Branislav Čanak: Vratiti reku u korito

14:44

Premijer Mirko Cvetković je prekjuče rekao da 1. januara neće stupiti na snagu prošireno dejstvo opšteg kolektivnog ugovora i najavio je da će to potvrditi Socijalno-ekonomski savet (SES) na svojoj narednoj sednici. To je prilično razljutilo lidera Udruženog granskog sindikata „Nezavisnost“ Branislav Čanaka koji kao član SES-a nije spreman da ponudi svoju saglasnost na takvu odluku.

- Nepristojno je da ja, kao član Socijalno-ekonomskog saveta iz medija saznam da vlada odustaje od nečega što je potpisala, pogotovu što se to nešto zove ugovor, a ugovori se ne otkazuju na takav način. Nijedna pristojna osoba koja je potpisivala ugovor ne poništava ga preko televizije – kazao je juče za naš list prvi čovek UGS „Nezavisnost”.

Otkud takav preokret u vladi, pa prošireno dejstvo je potpisano pre samo mesec dana?

- Vladi je očigledno najlakše da „seče” javnu potrošnju na prinadležnostima zaposlenih. Ali, potpuno je nejasno kako je promenjen stav za samo nekoliko nedelja. Na dan kada su potpisivali prošireno dejstvo mogli su da pogledaju koliko ima para u kasi. Nisam mnogo očekivao od ovakvih političara, ali me je stil je na koji su to izveli zaista iznenadio. To su uradili sirovo i surovo.

Ima li sada smisla učešće u Socijalno-ekonomskom savetu kada vlada krši obavezu koju je sama preuzela na sebe? Da li ćete napustiti SES?

- Nema zato što je jedan od glavnih poslova Socijalno-ekonomskog saveta postizanje opšteg kolektivnog ugovora. Ako toga nema, šta da radimo? Da pijemo kafu sa ministrima i predstavnicima poslodavaca? Ipak, nećemo izlaziti iz SES-a jer bojim se da i to možda nije jedan od ciljeva. Mi se naljutimo i odemo, a oni onda zaključaju vrata.

Da li će sindikati odgovoriti nekom akcijom, štrajkom?

- Odgovor će biti pokretanje koordinirane akcije između naših granskih sindikata, a očekujemo u tome budemo zajedno sa Savezom samostalnih sindikata. Cilj je samo jedan, a to je da se reka vrati u korito, reka koja se zove socijalni dijalog. Pod tim se sve podrazumeva, i prošireno dejstvo i otpuštanja pod izgovorom svetske krize i još mnogo toga. Došlo je vreme da sve stavimo na sto.

Dnevnik, decembar 2008.

Kriza kao izgovor
Da li se priča o globalnoj krizi i njenom uticaju na Srbiju zloupotrebljava od strane domaćih ministara i političara?
- Potpuno se zloupotrebljava. Morate da budete deo sveta da biste osetili ekonomsku krizu. Kakav smo mi deo sveta? Naslućujem slom ove privrede koji neće imati veze sa svetskom krizom. Mislim da će taj slom nastati zato što će se ugasiti najvažnija privredna grana u Srbiji, a to je privatizacija. Kada se ona ugasi, a drugo ništa ionako ne funkcioniše, neće dolaziti pare u budžet. I eto kolapsa.






You Might Also Like

0 коментара