Preživeti krizu: Uradi to sam(a)

12:30

Prema pisanju „Star tribuna” iz američkog Minijapolisa, u tom gradu sve je veće interesovanje za kurseve na kojima se uči o kućnim popravkama. Suočeni sa finansijskom krizom, ali i sa krahom tržišta nekretnina, mnogi Amerikanci su odložili planove o seobi u nove, prostranije kuće. Zato su odlučili da u dobroj kondiciji održavaju domove koje već imaju i to sopstvenim rukama pošto su majstorske preskupe


Gordan Brkić

Globalna finansijska kriza i recesija ispunile su pesimizmom biznismene i investitore širom sveta. Od analitičara stižu sumorna predviđanja, kažu da nije bilo tako loše još od 1929, kada je berza doživela potpuni krah. Kreatori ekonomskih politika pokušavaju da smanje razmere nedaće, ali čini se da ni sami nisu sigurni hoće li mere koje preduzimaju uroditi plodom. Logično, strah se uvukao i među „običan” svet. Ljudi se plaše da će im se ušteđevine „istopiti”, da neće moći da plate rate za kredite koje su do juče olako uzimali.
Da tržište nepogrešivo deluje na ekonomska kretanja videlo se nekoliko puta ove godine. Proletos je usled enormnog poskupljenja nafte i njenih derivata došlo do drastičnog pada prodaje velikih terenskih automobila. Cena goriva je „istopila” ljubav prema moćnim četverotočkašima koji su globalno bili u trendu još od početka milenijuma. Priča se da je ovih dana smanjeno interesovanje za luksuznu robu svake vrste. Ređe se pazare antikviteti, umetnine, nakit.
Usled kraha tržišta nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama zbog kojeg su mnoge porodice morale da se suoče sa bankrotom, sve je više onih koji se mire sa saznanjem da u dogledno vreme neće menjati adresu. A to znači da neće biti ni „slatkih” muka koje idu uz preseljenje u novu, prostraniju kuću, ni kupovine nameštaja ili dekorativnih detalja u skladu sa aktuelnim trendovima. Ali, umesto da očajavaju, žilavi Amerikanci su odlučili da uzmu stvari u svoje ruke. Bukvalno.

Majstori opšte prakse

Možda ćete se iznenaditi, ekonomska kriza i strah od nje se osećaju i u specifičnom sektoru „praktičnog obrazovanja” pod čime se podrazumeva brza obuka za najrazličitija primenjena znanja. Godinama unazad, kako u svetu, tako i kod nas, ubedljivo najpopularniji kursevi bili su vezani za upotrebu računara i usavršavanje stranih jezika. A poslednjih meseci, barem u Sjedinjenim Američkim Državama, sve se češće organizuju i tečajevi za zvanje koje bismo mogli da krstimo kao „sam svoj majstor”.
U dnevnom listu „Star tribun” iz Minijapolisa početkom novembra je objavljen tekst koji govori o velikom interesovanju za ovakve kurseve. Šta više, mesta na nekima, poput onog o bazičnom poznavanju elektrike i sitnih popravki iz te oblasti, rasprodata su mesecima unapred. Zato organizatori sastavljaju sve duže liste čekanja. Osim petljanja sa strujom, „školarci” naročito interesovanje pokazuju za vodoinstalaterske veštine, ali i za održavanje drvenarije, gipsane i molerske radove, popravljanje krova...
List prenosi reči Lari-Ane Mazitelo iz Minijapolisa koja kaže da se sa porodicom selila pet puta. Na svim starim adresama, nastavlja ona, imali su problem sa vodovodnim instalacijama. Dodaje kako joj je jedan majstor kazao da na tu vrstu nedaća otpada 80 odsto glavobolja koje zadaje sopstvena kuća. Kako ne planira da se uskoro seli, Lari-Ana naukuje vodoinstalaaterski zanat iako je dom u kojem trenutno živi relativno nov. Ipak, ona očekuje da će uskoro negde da procuri.

Imalo se, moglo se

Do pre samo godinu dana Amerikanci su se ponašali prilično galantno. Moglo bi se reći da su živeli uz moto „ima se, može se”. To je razmazilo majstore svih fela, pa je postalo uobičajeno da izlazak na teren i postavljanje „dijagnoze” košta i 100 dolara. A svoje „ruke” su tek znali da zacene. Međutim, ovih dana je drugačije. Na jednom internet-forumu neko je šaljivo napisao kako su Amerikanci inovirali nekadašnju kletvu „Dabogda ti poreznik disao za vratom” tako što su u nju ubacili majstora za kućne popravke.
I sama pomisao da će možda iskrsnuti nužda za vodoinstalaterskim radovima, da će da pregore električne instalacije, za mnoge u SAD je noćna mora. Zato oni upisuju kratke kurseve koji traju od tri do sedam dana, u nadi da će im te veštine pomoći da se sami iznesu sa problemom. Kolen Sanders, menadžer Programa za obrazovanje odraslih u Minijapolisu ocenjuje da veliko interesovanje za ovakvu obuku pokazuje kako su vlasnici kuća odlučili da se skrase tamo gde ih je kriza zadesila, što ilustruje i pad prodaje nekretnina u tom gradu.
Međutim, u trendu nisu samo kursevi za popravljanje kuća i okućnica. Sve je više zainteresovanih i za tečajeve šivenja i popravke odeće, za održavanje automobila. Očigledno, neki Amerikanci su odlučili da uštede gde god je moguće. Sa druge strane, interesenata za kurseve koji se direktno tiču aktuelne ekonomske situacije gotovo i da nema. Tako su u Hopkinsu, gradiću kraj Minijapolisa, odustali od organizacije obuke koja je otrežnjujuće nazvana „Suočite se sa svojom kreditnom situacijom”.

 DIY filozofija

Ono što mi zovemo „narodnim univerzitetom”, a u Americi imenuju kao „komjuniti koledž”, često je znalo da bude najvitalnijom karikom obrazovnog sistema. Iako diplome sa ovakvih mesta nikada nisu bile naročito cenjene, tamo je ipak moguće steći praktična znanja. Pošto je redovno školstvo u svakoj zemlji tromo, „narodni univerziteti” su uspevali da brzo odgovore potrebama za deficitarnim zanimanjima. Oni koji bi ostajali bez posla, preko kurseva su uspevali očas da se prekvalifikuju i da tako dođu do novog radnog mesta.
Ali, najnovija pomama za tečajevima tipa „sam svoj majstor” je nešto drugo. Jer, oni koji ih pohađaju nemaju ambiciju da promene zanimanje, odnosno da i sami postanu majstorske „derikože”. U ovom slučaju poenta nije da se radi nešto novo i zaradi, već da se uštedi. Pohađanje kurseva sa takvim ciljem odudara i od suštine filozofije DIY (Do It Yourself - Uradi sam), koja je cvetala Amerikom 60-tih i 70-tih godina prošlog veka kao izraz individualne svestranosti, ali i pobune protiv agresivnog nametanja potrošačkog mentaliteta.
Usled tog talasa nastala je cela industrija specijalizovanih DIY magazina, video-kaseta, televizijskih emisija posvećenih kućnim majstorijama. To je čak stiglo i do socijalističke Jugoslavije u kojoj su se pojavila periodična izdanja i knjige zasnovane na filozofiji „uradi sam”. Trgovci, barem oni na Zapadu, brzo su se snašli pa su otvorene i specijalizovane prodavnice sa istim motom, od kojih su neke prerasle u velike trgovačke lance. Izgleda, u njima će biti sve više mušterija sa taze diplomama tipa „sam svoj majstor”.


OKVIR: Arts & Crafts

Šezdesetih i sedamdesetih takozvani „hobisti” su sastavljali prve personalne računare od svakojakih delova, bavili se radio-amaterstvom bukvalno uz pomoć „štapa i kanapa”. Naslonjeni na tradiciju pokreta „Arts and Crafts” sa kraja 19. i početka 20. veka koji je prezirao industrijski dizajn i afirmisao zanatske veštine, „hobisti” su se bavili izradom nameštaja, dekorisanjem životnog prostora, inovacijama (proizvodnja solarne energije u kućnoj radinosti, na primer). Popravke u sopstvenom aranžmanu su se podrazumevale.

You Might Also Like

0 коментара