Ko je i zašto izgradio Stonhendž: Prsten od kamena

23:50

Pre pet hiljada godina, u južnoj Engleskoj je počela gradnja kompleksa od stenja čija svrha nije odgonetnuta do sadašnjosti. – Dva milenijuma pre nego što su Rimljani osvojili Britaniju, neznani graditelji su dovukli stenje teško po pet tona sa udaljenosti od 380 kilometara. – Stonhendž bio u vlastništvu veleposednika koji ga je 1918. poklonio narodu

Putnici-prolaznici verovatno nikad ne bi stali da odmore na Salzburškoj poljani, goloj zaravni bez naročite prirodne lepote koja je zamenila nekad bujnu šumu. Tako, međutim nije jer je tu jedna od najvećih ovozemaljskih tajni.

Tri kilometra zapadno od gradića Amesbura u južnoj Engleskoj, ka nebu strče kamene gromade Stonhendža, svojevrsni vojnici-čuvari vremena koji privlače milione ljudi iz celog sveta.
Nedavna ispitivanja radio-karbonskim metodom, otkrila su da je gradnja započeta pre pet hiljada godina. To je vreme razvoja značajnih civilizacija na Bliskom i Dalekom Istoku, te sredozemnom priobalju Afrike.

Istorija, međutim, ne poznaje kulturnog čoveka sa severa Evrope iz tog perioda. Zdanje na Salzburškoj poljani je, stoga, nedokučiva misterija, čak i za savremeno doba u kome raspolažemo svakojakim znanjima i napravama.

Ko je napravio Stonhendž? Pouzdanog odgovora nema. Zašto? Različite teorije su nastale maštanjem generacija, ali ni jedna nema potporu empirijskih dokaza.

Između 3100. i 2900. godine pre nove ere, trajala je prva faza gradnje. Izrađen je kružni kanal sa nasipom. Istraživač Džon Aubri je 1666. otkrio da je najpre bilo iskopano 56 rupa za koje naučnici pretpostavljaju da su služile uzemljenju isto toliko uspravljenih drvenih greda.

Radnici su najverovatnije kopali rukama, te uz pomoć volovskih kostiju - lopatica i jelenskog rogovlja. Ispitivanjem je utvrđeno da su ove kosti stare 50 stoleća.

Između 2900. i 2400. godine pre Hrista u središnjem delu kruga, podignuta je konstrukcija od drveta. Aubrijeve rupe tokom tog perioda nisu služile kao ležišta drvenih stubova.

U nekim od njih su nađeni ostaci pepela, pa je rasprostranjeno mišljenje kako su korišćene za kremiranje. Međutim, pouzdanih nalaza o veličini, obliku i nameni rupa iz tog perioda nema
Tokom treće faze gradnje, koja je potrajala do 1600. godine pre nove ere, upptrebljeni su kameni blokovi, čija je čvrstoća i monumentalnost očuvala zdanje do sadašnjosti. Generacije graditelja su tek menjale raspored stena i donosile nove unutar kruga opasanog šancom.

Najpre su dovežene gromade od plavičastog kamena sa planina u južnom Velsu, udaljenih 380 kilometara. Dve hiljade godina pre nego što će Rimljani kročiti na britansko tlo, dakle oko 2100, neznani neimari su napravili građevinski podvig vredan beskonačnog divljenja.

Jedna od rekonstrukcija kako je možda Stounhedž izgledao
Kamene blokove teške pet tona su prenosili do mora, tovarili ih na splavove, a onda transportovali uz obale Velsa i Engleske, zatim rekom Avon, sve do Salzburške poljane. Stene pravougaonog oblika su bile aranžirane kao i današnje, te natkrivene kamenim gredama.

Posle prvobitne posvećenosti u periodu kamene izgradnje, došlo je do potpunog odustajanja od radova. Međutim, ne zadugo. Šta više, naslednici gradilišta su se potrudili da izgrade veće, sadržajnije i lepše zdanje.

Stene od plavičastog kamena su izvađene iz ležišta, a na njihovo mesto su stavljeni još veći blokovi, doneseni iz kamenoloma udaljenog tridesetak kilometara. Oblokovali su ih udarcima kamenih kugli, koje bejahu preteče alata potonjih kamenorezaca.

Nije sigurno kako su uspravljene ove gromade, neke teške i do 45 tona, a još je intrigantnija dilema o načinu podizanja kamenih greda na stubove. Graditelji su, sigurno je, osim mišića koristili napredne tehnike.

Krajnji oblik, kompleks je dobio potkraj treće faze gradnje. Unutar stometarske kružnice omeđene kanalom, nalazi se krug od kamenih stubova prečnika 33 metra. Visoki su oko šest metara, široki dva, a debeli jedan metar. Ceo krug je bio natkriven neprekidnim prstenom kamenih greda.

Unutar kružne kontrukcije, nalaze se manji blokovi plavičastog kamena, aranžirani u obliku konjske potkovice. Unutar ove je još jedna potkova sa pet natkrivenih prolaza, načinjenih od tri kamene gromade, zvane trilitonsi.

Za šta je hiljadama godina pre Hrista trebao ovakav objekat, koji do dana današnjeg zadivljuje i intrigira milione posetilaca iz svih krajeva sveta? Ko su oni što bejahu kadri da načine ovakav graditeljski podvig?

Među pretpostavkama su najrasprostranjenije one o svetilištu ili opservatoriji. Ili, oboma istovremeno. Neki misle da je Stonhendž delo vanzemaljske civilizacije. Oni što veruju u Atlantidu, tvrde da su Atlantiđani gradili na Salzburškoj poljani.

Mnogi špekulišu, ali niko ne dokazuje! Kako vreme odmiče, teorija biva više i više. Sve brojniji su i turisti, koji dolaze, odlaze i vraćaju se. Ulaskom u kameni hram, neznajući možda ispunjavaju svrhu postojanja ovog mesta, klanjajući se onome ko je odlučio da Stonhendža bude.

Dnevnik, maj 2002.

Čekićem po istoriji

Izgled kakav je Stonhendž dobio posle treće faze gradnje, održan je skoro neizmenjenim do sadašnjosti. Od 30 stubova, 17 ih je i dalje uspravno, dok ostali nisu odoleli gravitaciji. Neki su neslavno završili u zidovima i putevima okolnih farmi.

Jer, nisu uvek mislili da ovaj spomenik treba ostaviti dolazećim naraštajima. Ne tako davno, kod kovača u Amesburu je bilo moguće iznajmiti čekić, kojim su „zaljubljenici“ lomili stenje radi originalnih suvenira.

Gest vredan poštovanja učinio je lokalni posednik Sesil Čab, koji je deo imanja sa Stonhendžom zaveštao narodu. Od tada, o njemu brine britanska država uz pomoć ustanove „Englesko nasleđe“.



You Might Also Like

0 коментара