Problemi u orbiti: Satelitski karambol

21:35

Da su se ruski i američki satelit sudarili pre dve ili tri decenije, malo ko bi poverovao da se radilo o slučajnosti. A da je 11. februara ove godine po sredi bilo baš to, slažu se najveći stručnjaci bez obzira što su u karambolu učestvovali ruski špijunski satelit i telekomunikacioni orbiter američke kompanije koji je koristila i vojska Sjedinjenih Država. Dobra vest posle prvog sudara dva satelita je: neće biti nikakvih posledica na Zemlji. A loša da nekoliko hiljada krhotina preti preostalim satelitima i budućim letovima u svemir


Gordan Brkić

Ruski špijunski satelit „Kosmos-2251” i „Iridijum 33”, komunikacioni satelit istoimene američke kompanije sudarili su se 11. februara iznad Sibira, na visini od oko 750 kilometara. Iako će biti zabeležen kao prvi sudar veštačkih satelita u svemiru, posledice ovog udesa su neznatne jer ruski orbiter nije u funkciji još od 1995, a američka firma „Iridijum Satelajt” ima flotu od nekoliko desetina satelita. Nije ugrožena ni Međunarodna kosmička stanica pošto ona orbitira na visini od 350 kilometara iznad površine Zemlje.
Međutim, siloviti sudar „kosmosa”, teškog oko 900 kilograma i otprilike duplo lakšeg „iridijuma” pri brzini od 28.100 kilometara na sat pokrenuo je različita pitanja. Šta se to tamo gore dešava, kako je bilo moguće da se dogodi sudar u tolikom prostranstvu, da li je kosmički otpad realna pretnja. Odgovore očekuju paničari koji ovih dana dosađuju policiji sa tvrdnjama da su videli leteće vatrene kugle, a po tlu ostatke dva satelita, ali i svi koji su neupućeni u „nebeske” prilike.
Eksperti poručuju da dva oblaka nastala od krhotina „kosmosa” i „iridijuma” nisu pretnja po život na Zemlji. Neki od tih parčića jednom će doći do atmosfere gde će i sagoreti, pa realna opasnost za ljude ne postoji. Međutim, struka upozorava na pravi problem: ostaci dva satelita mogli bi da tumaraju po zemljinoj orbiti tokom narednih 10.000 godina. A sve dok su tamo, oni će ugrožavati ostale satelite i letelice u svemiru. Što je još gore, najnovije krhotine predstavljaju tek sitnicu u odnosu na ukupnu količinu kosmičkog otpada.

Kosmičko smeće

U zemljinoj orbiti se nalazi više stotina hiljada samostalnih entiteta koji su veći od jednog santimetra (procene govore od 300.000 do 600.000). Među njima su aktivni sateliti kojih je manje od 1.000, kao i oni koji nisu u funkciji (nekoliko hiljada). Najveću opasnost, međutim, predstavljaju krhotine nastale tokom sudara i to ne toliko po količini, koliko po brojnosti. Reč je otprilike o oko 100 tona krhotina iz, pretpostavlja se oko 200 eksplozija u donjim slojevima zemljine orbite.

OKVIR 1

Čovek gomila kosmičko smeće više od pola veka, od kada je 1957. lansiran sovjetski „Sputnik”. Međutim, stanje je postalo zabrinjavajuće tokom tekuće decenije zbog sve češćeg lansiranja telekomunikacionih satelita. Kada se tome dodaju naučni projekti, pa vojni programi, ispada da je u orbiti zapravo tesno. O tome govori i sledeći podatak: proračuni uoči misije spejsšatla „Atlantis” oktobra prošle godine ukazali su da je mogućnost sudara sa kosmičkim smećem 1:185, što je bilo znatno više od standardnog omera 1:300.
Naučnici odavno znaju za ovaj problem. Donald Kesler, stručnjak iz Američke svemirske agencije (NASA) upozorio je još 1978. da bi količina kosmičkog đubreta u nižoj zemljinoj orbiti mogla toliko da se poveća da bi lansiranje novih satelita i svemirskih letelica bilo onemogućeno. Po ovom naučniku nazvan je „keslerov sindrom” koji kaže otprilike sledeće: sve veća količina svemirskih otpadaka povećava mogućnost njihovog međusobnog sudaranja nakon čega nastaje još više komadića koji mogu da oštete ili unište letelice.

Ideje i fiksideje

Evropska svemirska agencija u januaru je pokrenula program monitoringa svemirskog đubreta vredan 50 miliona evra. U ovoj agenciji veruju da će u narednim godinama prikupiti precizne informacije koje će pomoći da se izbegnu incidenti poput sudara „kosmosa” i „iridijuma”. Projekat, o kome će se govoriti tokom ovog vikenda na seminaru o kosmičkom otpadu koji u Beču organizuju Ujedinjene nacije, ima za cilj usvajanje globalnog standarda za sprečavanje budućih udesa u svemiru. Ali, monitoring nije dovoljan, potrebna je akcija.
Do sada je kosmički otpad tretiran na tri načina: kroz kontrolisano deorbitiranje (prizemljenje ili sagorevanje u atmosferi), uništavanje u kosmosu ili kroz slanje u „svemirsko groblje”. Ilustracija prvog pristupa je prizemljenje ruske svemirske stanice „Mir” čiji parčići su nestali u Tihom okeanu 23. marta 2001. ili, doduše nekontrolisano spuštanje američkog „Skajlaba” u Australiji 1979. Sateliti čije deorbitiranje nema ekonomsku opravdanost šalju se na „svemirsko groblje”, predeo u orbiti u kome nema satelita u upotrebi.

OKVIR 2

Razrađivano je mnogo ideja o uklanjanju „odmetnutog” svemirskog đubreta, na primer o lansiranju svojevrsnog usisivača koji bi kupio otpatke, zatim laserske metle koja bi ih gurnula u atmosferu, kosmičkog gela za koji bi se smeće lepilo. Međutim, sve su to samo fiksideje od kojih nema vajde, pogotovo ako se na umu ima činjenica da ni deorbitiranje nije uvek najpametnije rešenje. Tako, recimo neki sateliti koriste nuklearno gorivo, drugi fosilne energente čija bi eksplozija na ulasku u atmosferu stvorila na hiljade krhotina.

Srećna Loti

Do sada je registrovano svega nekoliko sudara sa svemirskim đubretom. Prvi se dogodio 1996, kada je stradao francuski satelit Ceris. Loti Vilijams iz američke Oklahome  1997. je pogodila krhotina rezeorvara za gorivo rakete Delta 2 koja je godinu dana ranije lansirana u orbitu. Vilijamsova je čudom ostala nepovređena.  Sreća je pratila i 270 putnika „erbasa” koji je leteo između Santjago de Čilea i Oklanda na Novom Zelandu. Delovi ruskog špijunskog satelita proleteli su tik pored aviona 27. marta 2007, ali ga nisu oštetili.
Iako ovi primeri deluju jezivo, verovatnoća od „bombardovanja” Zemlje kosmičkom smećem je veoma mala. Nažalost, podjednako toliko je mala i svest o postojanju problema sa otpacima u orbiti naše planete. Naravno, niko ne tvrdi da je ova tema urgentna kao što su to pitanja globalnog zagrevanja i staklene bašte ili energetske efikasnosti na samoj Zemlji, ali stručnjaci upozoravaju da mi trenutno „zakuvavamo” potomcima, baš kao što su to svojevremeno činili naši preci ne razmišljajući da ćemo mi grcati u ekološkim problemima.

OKVIR 1: Rukavice i kamere
Ne čine kosmički otpad samo krhotine od uništenih satelita. U zemljinoj orbiti su nestale i rukavice Eda Vajta za vreme prve šetnje po svemiru koju su izveli američki kosmonauti, zatim kamere astronauta Mičela Kolinsa i Sunite Vilijams. Prilikom spoljne popravke jednom prilikom izgubljena je cela kutija sa alatom. Doprinos prljanju svemira dali su i ruski kosmonauti koji su iz svemirske stanice „Mir” katapultirali džakove sa đubretom. Pretpostavlja se da je ipak većina ovih objekata sagorela u atmosferi.

OKVIR 2: Namerne eksplozije
Kina je pre dve godine testirala antisatelitski projektil na starom meteorološkom satelitu. Iza eksplozije je ostalo 2.300 krhotina većih od loptice za golf, 35.000 komadića većih od santimetra i više od milion delića većih od milimetra. Sjedinjene Američke Države su pre godinu dana raketom uništile sopstveni špijunski satelit koji nije bio ispravan zbog straha da se na njemu nalazi nesagorelo, a veoma otrovno gorivo hidrazin. U još nekoliko slučajeva sateliti su namerno uništavani u svemiru.



You Might Also Like

0 коментара