Zašto su leta sve toplija: Otkrili smo neprijatelja

13:10

Vrućine za nesvest koje nas sve češće snalaze posledica su zagađenja životne sredine, pokazuju najnovija naučna istraživanja. Onečišćenje dovodi do globalnog zagrevanja koje bi već za koju deceniju mogao da poveća broj srčanih bolesnika, da Afrikancima oduzme pitku vodu i da prepolovi ledena prostranstva na krajnjem sveru planete. Tokom septembra klima je tema nekoliko značajnih skupova, ali i dalje nema nagoveštaja da će najveći zagađivači promeniti navike


Utisak leta, koje se bliži kraju, za neke će biti talas poskupljenja, za neke uspesi naših tenisera ili nešto treće. Međutim, većina građana Srbije verovatno će ga pamtiti po nesnosnim vrućinama. Najgore je bilo karajem jula i početkom avgusta, kada su izmerene rekordne temperature od kako se ovde beleže meteorološki podaci, odnosno za više od 100 godina. Iako kod nas ne postoje konkretna naučna istraživanja, letos se moglo čuti da je talas vreline bio jedan od hirova globalnog zagrevanja, fenomena nastalog zbog zagađenja životne sredine.
Amerikanci su temperaturnom rekordu približili lane. Prema izveštaju stručnjaka iz Nacionalnog centra za klimatske podatke (finalna verzija će biti objavljen ovog meseca), prošla godina je bila na granici temperaturnog rekorda u 48 od 50 saveznih država. Prosečna temperatura tokom 12 posmatranih meseci premašila je za 2,1 stepeni uobičajnu, i bila je tek za 0,08 stepeni niža od apsolutnog maksimuma, dosegnutog 1998. Zbog obima podataka, rezultati su sređeni tek u maju, kada su se eksperti bacili na posao.
Iako su u razmatrani i drugi faktori (na primer, fenomen El Ninjo, koji je zabeležen 1998. i 2006), globalno zagrevanje se nametnulo kao glavni krivac. Naučnici su sproveli seriju od 42 testa, zasnovanih na kompleksnim kompjuterskim modelima. Zaključak je bio nedvosmislen: povećanju prosečne godišnje temperature u 48 američkih država doprinelo zagađenje životne sredine i otopljavanje, koje uz nega ide. Uzgred rečeno, dve najtoplije godine se poklapaju sa periodima ekonomske ekspanzije i povećane potrošnje energenata.
Kakve su posledice globalnog zagrevanja? Na godišnjem skupu Evropskog društva kardiologa, održanom sredinom septembra u Beču, čulo se da rast prosečne temperature za samo par stepeni može da poveća broj srčanih oboljenja. Srčani bolesnici i inače više pate kada je temperatura povišena, a za primer je uzeto leto 2003. Tada je u Evropi zbog ektremnih vrućina umrlo 35.000 osoba, najviše onih sa srčanim problemima. A neke procene kažu da će 2100. godine prosečna temperatura biti viša i do 5,8 stepeni u odnosu na 1990.  
Na upravo održanoj Drugoj konferenciji „Zelena revolucija Afrike” u Oslu (prva se desila 2004. na inicijativu bivšeg čelnika UN Kofija Anana), upozoreno je da klimatske promene prete pogoršanjem i onako teških životnih uslova na najsiromašnijem kontinentu, gde je svaki treći stanovnik neuhranjen. Na skupu je ponovljena procena, izrečena na aprilskom zasedanju Panela o klimatskim promenama UN, da bi ovaj faktor do 2020. mogao da poveća broj Afrikanaca koji oskudevaju sa pijaćom vodom za najmanje 75 miliona.
U američkoj Službi za okeanska i atmosferska posmatranja, početkom septembra je procenjeno da će se do 2050. količina leda u morima oko Severnog pola smanjiti za 40 procenata u odnosu na stanje iz 80-tih godina prošlog veka. To bi moglo dovesti do izumiranja nekih životinskih vrsta, na primer polarnog medveda, pošto će oni ostati bez prirodnog ambijenta. Topljenje leda uticaće posredno i na pojedine grane ekonomije, poput ribarstva, jer će biti potrebne hiljade dodatnih kilometara plovidbe u potrazi za ulovom.
Naučnici sa Univerziteta Sauthampton u južnoj Engleskoj saopštili su početkom meseca rezultate studije koji ukazuju da trenutni nivo emisije karbond-dioksida može odložiti sledeće ledeno doba za pola miliona godina. Karbon-dioksid ostaje u atmosferi između pet i 200 godina pre nego što ga apsorbuju okeani. Međutim, prema zaključku naučnika okupljenih oko pomenutog Panela o klimatskim promenama (više od 2.000 eksperata i vladinih zvaničnika), jedna desetina karbon-dioksida razgrađuje se i do 100.000 godina.
Ledena doba se pojavljuju na svakih 100 milenijuma, kada Zemlja promeni svoju putanju oko Sunca. Naučnici iz Engleske kažu da će do sada sagorenih 300 gigatona karbona onemogućiti sledeće zaleđivanje. Kada budu potrošene sve rezerve fosilnih goriva, a to znači emitovanje od 4.000 gigatona karbona, biće izbegnuto čak pet ledenih doba. Možda ovo zvuči kao jedna dobra vest u nizu loših, ali niko ne može da proceni kakve neposredne i posredne posledice nosi odstupanje od prirodnih ciklusa.
I dok eksperti upozoravaju, vlade najvećih zemlja-zagađivača i dalje se međusobno trve oko toga kako treba štititi životnu sredinu. Protokol iz Kjota, kojim je 1997. postignut globalni dogovor o dinamici smanjivanja zagađenja, odbile su da potpišu Sjedinjene Američke Države, čija ekonomija najviše ugrožava prirodu. Administracija Džordža Buša, aktuelnog predsednika SAD, ne prihvata sporazum s obrazloženjem da bi njegova primena ugrozila energetski intezivnu privredu ove zemlje.
Pre 10 godina u japanskom gradu dogovoreno je da 35 industrijski najrazvijenijih država do 2012. smanji emisiju otrovnih gasova za pet procenata ispod nivoa iz 1990. Evropska unija je obećala da će do 2020. smanjiti emisiju za 20 procenata, te za još 10 odsto ako joj se priključe ostale industrijalizovane zemlje. S druge strane, iz Vašingtona poručuju da će, umesto prihvatanja protokola, u narednih pet godina uložiti 29 milijardi dolara u naučna istraživanja o klimi i energetskoj efikasnosti.
Na upravo održanom samitu lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Sidneju, predstavnici 21 zemlje-članice podržali su dve nove inicijative koje podrazumevaju unapređenje energetske efikasnosti i povećanje površina pod šumom radi bržeg apsorbovanja aerozagađenja. Dogovor predviđa da se do 2030. godine jedan dolar bruto-nacionalnog proizvoda energetski „reastereti” za 25 odsto, kao i da se do 2020. izvrši pošumljavnaje 20,2 miliona hektara, što će omogućiti apsorbovanje 11 procenata trenutnog aerozagađenja.
Ekolozi kažu da su ove mere prilično umerene i da će doneti neznatan efekat. Oni ne očekuju značajnije rezultate ni od ostalih samita, koji predstoje. Krajem septembra Ujedinjene nacije u Njujorku organizuju konferenciju posvećenu klimi, samo par dana posle sledi susret u Vašingtonu, koji će okupiti 15 najvećih zemalja-zagađivača. U decembru, na Baliju (Indonezija) biće održan veliki skup na kome će se raspravljati o merama koje treba da stupe na snagu posle 2012, do kada je oročen protokol iz Kjota.
Pripremna konferencija za skup na Baliju, koja je krajem avgusta u Beču okupila oko 1.000 naučnika i predstavnika vlada, pokazala je kako su nesuglasice jače od želje da se spreče klimatske promene, izazvane zagađenjem. Tada se još jednom videlo da je jurnjava za profitom i dalje „sedam milja” ispred ekologije. Ceh za tu disproporciju verovatno će plaćati dolazeće generacije. A krajnji domet aktuelnog pokoljenja mogao bi se parafrazirati zaključkom strip-junaka Pogoa: „Otkrili smo ko je najveći neprijatelj. To smo - mi sami!”.

Ekonomist, septembar 2007.

OKVIR 1: Srbija i dalje bez protokola
Protokol iz Kjotoa do sada su prihvatile 172 zemlje, koje emituju oko 60 odsto štetnih gasova na planeti. Prema tom sporazumu, najveće države-zagađivači su obavezne da smanje emisiju štetnih gasova koji zagađuju životnu sredinu i izazivaju globalno zagrevanje. Od zemalja u razvoju protokol ne traži smanjenje emisije, već samo učešće u ekološki projektima koje finansiraju bogate države. Reč je o „trgovini zagađenjem” kroz koju razvijene zemlje, umesto svoje, smanjuju tuđu emisiju pošto su troškovi projekata u siromašnim državama niži.
Srbija je u grupi od 20-tak zemalja koje se još nisu izjasnile o protokolu (od evropskih država, tu su još Turska, Vatikan, San Marino i Andora), zbog čega ne možemo konkurisati za ekološke projekte. Prema najnovijim najavama, ovaj dokument će tokom jesenjeg zasedanja stići do poslanika u Narodnoj Skupštini. Poslednja država koja je prihvatila protokol je Crna Gora. U Podgorici je to učinjeno početkom juna ove godine. Bosna i Hercegovina i Hrvatska protokol su ratifikovale proletos.
Činjenica da Srbija još nije prihvatila ovaj dokument, za neke autore po internet-forumima je povod za vickaste komentare. Tako je neko zapisao da našoj zemlji sporazum nije ni potreban jer je sa privrednim sunovratom tokom sankcija i ratova Srbija znatno smanjila emisiju štetnih gasova u odnosu na nivo iz 1990. U drugom komentaru, kaže se da problem nije u protokolu, već u Kjotou, gradu-pobratimu Zagreba. Povodom te činjenice, neznani autor je skovao parolu: „Srpski moto - nikad Kjoto!”.

OKVIR 2: Staklena bašta

Između zagađivanja životne sredine i globalnog zagrevanja stoji poseban fenomen, poznat kao efekat „staklene bašte”. Reč je o, inače, prirodnom procesu koji nastaje tokom odbijanja oko 30 odsto sunčeve svetlosti od površine zemlje (ostatak apsorbuje kopno i voda). Odbijena svetlost se vraća u gornje slojeve atmosfere, ali usled zagađenja koje izaziva pet štetnih gasova, proces je otežan i zbog toga dolazi do globalnog zagrevanja. Kao što i ime kaže, efekat nalikuje čuvanju toplote u staklenicima ili plastenicima.

You Might Also Like

0 коментара