Turistički auditi Vojvodine: Letovanje u ravnici

13:09

Za dobar odmor ne mora da se ide daleko od kuće. Tu blizu, oko nas, nalaze se brojni turistički lokaliteti, od kojih su neki čuveni i izvan Vojvodine, odnosno Srbije. Na pojedinim mestima treba odrešiti kesu, dok su druga pristupačna i za pliće xepove. Za sve one koji ipak ne nameravaju da letuju u širem zavičaju, tu je mnoštvo izletišta i zanimljivih manifestacija

Iako ovih dana mnogi pričaju kako će ići ili su već bili u Grčkoj, Crnoj Gori, Turskoj i ostalim destinacijama koje privlače turiste iz Srbije, to ne znači da nije moguće letovati i u širem zavičaju. Vojvodina nudi brojne lokacije koje privlače svojom atraktivnošću, kvalitetom usluge ili povoljnom cenom. Osim toga, ova odmorišta su blizu, pošto su „naša” ne postoje ni peripetije oko viza, što je u slučaju domaćeg turiste važno.
Kroz naredne redove pokušaćemo da vam predstavimo ono najbolje što naša pokrajina ima u turističkom smislu. Reč po reč, pomenućemo odmorišta koja su po čuvenju poznata i van granica Srbije, ali i manje znane lokalitete. Ako odlučite da letovanje provedete u Vojvodini, čeka vas bogat izbor, bez obzira da li razmišljate o količini novca koji ćete potrošiti ili oko te stavke ne postavljate pitanja.

NAJEKSKLUZIVNIJE DESTINACIJE: PALIĆ, FANTAST, ZOBNATICA
Prestiž drži cenu

Palić
Ako bi se birala najekskluzivnija turistička destinacija u Vojvodini, Palić bi definitivno bio u najužem izboru. Mestašce sa jezerom koje je dobilo ime po njemu ima tradiciju bavljenja turizmom dugu vek i po. Palić je udaljen oko osam kilometara od Subotice. Zbog mirne površine, jezero je najpogodnija evropska lokacija za sportove na vodi. Osim kupanja i uživanja na plažama, ovaj turistički biser nudi dobar provod u brojnim restoranima i kafeima, terene za „kopnene” sportove, izuzetno sređene parkove, te neke kuriozitete, na primer najstarije tenisko igralište na starom kontinentu, najlepši zoo-vrt u ovom delu Evrope.

Kada je reč o smeštaju, izbor je izrazito bogat, a cene drastično variraju u zavisnosti od kvaliteta objekta. U hotelu „Park”, koji je kategorisan sa četiri zvezdice, najam ležaja u dvokrevetnoj sobi sa uključenim doručkom treba platiti 3.020 dinara. Smeštaj u vilama prve kategorije košta od 1.800 do 4.250 za jednokrevetnu sobu, a za dvokrevetnu treba platiti između 2.500 i 5.900 dinara. Cene privatnog smeštaja kreću se od 700 do 1.000 dinara za jednokrevetnu sobu, odnosno od 1.400 do 2.000 za dvokrevetnu.

Šezdesetak kilometara udaljen od Novog Sada, kompleks „Fantast” je jedan od najprestižnijih turističkih lokaliteta u Vojvodini. To je bio dom veleposednika Bogdana Dunđerskog, koji je i sahranjen u crkvi na imanju. Ime „Fantast” kompleks nosi po najboljem grlu iz tamošnje ergele. Smeštaj je moguć u samom dvorcu, gde najam dvokrevetne sobe sa uključenim doručkom treba platiti 3.400 dinara. Usluga na bazi punog pansiona je za 2.000 dinara skuplja. Boravak u dvokrevetnoj sobi obližnjeg „Kaštela” staje 3.000 dinara.

Na čuvenoj ergeli „Zobnatica” konje uzgajaju duže od jednog veka. Smeštena u blizini Bačke Topole, Zobnatica nudi lepe mogućnosti za odmor. Pecaroši okušavaju ribilovačku sreću na obližnjem jezeru. Tamošnji hotel „Jadran” kategorisan je sa  tri zvezdice, a raspolaže sa tri apartmana i 20 dvokrevetnih soba. Za ležaj u dvokrevetnoj sobi sa uslugom punog pansiona treba izdvojiti 2.100 dinara po osobi, dok smeštaj na bazi polupansiona košta 1.650 dinara. Doručak sa noćenjem za dve osobe košta 2.660 dinara. Boravišna taksa se plaća 80 dinara dnevno po gostu.


VOJVOĐANSKI SALAŠI
Tradicija u novom ruhu

Vojovđanski salaši su skoro isčezli i potpuno zaboravljeni. Međutim, situaciju su donekle preokrenuli oni vešti domaćini koji su svoja imanja pretvorili u prave turističke atrakcije. Najbolji primer za to je „Salaš 84”, koji je prethodnih godina ovenčan prestižnim nagradama. Ovaj fantastični kompelks udaljen je 8,5 kilometara od petlje na kojoj se sa auto-puta E-75 skreće za Novi Sad, odnosno Zrenjanin. Čine ga objekti tradicionalne arhitekture, ali moderno opremljeni, jezerce, mostići... Noćenje sa doručkom u dvokrevetnom apartmanu za dve osobe košta 8.900 dinara, a dodatni obroci se naručuju po meniju i koštaju 800 dinara, pa na više.

Salaš 137
U Čeneju se nalazi „Salaš 137” sa 14 soba i brojnim sadržajima. Najam dvokrevetne sobe košta 5.200 dinara, a u cenu je uključen i doručak za dve osobe. Za dodatni obrok po osobi treba platiti 800 dinara i više, u zavisnosti šta se poručuje sa menija. „Cvetni salaš” je udaljen oko dva kilometra od centra Palića. Između ostalog, gosti mogu da pohađaju školu jahanja, da pecaju u ribnjaku šarana, da se kupaju u bazenu. Smeštaj u dvokrevetnoj sobi sa doručkom treba platiti 2.000 dinara po osobi, doplata za ručak je 450, a za večeru 400 dinara. Na Perkovom salašu kod Iriga pansion košta 2.100 dinara. Pre ulaska u Begeč, 18 kilometara udaljen od Novog Sada, nalazi se „Salaš Cveja”, gde treba izdvojiti 1.660 dinara po danu boravka.


BANJE U VOJVODINI
Može luksuzno, ali i skromno

U Vojvodini je razvijen i banjski turizam. Po luksuzu prednjači banja u Kanjiži. Krase je visoko kategorisani hoteli (dva sa po četiri zvezdice) i bogatstvo sadržaja. Osim klasičnog banjskog lečenja, domaćini pružaju i druge usluge (aroma terapija, fitnes, aerobik, đakuzi, bazen, sportski tereni). Kada je reč o smeštaju, u najkvalitetnijim hotelima „Lupus” i „Akva panon”, najam ležaja u dvokrevetnoj sobi sa doručkom po osobi košta 2.600 dinara, u hotelu „Akvamarin” ista usluga staje 2.100 dinara, dok u objektu „Abela” za  to treba platiti 1.600 dinara. Moguće je doplatiti pansionsku uslugu, kao i bolničke tretmane, boravišna taksa košta 70 dinara dnevno.

Banja Junaković
U Banji Junaković kod Apatina, osim terapija za lečenje širokog spektra bolesti, postoje uslovi i za dobar odmor. U banji se nalazi veliki kompleks bazena. Smeštaj je moguć u starom delu, koji datira s početka osamdesetih godina prošlog veka, te u novom, izgrađenom pre sedam godina.  Najam jednokrevetne sobe u novom delu sa doručkom košta oko 2.500 dinara, a u starom 2.200. Ležaj u dvokrevetnoj sobi, sa uključenim doručkom, u novom delu treba platiti oko 1.700 dinara, a ista usluga u starom delu je za oko 200 dinara jeftinija. Najam dvokrevetnog apartmana po osobi košta 2.520 dinara dnevno. U hotelu „Termal” u Vrdniku, ležaj u dvokrevetnoj sobi sa doručkom treba platiti 1.790 dinara, dok usluga na bazi punog pansiona košta 2.050 dinara. U cene je uračunato korišćenje bazena sa termalnom vodom. Pomenimo i Banju Rusanda kod Melenaca. Tamo prenoćište sa doručkom staje 1.800 dinara.


BELOCRKVANSKA JEZERA
Za svačiji džep

Oni koji kubure s novcem mogli bi ozbiljno da razmisle o letovanju u Beloj Crkvi. Nadomak ovog gradića na krajnjem jugoistoku Vojvodine smestilo se sedam jezera, od kojih su najpopularnija Glavno i Vračevgajsko. Na Glavnom jezeru smeštaj se može pronaći u vili „Jezero”, gde za ležaj u dvokrevetnoj sobi na bazi polupansiona treba platiti 1.300 dinara, dok za pun pansion treba dodati 200 dinara. Cene su malo skuplje u objektu „Laguna”, dok za istu uslugu u vikendicama treba izdvojiti oko 1.300 dinara, ali samo za noćenje. Kraj glavnog jezera moguće je iznajmiti i apartmane, odnosno vikendice. Najam apartmana sa uključenim punim pansionom staje između 2.000 i 3.000 dinara.

Pored Vračevgajskog jezera može se zanoćiti u bungalovima, za šta treba platiti 1.980 dinara ako je objekat trokrevetni, odnosno 2.640 ukoliko je četverokrevetni. U belocrkvanskom hotelu „Turist” pansion staje 1.350 dinara, a preduzeće koje gazduje ovim objektom po istoj ceni naplaćuje i boravak u svojim bungalovima kraj Glavnog jezera. Pun pansion u sobama u sklopu restorana „Sokolac” staje 900 dinara. U Beloj Crkvi moguće je naći i privatni smeštaj na bazi noćenja i to po ceni između 500 i 1.000 dinara. Dnevni boravak u kampu „Srbija” košta po osobi 290 dinara, u šta je uključeno i mesto za šator, za vozilo, te boravišna taksa.

JEDNODNEVNI I VIKEND TURIZAM
Izletišta na sve strane

Zbog svojih geografskih retkosti, te istorijskih spomenika, Vojvodina obiluje lokalitetima koje definitivno treba videti. Ova mesta je najbolje posetiti tokom jednodnevnih ili vikend-izleta. Kada je reč o prirodnim retkostima, nezaobilazna odredišta su Carska bara pored Ečke, Zasavica kod Sremske Mitrovice, Obedska bara u blizini Pećinaca, Ponjavica kod Pančeva, zatim kompleks Gornjeg Podunavlja u široj okolini Apatina.

Stražilovo
Fruška gora je priča za sebe. Sa mnoštvom izletišta, manastirima i živopisnim selima ona prosto mami. Treba otići na Popovicu, do Zmajevca, na Iriški venac, do Ledinačkog jezera... Atraktivne su i Vršačke planine, sa svojim bujnim šumama u kojima je mnoštvo izletišta. Na žalost, najveća atrakcija, Vršačka kula za sada je dostupna samo za gledanje izvana. Od istorijskih lokaliteta, nezaobilazan je Mitrovački Sirmijum. U kom god pravcu da se krene, put vodi i pored nekog od dvadesetak dvoraca u Vojvodini.

MNOŠTVO MANIFESTACIJA U JULU I AVGUSTU
Bez predaha

Letnji meseci su karakteristični i po mnogobrojnim manifestacijama kulturnog, zabavnog, folklornog karaktera. Svi ovi događaji privlače i turiste. Svakako najpoznatija manifestacija u Vojvodini, ali i u Srbiji je festival Egzit na Petrovaradinskoj tvrđavi. Događaji od internacionalnog ugleda su i Međunarodni filmski festival na Paliću, Novosadsko muzičko leto, plivačko i kajakaško takmičenje u Kanjiži.

Neke od manifestacija su već prošle kao što je „Dunavski bal” u Bačkoj Palanci, neke upravo traju, na primer „Apatinske ribarske svečanosti” ili „Ivanjsko cveće” u Sivcu, a neke će potrajati sve do jeseni (Novosadsko muzičko leto). Uz poznate i prestižne manifestacije, u kalendar događaja ugurao se i veliki broj priredbi lokalnog karaktera, od kojih su mnoge stasale u eri pokretanja čuvenih „-ijada”, tokom osamdesetih godina prošlog veka.




KALENDAR PRIREDBI
09-14. 07.      „Petrovdanski sabor”        Apatin
11-15. 07.      „Vršački venac”                Vršac
11-15. 07.      „Egzit”                              Novi Sad
14-20. 07.      Filmski festival                  Palić
22. 07.           „Somborski kotlić”            Sombor
kraj jula          „Dužionica”                       Sombor
kraj jula          „Scena fest”                      Inđija
kraj jula          „Korneliju u pomen”          S. Karlovci
03-05. 08.      „Fijakerijada”                    Ravno Selo
04. 08.           „Bački kotlić”                     Bač
04-05. 08.      „Bostanijada”                     Rivica
05-08. 08.      „Dani azanjske pogače”      Azanja
11-12. 08.      Plivački maraton                 Kanjiža
12. 08.           „Dužijanca”                         Sombor
sred. avg.       „Bodrogfest”                       B. Monoštor
17-20. 08.      „Lov na Besija”                  B. Crkva
24.08-2.09.   „Dani piva”                          Zrenjanin
25. 08.          „Zlatni kotlić”                       B. Palanka
25. 08.          „Palićka olimpijada”             Palić
25-26. 08.    Kajakaška regata                 Kanjiža
kraj avg.       „Pastirski knez”                     Pančevo
kraj avg.       Putevima Šumanovića”          Šid


Dnevnik,  jul 2007.

You Might Also Like

0 коментара