. Jeli su ih
uzastopno mesec dana. Merenje reaktivnog C proteina pre i u toku eksperimenta,
pokazalo je da je njegov nivo opao za osam procenata tokom prve dve nedelje, a
posle mesec dana za dodatnih 17 odsto. Ovaj protein povećava rizik od
dijabetesa i kardiovaskularnih tegoba, a njegov nivo se povećava za vreme
bolesti.
Osim toga, dijagnostički marker mišićnih
upala, nazvan rantes, opao je za 21 procenat do kraja istraživanja, a u
narednih 28 dana još za 15 odsto. Istraživači su zaključili da su ovi rezultati
veoma obećavajući i preporučili su nastavak istraživanja blagotvornih svojstava
višnje. Oni su ukazali i na činjenicu da buduća istraživanja treba da obuhvate
i sokove od višnje zato što ovo voće u svežem obliku i nije baš dostupno kupcima.
Preporuka uključuje i druge vrste voća sa sličnim karakteristikama.
Naučnici sa Univerziteta Vermont istraživali
su dejstvo soka o višnje. Svoje laboratorije su snabdeli sokovima proizvedenim
bez termičke obrade, ali i onim koji su prošli klasičan proizvodni ciklus. U
indistriji napitaka, inače, tehnološki postupak najčešće podrazumeva termalnu
fazu zbog čega se gube voćni pigmenti koji su temperaturno osetljivi. A među
njima su i oni koji povećavaju otpornost mišića na upale i sprečavaju rizik od
pomenutih bolesti.
A. J. Konoli privoleo je 14-oricu svojih
kolega da tokom dve nedelje piju ove sokove sa sokom od jabuke. U jednoj
sedmici su konzumirali sok od jabuke pomešan sa čistim višnjinim sokom, a u
drugoj jabuku sa dodatkom napitka koji je napravljen na bazi sintetičkog ukusa
višnje. Količina napitka svakog dana odgovarala je nutricijskoj vrednosti 50
svežih višanja. U međuvremenu su izvodili fizičke vežbe koje su im izazvale
jake bolove u ramenima.
Učesnici eksperimenta su zamoljeni da ocene
bol mišića na skali do 10. Za vreme konzumiranja sintetizovanog napitka od
višnje, prosečna ocena je iznosila 3,2. U nedelji u kojoj su pili čisti višnjin
sok, srednja ocena je bila 2,4. Utvrđeno je da je za vreme konzumiranja
veštačkog napitka bol jenjavao 48 sati, dok je pri konzumiranju prirodnog soka
nestajao za upola manje vremena. Na kraju, privremeni gubitak snage uz pravu
višnju iznosio je samo četiri odsto, dok je u drugom slučaju dosezao 22
procenta.
Zaštita od oštećenja mišića i bolova koju
omogućava sok od višnje jednaka je mnogim lekovima za upalu, konstatova je
Konoli. I to ne jedino on. Maraldhran G. Nair i njegovi saradnici sa Državnog
univerziteta u Mičigenu već 15 godina ispituju terapeutske karakteristike
višnje. Pre šest godina, Nairov tim je dokazao da konzumacija 20 višanja dnevno
povećava otpornost organizma na upale i to za 10 puta više od aspirina. Osim
toga, efekat koji se postiže konzumiranjem višanja duže traje.
Dnevnik,
jul 2006.
0 коментара