Spid dejting: Brzopotezno muvanje

12:36

U svetu već deset godina, a kod nas tokom poslednje tri, organizuju se takozvani „spid dejting” susreti na kojima samci traže srodnu dušu. Devojke i mladići se za samo nekoliko minuta upoznaju, druže i razilaze, stvarajući tako kratkotrajne odnose koji su nepostojani poput balona od sapunice. Ali, pošto „muvanje na brzaka” podrazumeva više učesnika i njihove međusobne susrete, uvek postoji šansa da će se naći onaj pravi ili prava


Da li verujete da je moguće pronaći srodnu dušu za pet minuta? Naučnici kažu da jeste, šta više, oni tvrde da je dovoljno svega nekoliko sekundi. Uhvaćeni pogled, osmeh, pokret tela, prve reči i odmah se zna: ili jeste ili nije! Sa ovim se verovatno slažu sve brojnije pristalice „muvanja na brzaka”, kako bismo mogli da prevedemo „Speed dating” ili „HurryDate”. Reč je o fenomenu koji je potekao iz Sjedinjenih Američkih Država, odakle se raširio po svetu, a stigao je i do Srbije.
Ovih dana navršava se 10 godina od prvog „spid dejtinga”. Krajem 1998. rabin Jakov Dejo iz Los Anđelesa organizovao je susret mladih Jevreja i Jevrejki na Beverli Hilsu. Cilj je bio da se oni upoznaju, zbliže i venčaju. Od tada je ova forma povezivanja doživela nebrojane „reprize”, predstavljana je u filmovima i televizijskim emisijama (na primer, u seriji „Seks i grad”), kao subkulturni fenomen bila je predmet više naučnih istraživanja. A verska grupa „Vatra Tore”, kojoj rabin Dejo pripada, patentirala je reč „Speeddating” kao svoj brend.
Ljudi koji se međusobno ne poznaju, a u potrazi su za partnerom radi veze ili braka, učesnici su ovakvih događaja. Najčešće se radi o „singl” muškarcima i ženama koji bi da se žene i udaju. Postoji i mnoštvo drugih varijacija, pa se tako organizuju susreti homoseksualaca, razvedenih sa decom ili bez... Kriterijumi mogu biti i etnička pripadnost, politička orijentacija, profesija, životni stil (vegetarijanski, na primer), preferiranje određenog žanra u književnosti ili muzici...

Od stola do stola

Učesnici događaja se gotovo isključivo prijavljuju putem Interneta. Oni se preko globalne mreže učlanjuju u specijalizovane klubove za „spid dejting” ili se javljaju agencijama koje organizuju ovakve susrete. Priređivači događaja vrše selekciju prijavljenih prema njihovim godinama ili na osnovu drugih kriterijuma kako bi se povećale šanse da će susreti „naslepo” dovesti do trajnijih veza i brakova. Tako se formiraju manje grupe sa desetak ili nešto više članova na dve strane.
Susreti se organizuju u kafićima koji se u tim prilikama zatvaraju za „obične” posetioce. Svako dobija bedž sa brojem, papir i olovku. Devojke sede za zasebnim stolovima, a muškarci im prilaze. Razgovori traju nekoliko minuta (od tri do osam), posle čega muškarci menjaju stolove, a devojke sagovornike. Druženje se obično nastavlja u neformalnoj atmosferi, uz muziku i piće, a organizator skuplja koverte u koje učesnici stavljaju brojeve onih koji su im se dopali. Kada je dopadanje obostrano, slede kontak-podaci, solo susret...
Jedna od zanimljivih „nadgradnji”, koja je smišljena u Velikoj Britaniji, je „muvanje u mraku”. Ono, barem u startu, isključuje fizički izgled i neverbalnu komunikaciju koji, inače, stvaraju prvi i najjači utisak prilikom upoznavanja. I u ovom slučaju dame sede za stolovima, a muškarci se smenjuju, ali svetla su isključena i niko nikoga ne vidi. Konobari sa specijalnim naočarama za gledanje u mraku vode muškarce do stolova. Kada se svetla uključe, kreće žurka i upoznaje mimo štoperice.

I u Beogradu

Otprilike jednom mesečno, kafić u centru Beograda je mesto održavanja ovakvih susreta. Njih organizuje elektroinženjer Mihailo Alić, povratnik iz SAD koji je početkom decenije pokrenuo internet-portal na adresi www.ultrahome.co.yu. U okviru ovog portala, za koji Alić kaže da je posvećen kulturi življenja, predstavljen je i klub „BG Veze” sa više od 1.000 članova. Oni su se učlanili putem sajta, a komuniciraju isključivo uživo na druženjima koje Alić organizuje. Jedna od formi je i „brzopotezno” udvaranje.
- Za „spid dejting” su najzainteresovaniji pripadnici srednje starosne grupe, od 32 do 42 godine. Devojke mlađe od 32 godine se najčešće snalaze i bez ovakvih susreta, a među muškarcima koji su prevalili četrdesetu malo je slobodnih - kaže Alić za „Ekonomist”. On objašnjava da je ovo dobra forma upoznavanja jer svi dobijaju priliku da se upoznaju sa svima, nema stresa i straha od odbijanja jer se koverte otvaraju tek kada se društvo raziđe. Inače, učesnici ovakvih skupova su uglavnom fakultetski obrazovani, kaže naš sagovornik.
Alić organizuje „spid dejting” od avgusta 2005, od kada je „sastavio” četrdesetak parova. Ipak, on napominje da je većina samaca kod nas stidljiva i da zbog toga zaziru od ovakvih susreta. S druge strane, slični klubovi u Americi imaju veliki broj članova, kaže Alić i dodaje da pronalaženje partnera ne mora da bude jedini motiv, jer „spid dejting” omogućava širenje kruga poznanika, stvaranje poslovnih kontakata ili jednostavno nekoliko sati zanimljivog druženja.

Reč nauke

Izučavajući ovaj fenomen, naučnici sa Univerziteta Pensilvanija došli su do zaključka da većina učesnika „muvanja na brzaka” donosi odluku posle prva tri sekunda razgovora. Stavke poput religijskih i političkih opredeljenja, prethodnih veza ili brakova, loših navika (cigarete, alkohol), igraju mnogo manju ulogu od prvog utiska. Istraživanje, sprovedeno pre dve godine u škotskom Edinburgu, pokazalo je da 45 odsto žena i 22 procenata muškaraca na ovakvim susretima donosi odluku u prvih 30 sekundi.
Ipak, i dalje nema preciznih podataka koliko veza ili brakova nastane posle „brzog” upoznavanja, niti koliko su ti odnosi trajni. Međutim, studija koju je pre nekoliko godina izvršio tim pensilvanijskog univerziteta pokazuje da žene u proseku vrše izbor u 34 odsto slučajeva, dok muškarci biraju 49 procenata sagovornica. Osim što taj nalaz govori da su žene izbirljivije, on ipak ukazuje da na obe strane postoji visok stepen „tipovanja” (svaki treći muškarac, svaka druga žena). Slične nalaze je dala studija sprovedena u Minhenu.

 Ekonomist, oktobar 2008.


You Might Also Like

0 коментара