Istra: Toliko dobro da ne treba bolje

19:53

„Tamo smrtnici žive kao bogovi!” Tako se u antičko doba govorilo o Istri. Najveće poluostrvo na Jadranskom moru nazivano je „pupkom Evrope” zbog svog geografskog položaja. Sami Istrijani su imali običaj da kažu kako su njihov kraj pohodili oni koji su istovremeno hteli da vladaju i da se rashlađuju na mestu gde se sreću Sredozemlje i Alpi. Brojni osvajači i raznorodni žitelji ostavili su svoje tragove, pa je tako Istra danas veliki spomenik pod kapom nebeskom.
Ona se deli na „belu” (područje oko planine Učka i njenog najvišeg vrha Vojak na 1.401 metara nadmorske visine), „sivu” (plodna zemlja u unutrašnjosti poluostrva) i „crvenu” Istru (još se naziva i „crljenica”) koja obuhvata priobalje. Površina poluostrva je 3.160 kvadratnih kilometara, a dužina obale je 445 kilometara (sa ostrvima 540 km). U Istri živi nešto više od 200.000 stanovnika ili oko pet odsto populacije u Hrvatskoj, od čega polovina u široj okolini Pule. Tamo je i najmanji grad na svetu - Hum, koji broji samo 22 stanovnika.
Istra je danas turistička atrakcija Mediterana. Evo i jednog zanimljivog podatka koji potkrepljuje izrečenu tvrdnju: specijalizovani sajt posećen poluostrvu lane je zabeležio skoro četiri miliona „surfera”. Reč je o turistima iz celog sveta koji dolaze u Istru zbog odličnih uslova za odmor. More, plaže i šmek istarskih gradića čine neodoljivu kombinaciju, kvalitet smeštaja i vanpansionske potrošnje je konkurentan bilo kojoj destinaciji na Sredozemlju, uslovi za provod ili takozvani „aktivni odmor” su odlični.
Ne samo u Istri, već i u celoj Hrvatskoj, Poreč slovi za jedno od najboljih odredišta. Austrijsko parobrodsko društvo Lojd iz Trsta otvorilo je još 1844. turističku rutu na kojoj je bio i Poreč, a sledeće godine je štampan i prvi vodič sa opisom i slikama grada. Najstariji hotel „Rivijera” izgrađen je 1910. U gradu i okolini živi oko 20.000 stanovika, a za vreme letnje sezone u tom kraju boravi i do 120.000 turista. Tamo dolazi najviše gostiju koji letuju na zapadnoj obali Istre, a ona je, inače, najposećeniji deo hrvatskog primorja.
Danas u Poreču i okolini radi tridesetak hotela, 16 apartmanskih naselja, brojni su kampovi. Sve ukupno, kapacitet je veći od 100.000 postelja. Turistička naselja su raštrkana duž cele rivijere, koja je duga 37 kilometara, između reke Mirne i Limskog kanala. Južno od grada su veliki kompleksi Plava Laguna, Zelena Laguna, Bijela Uvala i Brulo, a na severu su Materada, Červar-Porat, Ulika i Lanterna. Ova naselja nude odlične uslove za odmor jer se, osim smeštaja, podrazumevaju sređene plaže, marine, sportski tereni, diskoteke, prodavnice.
Druga nesumnjiva top-destinacija je Rovinj. Ovaj grad je pravi arhitektonski biser u kome dominira zvonik crkve posvećene svetoj Eufemiji, a koji je napravljen po uzoru na zvonik na venecijanskom Trgu Svetog Marka. Eufemiji je posvećena i crkva i grad jer je, navodno, mramorni kovčeg sa njenim telom doplovio do obale 13. jula 800. godine. Fantastičnom ambijentu rovinjske rivjere doprinela je proroda koja je podarila arhipelag od 22 ostrva, od kojih su najveći Sv. Andrija i Sv. Katarina.
Kao i Poreč, Rovinj je pravi magnet za turiste. Najbrojniji su gosti iz Nemačke, Italije, Austrije i Holandije. Na području grada nalazi se desetak hotela, od kojih je po čuvenju najpoznatiji Eden. Ovaj objekat je više godina uzastopno proglašavan najboljim hotelom sa četiri zvezdice u Hrvatskoj. Reprezentativan je i hotel Istra sa wellnes centrom Otok, a tu su i hoteli Park, te Adriatik u samom centru grada. U okolini su i hotelsko-apartmanska naselja Vilas, Rubin, Amarin, te nekoliko kampova.
Posebna atrakcija Istre su Brioni, mali arhipelag koji je proglašen nacionalnim parkom 1983. Arhipelag se sastoji od 14 ostrva i sa akvatorijom zauzima površinu od 36,3 kvadratnih kilometara. Dva najveća ostrva su Veliki Brion (površina sedam kvadratnih kilometara) i Mali Brion (1,7 km2). Brioni su za vreme druge Jugoslavije bili ekskluzivno odmaralište Josipa Broza Tita, koji je tamo dočekivao državnike, ali i zvezde domaćeg i globalnog šou-biznisa. Danas su Brioni dostupni turistima.
Turistička priča o Istri ne bi bila zaokružena ako se ne pomene Opatija, mesto sa najdužom tradicijom organizovanog turizma na istočnoj obali Jadrana. Reprezentativne vile, parkovi i fontane, te šetalište dugo 12 kilometara sačuvale su dobrim delom šmek aristokratskog letovališta. Zato i ne čudi što su smeštajni kapaciteti prilično skromni (u opatijske hotele može da se smesti 6.000 gostiju). Ali, zato je Opatija sa svojim kazinima, diskotekama, wellnes-centrima i čak 11 zatvorenih bazena turistički aktivna cele godine.

OKVIR 1: Ugodna klima
Klima u Istrije je veoma ugodna. Iako leti sunce sija više od 10 sati dnevno, prosečna temperatura u avgustu je 24 stepena Celzijusova. Ekstremne vrućine, sa temperaturom višom od od 30 stepeni traju najviše tri sedmice. Pa iako je u Istri svežije nego na južnom Jadranu, temperatura mora je toplija. Ona doseže i do 28 stepeni Celzijusovih u avgustu, što je za koji stepen više nego u Dalmaciji. Duvaju dve vrste vetrova - bura s kojom zimi sa severa stiže hladno i vedro vreme, i jugo koje leti donosi kišu. Maestral je lagani letnji povjetarac koji duva s kopna na more.

OKVIR 2: Misterija i inspiracija
Kako je Istra dobila ime? Jedna od legendi kaže da je mitski Argonauti, u potrazi za Zlatnim runom, došli Isterom do Jadrana, odnosno rečicom Mirnom koja se uliva u more kod Novigrada. U drugoj priči pominju se Histrie, pripadnici drevnog naroda koji je u ovo područje došao za vreme Egejske seobe naroda. Koliko misterija, Istra je isto toliko bila i inspiracija. Dante Aligijeri opisao ju je u „Božanstvenoj komediji”, Žil Vern je poluostrvom proveo svog junaka-avanturistu Matijasa Sandorfa.



ISTRA U KATALOZIMA TURISTIČKIH AGENCIJA IZ SRBIJE

Kako zbog posledica sukoba tokom prethodne decenije, ali i zbog ekonomskih neprilika u Srbiji, naši turisti više nisu brojni u Istri kao ranije. I dok je tamošnji turizam napredovao (a uz napredak su rasle cene), srpski turista je siromašio, pa mnogima odavde poluostrvo na severu Jadrana deluje nedostižno. Ipak, postoje i oni koji su, odmah pošto su sukobi prošli, obnovili predratnu srast tako što su nastavili da letuju u Istri. Oni kažu da je sada čak i bolje nego što je bilo za vreme zajedničke države.
Turističke agencije iz Srbije pripremile su relativno bogatu ponudu za letovanje u Istri. Kažemo relativno jer se ona po obimu ne može porediti sa brojem aranžmana za Grčku, Tursku ili neke druge zemlje koje trenutno privlače veliki broj turista iz Srbije. Ipak, aranžmani koji vode u Istru su raznovrsni kada je u pitanju vrsta i kvalitet smeštaja, a očigledno i traženi, pošto su neke agencije već objavile da su prodale određene termine. Valja reći i to da je u ceni ovih aranžmana najčešće samo smeštaj, a prevoz i ostali troškovi nisu.


You Might Also Like

0 коментара