Vodosnabdevanje u toku leta veliki problem Novog Sada: Neko zaliva kupus, neko nema ni za piće

16:22

Da li znate da kupanje u kadi zahteva utrošak od 200 do 300 litara vode, "obično" tuširanje 40 do 80 litara, dok za umivanje ruku treba između dva i pet litara? Jeste li razmišljali da hlađenje lubenice u kadi iziskuje i do 80 litara vode, pranje automobila crevom od 100 do 200 litara, a zalivanje kućnog vrta između pet i 10 litara po metru kvadratnom...? Da usled ručnog pranja rublja bude potrošeno od 250 do 300 litara, u ovo vreme dragocene, tečnosti, a uz korišćenje veš-mašine između 100 i 180 litara. Iznenađuje li vas podatak da svako potezanje konopca na vodokotliću znači od osam do 15 litara vode manje.

Ovo su rezultati istraživanja koje su nedavno sproveli stručnjaci beogradskog "Vodovoda i kanalizacije", a odnose se na utrošak vode u većim gradovima Srbije. Drugi po veličini, ni Novi Sad, na žalost ovog leta nije izuzetak, zbog porušenih mostova, a sa njima i dovodnika koji su povezivali sremsku i bačku stranu.

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija"  jedva opslužuje potrebe oko 350 hiljada stanovnika tokom leta, iako ovih dana u Fabrici vode biva proizvedeno čak 114 miliona litara vode dnevno, odnosno od 1.300 do 1.350 litara u sekundi. Mada to znači čak "evropskih" 170 litara po osobi na dan, "vode" nema. Jer, dok svi "vrtlari" od Novog Sada do Futoga zaliju kupus... nekom ne ostane ni za čorbu.

Prema pomenutom istraživanju, utvrđeno je da član četveročlane porodice u Srbiji koji živi u gradu, potroši između 89 i 170 litara vode dnevno, odnosno u Novom Sadu taman onoliko koliko za njega proizvede gradska fabrika vode. Vode, ipak nema dovoljno.

Vodosnabdevanje već godinama pogoršava i stihijsko širenje grada, mimo svih urbanističkih projekata. Ovo najbolje potkrepljuje podatak da, dok čitate ovaj tekst, sa gradskog vodovodnog sistema vodu krade više od pet hiljada "divljaka" - nelegalno priključenih potrošača.

Stručnjaci kažu da je dovoljno samo deset sekundi zaboraviti da "curi", pa da u nepovrat ode između 2,5 i 15 litara vode.

Kap po kap - potok
U litru vode se nalazi 20 hiljada kapljica, a ako pretpostavimo da u Novom Sadu zbog neispravnosti kaplje na sto od ukupno trista hiljada "vodenih" mesta, to je 432 hiljade litara na dan, odnosno pun bazen dug i širok po deset, a dubok 1,08 metara. Kada kaplje slavina, gubi se po 0,05 litara u minuti, odnosno tri litra na sat. Znači, tokom jednog dana pun bojler ili 72 litra vode. Ukoliko samo malo curi iz vodokotlića, tokom jednog minuta "propadne" 0,067 litara, odnosno četiri litra vode na sat. Dnevno, taman koliko treba za mašinsko pranje veša, tačnije 96 litara. Ako curi tuš baterija u kupatilu, u minuti nestaje 0,167 litara, odnosno 10 litara vode na sat. To su tri puna bojlera dnevno, ili 89.280 litara izgubljene vode godišnje.

Jedanest presuda

Preduzeće "Infrormatika" u ime "Vodovoda i kanalizacije", doprema račune za utrošak vode na adrese 43 hiljade potrošača, od kojih su 36,5 hiljada fizička, a 6,5 hiljada pravna lica. Od toga, veliki je broj neredovnih platiša. Među pravim ekstremima je slučaj čoveka koji ne plaća račun tri godine, mada mu je sud naložio čak 11 puta da plati vodu. Umesto toga, uradio je sledeće: prijavio je veliki kvar na instalaciji u objektu koji koristi šest meseci pošto je havarija nastala. Znači, pola godine je curila voda koju niko neće platiti. Na listi najupornijih dužnika je 40 potrošača, koji ne plaćaju vodu od 17 do 36 meseci, zbog čega su tuženi od šest do 11 puta.

You Might Also Like

0 коментара