Novosadska politička scena uoči 5. oktobra 2000: Uzavrelo u srpskoj Atini

17:47

Mile Isakov, predsednik RDSV, najavio promenu statusa Vojvodine
Promena statusa Vojvodine u ovoj godini

Novi Sad - Za nas će ova godina biti period odlučujućih promena i reformi, pošto je ovo poslednji čas za Srbiju, a naročito za Vojvodinu, koja više ne može čekati. Srbija će ući u novi vek kao demokratska zemlja ili je neće biti, jer će nestati daljim cepanjem, dok će Vojvodina u ovoj godini postati slobodna u okviru Srbije ili van nje - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Mile Isakov, predsednik Reformske demokratske stranke Vojvodine. Za postizanje tih ciljeva, Isakov je zaključio da se svi građani moraju udružiti, među njima i oni koji su u Vojvodinu došli poslednjih godina, zbog čega ne sme biti podele na starosedeoce i dođoše.
- U ovoj godini treba da budu održani pokrajinski izbori, na kojima ćemo preuzeti vlast. Skupština će odmah pripremiti i predložiti izmene Ustava Srbije i pristupiti izradi Ustava Vojvodine. Ako Srbija ne bude imala sluha za to, pokrajinska Skupština će otkazati poslušnost Skupštini Srbije i započeti procese za ostvarivanje ciljeva koji su u interesu Vojvodine - objasnio je Isakov.
On je obelodanio da je u toku izrada nekoliko projekata za razvoj pokrajine, koji će biti ponuđeni međunarodnoj zajednici, da bi bili aktivirani kada Vojvodina u okviru Srbije ili samostalno pristupi Paktu za stabilnost Jugoistočne Evrope. Napominjući da krađe izbora neće biti jer su vojvođanske stranke jake i spremne da to spreče, Isakov je podsetio da je RDSV, zajedno sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, inicirala razgovore na nivou Vojvodine sa svim opozicionim strankama koje deluju u pokrajini, radi postizanja zajedničke platforme.
- Idemo na sastanak koji je za 10. januar zakazao predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, gde ćemo učiniti sve da doprinesemo organizovanju opozicije. Predložićemo strategiju za ptitisak na režim u cilju raspisivanja fer izbora - rekao je predsednik RDSV, obavestivši novinare da će uskoro Savez demokratskih partija uspostaviti saradnju sa SPO i Koalicijom DAN, na nivou one koja već postoji sa Savezom za promene.
Isakov je obavestio prisutne, da je pre dvadesetak dana nadležnom ministarstvu upućen zahtev za registraciju političke organizacije Slobodna Vojvodina, što je novi naziv koalicije RDSV i LSV, sa kojom će se pojaviti na pokrajinskim izborima.

Danas, 5. januar 2000.

Pismo novim građanima
U ime RDSV, Isakov je uputio javno pismo svim građanima bivše SFRJ koji su se poslednjih godina naselili u Vojvodinu, kojim ih je pozvao da sa starosedeocima pomognu poboljšanju života u pokrajini.
- Vojvodina ima površinu kao Holandija i zemlju bolju od nje, a deset puta manje stanovnika. Dakle ima mesta i za mnogo više od 3-4 stotine hiljada pridošlica - kaže se u pismu, kojim su "novi" Vojvođani pozvani da glasaju za RDSV, "stranku koja se bori za povratak autonomije".

Odgovor vojvođanske opozicije
Režim na krilima beznađa

Dok se delegati Četvrtog kongresa Socijalističke partije Srbije nisu još bili ni razišli iz Sava centra, a brojni gosti iz inostranstva tek se spremali da budu primljeni kod reizabranog prvog socijaliste Slobodana Miloševića, u Vojvodini su svi prozvani u njegovom govoru, kao i oni koji su se osećali tako, požurili da odgovore.

- Govor Slobodana Miloševića pokazuje da istupi Vojvislava Šešelja jesu samo odrađivanje prljavih poslova za mnogo perfidnije i opasnije igrače. Iz tog govora se već osećaja akcije nervoznog režima, koji pokušava da razbije i oslabi karike obruča koji oko njega stežu demokratske vlade Crne Gore i Republike Srpske, međunarodna zajednica, srpska opozicija i nevladine organizacije u Srbiji. Zato, se moramo ujediniti još čvršće kako bi režim bio smenjen - kaže predsednik Reformske demokratske stranke Vojvodine Mile Isakov.

Njegov koalicioni partner Nenad Čanak, lider LSV prilikom prošlog susreta sa predstavnicima medija bio je vrlo oštar prema Miloševiću, njegovom govoru, saborcima iz stranke i koalicionim partnerima. Za kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine ovog vikenda, Čanak je najavio usvajanje Deklaracije o Republici Vojvodini, kao odgovor na "ruženje" Pokrajine iz Beograda.

- Autonomija je prevaziđeno rešenje koje je odgovaralo prošlosti. Zadovoljićemo se samo Republikom Vojvodinom, - zaključuje lider LSV. Ostale vojvođanske partije, one nesrpskih nacionalnih zajednica, zasad ne reaguju. Ogranci stranaka čije je sediste u Beogradu, pak, ponavljaju stavove svojih centrala. - Odgovor na represiju nad svakim od pripadnika bilo koje partije demokratske opozicije bice mnogo žešći nego što u SPS, JUL i SRS mogu i da sanjaju - poručuje Bojan Pajtić, portparol Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu. On je uveren da je događaj u Sava centru bio poslednji kongres Socijalističke partije Srbije kakvu znamo, a da će sledeći ova stranka dočekati kao opoziciona. Njegov kolega po zaduženju, Lazar Slepčev, porparol Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove, ocenjuje da je posle kongresa "režim dobio krila u svom beznađu da i dalje čini besmislene postupke".

- U vreme kada je međunarodna zajednica počela da menja stav prema šiptarskim teroristima na Kosovu, Slobodan Milošević je svojim govorom pokazao sposobnost da pravi pogrešne korake, jer je svojevrsni odgovor Kfora na njegove reči brutalan nasrtaj na Srbe u Kosovskoj Mitrovici - komentariše Slepčev.
Horu osuda izrečenog tokom kongresa u Beogradu, pridružuju se glasovi iz, ovde za sada slabasne Nove demokratije, - Srbija kakvu smo videli u Sava centru, postoji samo u glavama vrha SPS i državnim medijima. Kongres je održan u atmosferi obnove i reformi, na koju oni nemaju pravo pošto su rušili zemlju poslednjih dest godina, kada im niko nije branio da sprovode promene - kaže Mile Mandić, lider vojvođanskih novodemokrata.

Ova stranka je među najglasnijim koje zagovaraju razgovore unutar vojvođanske opozicije, kako bi se osmislili zajednički koraci u izbornoj godini. Sa njima su se nedavno sastali predstavnici vanparlamentarnih stranaka u Novom Sadu. Taj skup su formalno sazvali Radikali Srbije, neposlušnici koji su napustili Vojislava Šešelja. Među socijalistima, koji su uoči odlaska delegata u prestonicu, dobili nova rukovodstva posle izbornih konferencija u Gradskom i Pokrajinkom odboru, u toku je veliko spremanje za utrku na izborima, kada će pokušati da povrate vlast u gradovima i opštinama koje su im "izmakle" pre tri godine. Koalicioni partneri, tek, ne puštaju ni glasa. Novosadski JUL se ovih dana oglasio u Dnevniku u vezi sa komunalnim problemima u gradu, a umesto ovdašnjih radikala govirili su Radikalski talasi, koji dovde dopiru posredstvom TV Palme. Svojevrsna renesansa Futoga, koja je u ovoj emisiji pripisana radikalima, za predstavnike novosadskih stranaka na vlasti je znak da je konačno jasno: biće izbora za Gradsku kuću. Okretanje režimskih medija od problema neočišćenog snega na beogradskim ulicama, ka kanalizacionom kolektoru u Futogu doživljeno je kao najava nove ofanzive na Novi Sad i Vojvodinu.

Dan posle masovnog hapšenja u Novom Sadu
Čanak: Obznanjeno vanredno stanje

U zatvoru zadržan samo jedan član LSV


Novi Sad - Šezdeset i pet uhapšenih građana, koji su prekjuče negodovali zbog svečanosti otvaranja gradilišta Varadinskog mosta na kojoj je govorio predsednik Vlade Srbije Mirko Marjanović, pušteni su iz policije, a član Lige socijaldemokrata Vojvodine Vladimir Šijačić je prevežen u subotički zatvor.

- Pošto je Šijačić i ranije imao problema sa policijom zbog učešća na demonstracijama, sugerisali smo mu da ne ide na ulicu sa našim aktivistima. Uhapsili su ga kada je pošao da kupi cipele, pošto se našao u blizini ligaša koji su delili letak građanima sa pozivom na protest zbog jučerašnje otužne priredbe - rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na juče održanoj vanrednoj konferenciji za novinare.

Pošto do zaključenja ovog izdanja nije izdato zvanično saopštenje zašto je Šijačić zadržan u pritvoru, gradom su juče kružile glasine da je razlog mesto njegovog prebivališta u Brčkom, a da je u Suboticu odveden radi moguće deprtacije iz Jugoslavije. Inače, osim njega, prekjuče je bilo uhapšeno još 43 člana LSV zato što su delili letak kojim su, rečeno je juče na konferenciji za medije, hteli da izraze mirno neslaganje sa nastojanjem republičkih vlasti da izgradi centralni gradski most.

- Ako su aktivisti LSV privedeni zato što su delili letke, to znači da se zabranjuje rad stranaka i obznanjuje vanredno stanje u kome odavno živimo - rekao je Čanak. Naznačavajući da je prekjučerašnja akcija policije bila najveće hapšenje u Novom Sadu, kao i najobimnija reakcija na delovanje jedne stranke u Srbiji, izuzimajući neke demonstracije Srpskog pokreta obnove, Čanak je konstatovao da je dobro što se policija prema privedenima ponašala korektno jer "da je bilo drugačije, stradali bi mnogi na svim stranama".

Zbog hapšenja troje članova, vanrednu konferenciju za novinare su održali i aktivisti Gradskog odbora Demokratske stranke. - Samo zato što smo nosili stranačke bedževe, priveli su nas i u policiji zadržali više časova, gde su nam uzeti otisci prstiju i napravljene fotografije sa brojem - rekao je privedeni Redomir Jelić, član Glavnog odbora Demokratske stranke.

Aktivisti Demokratske omladine su juče, kao protest zbog privođenja, izlepili centar Novog Sada plakatima protiv režima. Otpor, čijih deset članova je takođe privedeno, oglasio se saopštenjem još prekjuče, u kome je osuđeno privođenje građana zbog javnog izržavanja stavova. Za sada nisu poznata imena desetak grđana, koji su privedeni zato što su samoinicijativno protestovali prekjuče. Saopšteno je jedino da su i oni, sa aktivistima LSV, DS i Otpora, pušteni posle nekoliko sati.

Danas, 3. mart 2000.

Gradnja i po kiši
Prekjučerašnju turobnu atmosferu, koja se nadvila nad Novi Sad zbog tenzija između pristlica i protivnika otvaranja gradilišta Varadinskog mosta, juče je zamenilo smirivanje strasti. Po kiši, koja je padala ceo dan, radnici Mostogradnje su juče radili na nadvožnjaku koji je preko keja sa novosadske strane nekada vodio do Varadinskog mosta. Brod-dizalica je ukotvljena pored jednog od dva stuba, sa koga su skidani ostaci porušenog mosta.


Danas, 2. februar 2000.

Koalicije i stranke spremile izborne liste za Novi Sad
Velika bitka za "srpsku Atinu"

Novi Sad - Predstavnici stranaka Demokratske opozicije Srbije dogovorili su se protekle nedelje o raspodeli mesta na zajedničkoj listi za izbor odbornika u Skupštinu grada, po kojoj je Vojvođanska demokratska opozicija dobila 29, Savez za promene 28, Demokratska stranka Srbije osam, Socijaldemokratija dva, a Demokratski centar, Nova demokratija i Socijaldemokratska unija po jedno mesto.

Dogovor o tome na kojem od 70 izbornih mesta za odbornike gradske skupštine će biti kandidovani predstavnici pojedinih stranaka, trebalo bi da bude postignut narednih dana, što će označiti uspešan završetak višemesečnih razgovora oko zajedničkog nastupa u vojvođanskoj prestonici.
Ovakvom rezultatu prethodila su brojna zatezanja, koja se protežu još od početka godine kada je bio izvestan zajednički nastup Srpskog pokreta obnove i ostalih opozicionih stranaka u gradu.

Zbog poznatog razvoja događaja, tadašnja formula za Novi Sad, po kojoj je po trećina mandata trabalo da pripadne SPO, SZP i vojvođanskim partijama, zamenjena je modelom o raspodeli glavnine odborničkih mesta između nedavno formirane Vojvođanske demokratske opozicije i SZP, i dodelom manjeg broja mandata strankama sa slabijom infrastrukturom u gradu.

Ovome su se najviše protivili predstavnici DSS, koji u početku nikako nisu hteli prvobitno ponuđenih pet mandata, traživši celih 15.

I dok je podela mandata među strankama Saveza za promene još nepoznanica, "deljenje" u okviru Vojvođanske demokratske opozicije nedavno je moglo da dovede do bukvalnog deljenja ove tek formirane organizacije. Reformisti Vojvodine su zapretili da će se povući iz predizbornih aktivnosti udružene opozicije ako sa njihovim dugogodišnjim koalicionim partnerima, Ligom socijaldemokrata Vojvodine, na nivou grada ne bude postignut sporazum o podeli mandata. Dogovor je postignut, pa su reformisti dobili devet umesto ranije ponuđenih šest odbornika, dok je ligašima preostalo 20 mesta na zajedničkoj listi za izbore u gradsku Skupštinu, u kojoj je na prošlim izborima LSV osvojila 10, a RV tri odbornička mesta. U tim kombinacijama, "kratkih" rukava je ostao Vojvođanski pokret, koji je zapretio da će napustiti Vojvođansku demokratsku opoziciji i DOS i samostalno nastupiti na lokalnim i pokrajinskim izborima.

U isto vreme, Gradski odbor SPO je više puta upućivao kritike sadašnjim koalicionim partnerima zbog odsustva želje da zajedno nastupe sa ovom strankom i na predstojećim izborima. Zbog nespremnosti DOS da se dogovori sa SPO na "lokalu", ali i istrajavanju ove stranke na svom kandidatu za predsednika savezne države, ova partija je za izbore u gradsku skupštinu spremila listu od svih 70 odbornika. Rukovodstvo novosadskog SPO, ipak, ostavilo je mogućnost, da na izbore izađe sa delovima Koalicije Vojvodina, strankom "Moja Vojvodina" i Nezavisnim sindikatom zemljoradnika Srbije, sa kojima su u toku razgovori. U sadašnjem sazivu Skuštine grada, SPO ima 23 odbornika, od 36 mesta toje je na prošlim izborima osvojila Koalicija Zajedno.

Gradski odbori Socijalističke partije Srbije i Jugoslovenske levice, postigli su sporazum da u zajedničkoj utrci za odbornička mesta kandiduju 46 socijalista i 24 člana GO JUL. I oko ovog omera, pričalo se, bilo je dosta problema, ali su rukovodstva oba gradska odbora to demantovala, jednoglasno ističući da je dogovor postignut bez bilo kakvih nesporazuma. Na prethodnim izborima, na kojima su nastupali odvojeno, socijalisti su osvojili šest, a JUL ni jedno mesto u gradskoj Skupštini.

Ono što je izvesno pred lokalne izbore u vojvođanskoj prestonici, od većih stranaka samostalno će jedino nastupiti Srpska radikalna stranka, koja je u prethodnom sazivu skupštine imala devet odbornika, od kojih je većina tokom mandata napustila ovu stranku.

Danas, 22. septembar 2000.


You Might Also Like

0 коментара