Rim: Pupak sveta

21:37




Ako je antika kolevka moderne civilizacije, onda je Rim njen otac. Varvare je obasjao svetlošću znanja i kulture, iz njega se hrišćanstvo raširilo po celom svetu, a renesansom je vratio posustalu veru u lepotu življenja. Zbog bogatog nasleđa koja se sreće bukvalno na svakom ćošku ovaj grad je jedna od najvećih turističkih atrakcija. Ali Rim ne nudi samo prošlost. Dinamično pulsiranje moderne metropole pomešano sa mediteranskom ležernošću dodatni su razlozi zbog kojih je grad na obalama Tibra prosto neodoljiv


 Zašto se tako često kaže da je Rim večan? Pa zato što je ovaj grad prešao dugačak put od malog praistorijskog naselja, preko središta antičke velesile, srednjovekovnog prestola sveta, a potom i epicentra renesansnog buđenja, do moderne košnice sa skoro tri miliona stanovnika. Mnoga mesta koja je istorija beležila velikim slovima nestala su u vekovima za nama, ali ne i Rim koji je zagazio u četvrti milenijum. Njegovo ime je prvo stiglo na listu svetskih metropola na kojoj će se znatno kasnije naći London, Pariz, Njujork, Moskva…
Španske stepenice

Prevoz

Iako u gradu vlada hronična saobraćajna gužva protiv koje se mnogi Rimljani bore na „vespama”, javni prevoz odlično funkcioniše. Postoje dve linije metroa, A i B koje se ukrštaju kod glavne železničke stanice Termini koja se nalazi na Trgu ćinkvećente, na petnaestak minuta hoda od Trga Venecija. Sa Terminija se linijom A stiže do fontane Di trevi (druga stanica), linijom B do Koloseuma (druga stanica). Preporučuje se kupovina celodnevne (4 evra) ili nedeljne karte (16 evra) koje omogućavaju korišćenje svih vidova gradskog prevoza.

Rim je sa Vatikanom prvorazredna turistička atrakcija. Tamo su brojni antički spomenici, riznica zapadnog hrišćanstva, remek dela renesanse. Ali, glavni grad Italije ne nudi samo istoriju i umetnost. Jako urbano pulsiranje meša se sa opuštenim mediteranskim šmekom, a glagoljivost bučnih domaćina sudara se sa desetinama jezika koje donose turisti iz celog sveta, što ovom gradu daje neodoljiv šarm. Kada se pridoda šoping jer, ne zaboravimo, to je jedna od modnih prestonica sveta, onda i danas „svi putevi vode u Rim”.
On nudi neke od najboljih muzeja i galerija na svetu, kolosalnu arhitekturu i monumentalne spomenike na otvorenom, ali i tako jednostavne stvari poput opuštanja i ćaskanja sa neznancima po brojnim trgovima, obedovanja u šarmantnim malim restornaima uz čije stolovi se „češu” automobili i legendarne „vespe”. U glavnom gradu Italije verovatno se može naručiti najbolja pica na svetu, definitivno se pije najbolji kapućino, služi najbolji sladoled. Adut Rima je i njegova šira okolina koja mami na fantastične izlete.
Rim se nalazi u regiji Lacio, čiji je glavni grad. Gradsko jezgro se smestilo na obalama reke Tibar, na levoj su najvažnije turističke atrakcije, a na desnoj Vatikan. Neformalno, ono što obuhvata saobraćajni prsten prečnika 10 kilometara smatra se gradskim područjem. Međutim, među 19 rimskih opština su i one prigradske koje se protežu izvan ovog prstena, između ostalog i jugozapadno do dvadesetak kilometara udaljene obale Tirenskog mora uz koju je lociran međunarodni aerodrom „Leonardo da Vinči” (Fijumićino).

Unutar zidina

Fontana Di trevi
Istorijsko jezgro se smestilo na levoj obali Tibra, unutar Aurelijevih zidina koje obuhvataju sedam brežuljaka antičkog Rima. To je lavirint uskih ulica i manjih ili većih trgova koji su često ukrašeni raskošnim fontanama. Osovina je ulica Korzo koja spaja Trg naroda na kome su tri crkve posvećene Bogorodici, te obelisk Razmesa Drugog i Trg Venecija kojim dominira Kaptol (jedan od brežuljaka) i „Oltar otadžbine” sa spomenikom Vitoru Emanuelu, prvom kralju ujedinjene Italije. Iza Kaptola su Rimski forum i Koloseum.
Sa kilometar i po dugog Korza se skreće ka najpoznatijim atrakcijama Rima. Tako, recimo, ulica Kondoti, inače najznačajnija šoping zona u gradu sa prodavnicama svih najjačih brendova na svetu vodi do Španskog trga gde su čuvene stepenice uvek načičkane turistima. Sa iste strane Korzoa, ali nešto bliže Trgu Venecija je i jedinstvena fontana Di trevi u koju se bacaju novčići za ispunjenje želja, a malo dalje i palata Kvirinale, rezidencija predsednika Italije (ime je dobila po jednom od sedam brežuljaka na kojem se nalazi).
Sa druge strane Korzoa su takođe važne lokacije. Tamo je Mauzolej imperatora Avgusta i njegov Oltar mira. Suprotno od fontane Di trevi je trg sa spomenikom Marku Aureliju, a odmah iza zgrada donjeg doma italijanskog parlamenta. Malo dalje je Panteon, monumentalni hram starorimskih bogova i najstarija pokrivena građevina u gradu. Posle kratke šetnje stiže se na trg Navona u obliku antičkog cirkusa kojim dominira fantastična fontana „Četiri reke”. Blizu je i trg Fiori sa bistom tamo spaljenog Đordana Bruna.
Koloseum
Neposredno pored Trga Venecija je spomenik imperatoru Trajanu, a u blizini je i njegov, kao i Avgustov forum. Od Kaptola do Konstantinovog slavoluka i impozantnog Koloseuma, smestio se Forum sa ostacima drevnog Rima. To nije velik prostor, otprilike je dug i širok po 600 metara, ali je zato ispunjen mnoštvom spomenika. S druge strane Palatina (još jednog od sedam brežuljaka) nalazi se Cirkus Maksimum, antički hipodrum. Malo južnije, odmah pored Aurelijevih zidina je antička Cestiusova piramida.

Najmanja država

Nad Tibrom je podignuto mnogo mostova. Najstariji u upotrebi je onaj Fabricijusov iz 62. godine pre nove ere koji spaja levu obalu sa rečnom adom Izola Tibriana. Nešto severnije, nedaleko od pominjanog Trga Navona je most Umberta Prvog sa koga se pruža lep pogled prema vatikanskom Trgu Svetog Petra. Ipak, mnogo poznatiji je obližnji most Sent Anđelo iz antičkog perioda kojim se prelazi do istoimene tvrđave kružnog oblika koja je prvobitno bila mauzolej imperatora Hadrijana, zatim fortifikacija i dvorac, a danas je muzej.
Trg svetog Petra u Vatikanu

Muzeji
Obavezno treba videti bogatu kolekciju Kapitolskog muzeja na Trgu del Kampidoljo (projektovao ga Mikelanđelo) do koga se dolazi kordonatama - širokim stepenicama. Na ovom trgu je bronzana statua vučice, zaštitnice osnivača grada. Iznad Trga naroda je uzvišenje Pincian iza kojeg se raširo Borgeze, drugi po veličini park u gradu, inače nazvan po vili i galeriji koja je u njemu. U parku je i Muzej etrurške umetnosti (u vili Đulija), kao i Galerija moderne umetnosti. Galerija antičke umetnosti se nalazi u blizini fontane Di trevi.

Nedaleko odatle počinje pola kilometra dug Put izmirenja, koji vodi do Trga svetog Petra u Vatikanu. Impozantnim skverom kružnog oblika dominira bazilika ovog apostola u kojoj je po verovanju i sahranjen. Za katolike to je, pored groba Isusa Hrista u Jerusalimu, najsvetije mesto na planeti. U blizini je raskošna Sikstinska kapela, a nešto dalje i Vatikanski muzej koji zbog bogatstva kolekcije spada u najznačajnije i najposećenije na svetu (godišnje ga obiđe više od četiri miliona ljud).
Iako su trg, bazilika i ostali objekti na Vatikanskom brdu deo papske države, inače najmanje na svetu (po površini teritorije, po broju stanovnika, po dužini železničke pruge…), Vatikan je neodvojiv deo istorijskog i kulturnog nasleđa Rima. Neizostavan je za sve turiste koji dolaze u ovaj grad, pa stoga ne čudi što tamo uvek vlada gužva. A kako je potreban ceo dan da bi se videli svi sadržaji u Vatikanu, za posetu se preporučuje ponedeljak pošto su ostali rimski muzeji zatvoreni tog dana.

Predgrađa

Rim nisu samo spomenici unutar Aurelijevih zidina ili znamenitosti Vatikana. Ljubitelji fudbala verovatno neće propustiti da vide Olimpijski stadion severno od centra, na kome igraju „Roma” i „Lacio”. Tu su i teniski tereni na kojima se održava masters turnir. U blizini je starorimski most Milvian na kome je car Konstantin izvojevao pobedu, što mu je donelo titulu imperatora, a hrišćanstvu ubrzo status priznate religije. U ovom kraju grada je i zanimljiv kompleks nazvan „Park muzike” sa tri dvorane neobičnog oblika.
Zaostavština Musulinijeve vladavine: E.U.R.
Prostranim ulicom Kristofera Kolumba stiže se do EUR-a koji se nalazi u južnom predgrađu. To je grandiozan kompleks čija gradnja je počela za vladavine Benita Musolinija. Završen je tek posle Drugog svetskog rata. Tamo je „kvadratni koloseum” koji je primer sterilne arhitekture iz ere fašizma, Kongresna palata, zatim sportska dvorana „Palalokomatika”. U EUR-u su Muzej rimske civilizacije, te Nacionalni muzej praistorije i etnografije. Na južnom obodu grada je i „Ćinećita”, poznati kompleks filmskih studija.
Iz Rima je moguće krenuti na mnoge zanimljive izlete. Tridesetak kilometara severno je veliko vulkansko jezero Braćiano. Na njegovoj obali je srednjevekovni zamak (između ostalog, tamo su se venčavali pripadnici džet-seta). Takođe 30 kilometra, ali južno nalazi se jezero Albano pored kojeg je papina letnja rezidencja (formalno pripada Vatikanu, a ne Italiji)  Istočno od grada je mestašce Tivoli sa vilom D’Este, arhitektonskim biserom u sred fantastičnog parka. Na obali Tirenskog mora je Ostija, omiljeno izletište samih Rimljana.





You Might Also Like

0 коментара