Sve što niste videli u TV prenosu prodaje Mobtela: Vikinzi pali na bečku školu

10:29

Poluoblačno jutro nad Beogradom nije obećavalo ama baš ništa za pamćenje. Povećana vlažnost vazduha, objašnjavao je meteorolog na lokalnoj radio-stanici, činila je ovozemaljske muke običnom svetu još težim jer je prestoničkih 30 Celzijusa u hladu padalo na dušu kao olovo. Izgledalo je da će to biti jedan od onih dana u kojima mediji „na mišiće” pronalaze priče za naslovne strane i udarne termine.


Posao završen: Tadić i Koštunica nazdravljaju s Norvežanima
Međutim, ponedeljak, 31. jul definitivno nije bio običan. Juče, kao što ste sigurno već čuli, napravljen je posao stoleća. Mobtel (odskora Mobi 63), prodat je za 1,513 milijardi evra norveškom telekomunikacionom operateru Telenord, koji se nadmetao sa austrijskim Mobikomom i egipatskim Oraskomom. Nikada se u Srbiji, ali baš nikada, nije prometnulo toliko para na jednom poslu, u samo jednom danu. Nikada! Od same pomisli na cifru, mnogima se vrtelo u Kristalnoj dvorani Hajata. Ali krenimo redom...

„Pripazite da u prtljažnicima nema motki ili letava, jer nemoj da mi se pojave tamo gore neki transparenti”, prostrujalo je putem „motorole” u ruci momka koji je puštao vozila na hotelski parking. „Šefe, sve je pod kontrolom.” Glavni je verovatno pretpostavljao da bi jučerašnja prodaja u Hajatu mogla privući nezadovoljnike jer je povodom Mobtela proteklih godina bilo mnogo natezanja. Međutim, pokazaće se da je preterao pošto je oko hotela i u njemu vladala sasvim uobičajna atmosfera.

Kristalna dvorana je pozamašan prostor. Njeno ime, kao i rang hotela u kome se nalazi sugerišu da je to luksuzno sređena i opremljena prostorija. Ali, definitvno nije ništa raskošnija od enterijera koje nudi obližnji Internkoninental ili neki drugi javni prostori u gradu. Ipak, ovo mesto je rezervisano za događaje od prvorazrednog značaja, te za sve hepeninge koji okupljaju beogradsku elitu. Tu se organizuju seminari, konferencije, prezentacije, modne revije...

Pola sata pre zakazanog početka aukcije, u foajeu je počelo okupljanje. Atmosfera je bila gotovo akademska, kao da se isčekuje čitanje nekog dosadnog referata u SANU, a ne prodaja o kojoj se u javnosti priča već nekoliko meseci. Vlasnici skupih odela, zlatnih satova i mobilnih telefona koji vrede kao dobro očuvan „jugo” razmenjivali su kurtoazne osmehe i trudili se da pokažu kako sa vanrednom pažnjom slušaju sagovornike. A, zapravo, svi su mislili samo na jedno.

Martin Šlaf, austrijski biznismen i predvodnik konzorcijuma koji je najpre od Bogoljuba Karića otkupio vlasništvo nad Mobtelom, a kasnije sa državom ušao u dil oko osnivanja Mobija 63, bio je nesumnjivi junak predstave. Kada bi ga neko ko ga ne poznaje, video negde u blizini Železničke stanice, pomislio bi da je to jedan od onih matorih đilkoša koji „navlače” lakoverne na šibicarenje. Ali, Šlaf je igrač svetske klase. Seo je u četvrti red, sa strane, potpuno neupadljivo.

Tačno u 10,00 kao što je i najavljeno, predsednik komisije Vladimir Cvetković dao je znak za početak. Najpre je pozdravio predstavnike firmi koje su se kandidovale za kupovinu Mobija, zatim zvanice. A njih je bilo ravno 50, između ostlaog i službenici američke, ausrijske i egipatske vlade, predstavnici stranih kompanija i konsultantskih kuća. Cvetković pročitao pravila, a onda je naložio da se otvore ponude tri konkurentske kompanije.

Temperatura počinje da se podiže petnaestak minuta posle zvaničnog početka, kada komisijskom stolu prilaze predstavnici ponuđača da potvrde kako kutija sa zapečaćenim ponudama nije dirana od subote, kada je stavljena u sef. Bio je to rutinski korak, ali je zato onaj sledeći krenuo da pumpa adrenalin. Predsednik komisije nalaže otvaranje ponuda uz napomenu da će tender biti proglašen neuspešnim ako nijedna nije zadovoljila postavljene kriterijume.

Martin Šlaf
Martin Šlaf se osmehuje kada ga zapitkuju, ali u pauzama pogled mu odlazi u neodređeno. Zamišljen je. Iz reda iza posmatra ga nekoliko pari očiju. Verovatno su to Šlafovi poslovni partneri i saradnici koji u savkom njegovom gestu traže poruku. Pokušavaju da budu diskretni, ali pogledi im se prosto lepe. Zaista, taj Šlaf ima neku harizmu, ono nešto što je njega, a ne bilo koga, dovelo u Beograd da napravi posao iz snova. Otvaranje ponuda prati bez ijednog izraza zainteresovanosti.

Sve ponude su uredu, oglašava se predsednik komisije. Reč daje Božidaru Đuriću, aukcionaru koji šmekerski preuzima glavnu ulogu. On poziva predstavnike tri kompanije da zauzmu mesta za svojim stolovima. U oči najpre padaju Egipćani, dva mladića i devojka verovtno nisu prešli tridesetu. Obučeni su elegantno, u džins i sakoe, nemaju kravate. Devojka Rim Hašim je u skupocenom kompletu koji odslikava karakter „japi-devojke”.

Norvežani su skockani u klasična odela. Preovlađuju sredovečni menadžeri, žena nema kao što ih nije bilo ni na velikim pohodima Vikinga. Predstavnici austrijske firme su, baš kao i u geografiji, nešto između Norvežana i Egipćana. Odela i kravate, svakako, ali ipak nekako su ležerniji od takmaca sa krajnjeg severa. Smešteni za svojim stolovima, očekuju saopštavanje sume od koje će se početi. Glavni među Egipćanima drži poluotovren lap-top i provremeno pogleduje u ekran.

Predsednik komisije u 10,25 saopštava: početna cena Mobija je 1.373.000.000 evra. Čuje se tihi žamor u poblici. Pa to je više nego što su i najhrabriji prognozirali. Marin Šlaf deluje začuđeno, došaptava se sa sagovornikom. Međutim, samo u nekoliko sekundi doživljava fantastičnu transformaciju: zauzima stav nepokolebljivog borca. Odvažno gleda prema stolovima predstavnika norveškog Telenora i egipatskog Oraskoma.

Aukcionar prvi put podiže cenu na 1,393 milijardi. Egipćani odustaju. Predstavnici Telenora i Mobikoma visoko dižu aukcijske palice. Šlaf deluje zabrinuto, počinje da se vrpolji, zaboravlja na diskreciju i bez skrivanja prebacuje pogledom preko publike ka stolu sa Norvežanima. Na velikom ekranu pojavljuje se nova cifra: 1,413 milijarde, što oba nadmetača prihvataju. Šlaf nešto živo objašnjava saradnicima koji utapaju svoje poglede u njemu.

Zatim sledi nova ponuda: 1,433. Norvežani deluju sasvim staloženo i hladnokrvno. Uopšte ne pogleduju prema stolu za kojim su Austrijanci koji, pak, gotovo s mediteranskim temperamentom, gledaju ka konkurentima. Prihvataju i jedni, i drugi. Sledeća cifra: 1473, Norvežani su brži u dizanju aukcijske palice, ali Austrijanci ne odustaju. Još jedan krug u 10,35: 1.493. Norvežani još jednom brži. Zapravo, samo oni. Austrijanci ne dižu svoju palicu. Umesto toga,  traže pauzu.

Šlaf ustaje sa stolice. Kao oko kakve viđene mlade, oko njega se okuplja celo tuce sredovečnih muškaraca i žena u skupocenim odelima. Skoro da stvaraju živi zid oko Šlafa, što onemogućava novinare da mu priđu. Nekoliko minuta posle, stižu predstavnici Mobikoma, prihvataju cenu od 1,493 milijarde. Aukcija se nastavlja. Sledeća cifra: 1,513. Oba podižu palice, Norvežani opet prvi. Šlaf brzo menja smer pogleda. Svaki novi krug mu donosi dodatno bogastvo, kao u onim kvizovima.

Nova ponuda: 1,533. Muk, čuje se samo škljocanje foto aparata. „Prvi put 1,533 milijarde evra, drugi put 1,533 milijarde evra, treći put...” govori aukcionar. Ali, nema više podignutih palica. Tačno je 10,44. Po prvi put nastaje komešanje među Norvežanima. Aukcionar daje pauzu od 10 minuta. Predstavnici dve firme se povlače iz Kristalne dvorane, Šlaf ustaje i odmah je u središtu pažnje. Na novinarsko pitanje šta će se dogoditi, jetko odgovara: „Nema šta da se dogodi, dogodilo se.”

Po ugovoru sa Vladom Srbije, Martin Šlaf i njegov konzorcijum će morati da prodaju svoj udeo novom vlasniku Mobija ako cena pređe 1,1 milijardu. A ona je već preskočila milijardu i po. Novinari prave prve računice: kada se od 1,513 milijardi evra odbije 320 miliona za licencu koju izdaje Republička telekomunikaciona agencija, država i Austrijanci će podeliti 1,193 milijarde evra. Od tog iznosa, Šlafov konzorcijum će zaraditi oko 357.900.000 evra. Kaže: „Veoma visoka cena.”

U 10,52 stižu predstavnici dve firme. Ponovo: 1,53 miijarde evra. Opet bez podignutih palica. Pravila nalažu da se u tom slučaju saopšti čija je inicijalna ponuda bila najveća. To je norveški Telenor, koji je krenuo sa 1,373 milijardi. Austrijski Mobikom je u igru ušao sa 805 miliona evra, samo pet više od propisanog minimuma. Sve je jasno: Telenor je postao stopostoti vlasnik najstarijeg mobilnog operatera u Srbiji za 1,513 milijardi evra.

Jan Edvard Thugesen
Aplauz, aplaudira i Šlaf. Zadovoljno se proteže na stolici. Predstavnik austrijske firme smeje se dok ustaje iza aukcionarskog stola. Kasnije novinarima objašnjava da je za milijardu evra moguće kupiti licencu za trećeg operatera mobilne telefonije i napraviti prvorazrednu kompaniju u Srbiji. On tvrdi da je srpski Mobtel žestoko preplaćen. Novinari konačno prilaze Šlafu, on odbija da komentariše detalje oko prodaje, ali i odnose sa Bogoljubom Karićem.

Jan Edvard Thugesen, koji je prdvodio ekipu Telenora deluje zbunjeno. Osmehuje se pred mnogobrojnim objektivima. Fotoreporteri i kamermani ga sateruju u ćošak gde je ekran sa ispisanom cifrom po kojoj je prodat Mobtel. Thugensen odgovara na prva pitanja: „Ne, nismo preplatili, preplatili bismo da smo pristali na sledeću ponuđenu cenu”. Na zahtev novinara iz džepa vadi svoj mobilni telefon, skupocen i kočoperan. Tu je i tuce vizit katri koje novinari grabe kao penzioneri hleb 1994.
Thugesenovi saradnici, pošteđeni od novinarskih nasrtaja, daju sebi oduška. Bledi su, uopšte ne deluju kao pobednici, šta više na licima im se prepoznaje zabrinutost. Okreću brojeve na mobilnim telefonima. Na maternjem jeziku tvrdog akcenta govore brzo, bez treptaja. Narednih 15 minuta trebaće im da se povrate, da se utope u atmosferu Kristalne dvorane, gde je najednom zavladao žagor i živost. Videvši od Thugesena da je osmeh ipak moguć, i oni polako popuštaju.


Dnevnik, avgust 2006.

You Might Also Like

0 коментара