Najskuplje kuće na svetu: U modi je "rezervni dom"

13:12

Luksuz i cena! To su zajednički imenitelji najskupljih kuća na svetu. Bez obzira da li se nalaze u getoiziranim četvrtima rezervisanim za bogataše u Njujorku ili Londonu, ili su smeštene negde uz obalu okeana u Australiji, ove kuće prosto plene konforom i ekstravagancijom. Nude najbolji pogled, kao onaj sa honkoškog Brda, koji prebacuje nebodere metropole i utapa se u Pacifiku. Susedstvo sa krunisanim glavama, ekstra bogatašima ili osobama iz sveta šou-biznisa se podrazumeva, a ponekad komšiluk može biti i neobičan, kao što je slučaj sa 10 miliona dolara vrednom kućom u Južnoj Africi, oko koje šetaju lavovi i slonovi.
Prema najnovijem izveštaju kompanije Najt Frank, koja se bavi prometom nekretnina na globalnom planu, tržište najskupljih kuća je sve dinamičnije. S jedne strane, tražnja se povećava i to dvostruko ili trostruko za par godina, a s druge broj prestižnih kuća ne raste tako brzo, ili ne raste uopšte, kao što je slučaj sa pretrpanim bogataškim četvrtima oko svetskih metropola, u kojima više nema lokacija za gradnju. Nesrazmernost između ponude i tražnje pogurala je cene na doskora nezamisliv maksimum. Ipak, potencijalni kupci ne žale truda, preleću okeane i kontinente da bi na licu mesta videli građevinu koja im je zapala za oko.
Prošle godine zabeležen je izuzetan rast, a u prvi plan je izbio faktor „kupovina drugog (rezervnog) doma”. Oni koji to mogu da prušte, traže lokaciju koja će im omogućiti odmor od svakodnevne poslovne rutine, prestižan komšiluk, ali i rezervni položaj za slučaj da bilo šta krene naopako u sredinama u kojima su se obogatili. Logično, reč je o kupcima kojima cena nije primarni faktor. Liam Bajli iz pomenute firme Najt Frank kaže da mušterije najčešće dolaze iz ekonomija u uzletu. On podseća da je slična situacija viđena pre otprilike pet godina, kada su bogati Rusi stigli u London, gde su podigli cene ekskluzivnih nekretnina do neba.
U britanskoj prestonici poslednjih meseci cenovnik „pumpaju” ekstra-bogataši iz Dubaija, koji kupe kajmak sa sve skuplje nafte. Cene prestižnih nekretnina u Hong Kongu duplirane su za samo dve godine, od 2003. do 2005. Lansirale su ih do nezapamćenih visina parajlije koje stižu Kine, inače, i dalje nominalno socijalističke zemlje. Bajli očekuje da će narednih godina tržište dobiti dodatne impulse kada u kupovine krene sledeća tura novopečenih bogataša iz Kine, Indije i još nekih zemalja. Iako ne poriče da u SAD i dalje živi najviše milijardera, Bajli dodaje da su zemlje poput Rusije, Kine ili Indije pravi inkubatori bogastva.
Biznisu sa skupocenim kućama doprinosi i transparentnost globalnog tržišta, koja je bila nezamisliva pre dvadesetak godina. Vrlo lako se može saznati sve što je bitno o istoriji određene nekretnine, ali i o perspektivama tržišta i političkoj stabilnosti zemlje u kojoj se kuća nalazi. Propast bipolarne podele sveta, relativna stabilnost globalne trgovine i privređeivanja uticali su da brojne paraljije krenu u potragu za nekretninama. Šta više, vrsni analitičari kažu da je to unosnija investicija od kupovine državnih obveznica, a neretko i od ulaganja u pravi biznis. Jer skupocene kuće, pokazuje iskustvo, mogu biti samo skuplje.
Stiv Laposa, direktor u Prajsvoterhaus Kopers, kompaniji za trgovinu nekretninama koja je takođe globalno razgranala biznis, kaže da se trenutno oko ove priče vrte ogromne sume novca. Ipak, logika „rezervnog doma” podrazumeva da se ne kupuje pod moranje, već na tanane i uz pažljivo biranje. Kupci traže idealan balans između lokacije, opremljenosti kuće, spiska kompšija, pogleda. Ako su svi od ovih faktora zadovoljeni, nebo je limit za cenu. Ipak, iako svake godine na listi najnekretnina iskrsavaju novajlije, postoji samo ograničen broj onih idelnih, koje zadovoljavaju sve kriterijume, zbog čega mame uzdahe.
U Forbsu su pokušali da naprave listu 10 najekskluzivnijih nekretnina na svetu. Autori su se, ipak ogradili jer, kako kažu, mnogi vlasnici nepokretnosti ne žele da se utvrdi prava vrednost i cena pošto te kuće nisu za prodaju. A kada ih i oglase na tržištu, tajnovito pregovaraju samo sa unapred odabranim kupcima. Dakle, ne biraju partnere za kupo-prodaju po dubini džepa (to se podrazumeva), već prema drugim kriterijumima, čak i prema sklonostima i hobijima. U tom smislu, Forbsova lista je svedena samo na nekretnine koje trenutno „igraju” na tržištu, a dostupne su svima koji mogu da plate.
Prvo što upada u oči jeste činjenica da je broj nekretnina koje vrede više od sto miliona dolara porastao. Prošle godine više od „stotke” koštala je samo kuća Updown Kort u engleskom Vindleshamu, koja je i dalje lider na ovoj super listi jer je procenjena na 139 miliona dolara. U njoj su 103 sobe, pet bazena i bioskopska dvorana za 50 gledalaca. Međutim, u sezoni 2006. pridružile su joj se još tri nekretnine. Princ Bandar bin Sultan bin Abdul Aziz, bivši ambasador Saudijske Arabije u SAD prodaje u Koloradu kuću Starvud sa imanjem. Za 15 soba, 16 kupatila, zatvoreni bazen, teniske terene i štošta još traži 135 miliona dolara.
Deset miliona jeftinija je Mision de L`Amiti u floridskom Palm Biču. Donald J. Trump kupio je ovu kuću, koja je svojevremeno bila ekskluzivna bolnica, posle bankrostva prethodnog vlasnika. Trump je pre dve godine platio 41,25 miliona dolara, a nakon renoviranja traži 125 miliona. Četvrta na listi je kuća nazvana Voterfront. Nalazi se u Istanbulu, na Forbsovoj listi je prvi put ove godine. Procenjena je na 100 miliona dolara. S razlogom, jer je na samoj obali Bosfora, u njoj su 64 sobe. Prva sa cenom ispod sto miliona je kuća u Londonu koju je svojevremeno napravio Turčin Halis Toprak. Sadašnji vlasnik za nju traži 92 miliona dolara.
Prodavac ekskluzivne nekretnine Portabelo, koja se nalazi u kalifornijskom Korona del Maru očekuje 75 miliona dolara. Cenu ponajviše određuje neobična lokacija: okean se vidi sa tri strane. Kuća je sazidana 2002, ima osam soba i deset kupatila, dizajnirana je u izrazito modernom stilu. Njujorški Pier Penthaus je procenjen na 70 miliona dolara. Nalazi se na vrhu zgrade u kojoj je jedan od najprestižnijih hotela u Njujorku i vlasništvo je pisca Martina Zviga. Ovaj stan poseduje sopstvenu salu za balove, veliku vinsku ostavu, mermerna kupatila, a pogled obuhvata ceo grad.
Nekretnina Loksli Hal u Belvedereu, Kalifornija, traži kupca za 65 miliona dolara. Iako je to duplo manje para nego za najskuplju kuću na svetu, ova nekretnina takođe ima svoje adute. A to je ponajpre fantastičan pogled koji obuhvata ceo San Francisko, Ejndžel Ajsland i most Golden Gejt. Sve u svemu, skoro ceo zaliv Frisko. Konfor upotpunjava šest luksuzno opremljenih soba i mermerna kupatila. Po istoj ceni prodaje se i nekretnina u kaliforniskom Malibuu, sa pogledom na Pacifik. Možda se 65 miliona čini kao previsok izdatak, ali kada se uđe u kuću ima šta da se vidi: bazeni, teniski tereni, boks za jahanje i privatna plaža. I tako redom...
Biznis sa ekskluzivnim nekretninama, međutim, ima sopstvenu logiku. Ne prodaje se uvek lako ono što je najbolje i najveće, čak ni kada pare nisu u pitanju. Iako prema najnovijoj Forbsovoj listi u svetu živi 793 milijardera (pre dve decenije bilo ih je samo 149), broj onih koji bi da daju 100 miliona dolara za kuću ipak je mali. Pošto pare nisu problem, bogataše verovatno odbija suvišni luksuz. Kuća sa 103 sobe u Engleskoj tako nikako da nađe kupca, a ne da se ni onoj Trumpovoj u Palm Biču. Jer, šta će ljudima tolike sobe. Onaj koji bi napunio Updown Court, morao bi da hrani, greje, hladi i zabavlja najmanje 100 skorojevića koji bi mu se popeli na glavu.


Ekonomist, avgust 2006.

You Might Also Like

0 коментара