Mala internet prevara na hrvatski način: Slikajte se besplatno!

12:54

Ili: kako je Josip svima obzanio da voli Agnješku

"Ovo nije komercijalna poruka, ovo je nešto sasvim drugačije! Najnevjerojatnija internet stranica današnjice, nešto što morate pogledati! Slikajte se uz pomoć vašeg monitora, koji će osjetiti električne impulse iz okruženja i prepoznati crne i bijele površine koje se nalaze od 10 do 15 cantimetara od ekranskog stakla."

To je deo poruke, koja je poslednjih dana stigla na internet adrese stotina poklonika svetske mreže sa hrvatskog, bošnjačkog i srpskog govornog područja. Poslao ju je tridesetogodišnji Josip Posavec iz Zagreba, koji je na svojoj internet prezentaciji napisao da je do sada bio proizvođač transformatora, majstor za popravak crkvenih orgulja i plamenika na sistemima za centralno grejanje, portir, telefonski operater, vozač, knjigovođa, radnik na obradi digitalnih geografskih podataka, marketinški agent...........

"Znam da zvuči nevjerojatno, ali kliknite na adresu http://www.usteda.com i pogledajte sami!  Ne zaboravite se nasmijati prije slikanja!"

Uz kratko upustvo, na stranici se nalazi slika mdernog fotoaparata i dugme na kome piše "slikanje". Pritiskom na njega se pojavljuje novi prozor, u kome slede kratka upustva i novo dugmence čiji stisak pokazuje fotografiju.

Konstatujući da je životno iskustvo sticao bavljenjem napred pobrojanim poslovima, Josip poručuje kako je zaključio da se ne isplati raditi. "Barem ne ako nisi za to plaćen ili ako ne možeš to ponuditi potencijalnim kupcima", poručuje on.

"Ali, kao i uvijek u mom životu, Bog je uslišao moje vapaje i omogućio mi kontakt sa internetom i ljudima koji su mi nesebično pomagali da naučim ono što danas znam.

Učio sam, učio i napokon - naučio . Tako su nastale ove stranice kojima je svrha, prvenstveno, da vama prenesem svoje znanje i pomognem da sa što manje rada postignete što više u životu i da onda imate mnogo slobodnog vremena za svoju obitelj."

Posavec je tvorac sajta "Ušteda", na kome je "fotografiranje" samo jedan od segmenata. Osim "saveta" kako da odete na letovanje ako nemate nikakvih uslova za to, naročito dovoljno novca, sajt nudi čak 1.200 ideja kako da započnete posao bez ulaganja sredstava ili da uštedite i do 68 odsto sredstava koji je potrebno izdvojiti za plaćanje telefonskog računa. Uz praktične savete o tome kako najefikasnije iskoristiti mogućnosti interneta, Posavec je na ovaj sajt "okačio"  brojne mudrosti poznatih mislilaca i najnovije viceve.

"Evo vas! Spremni za printanje slike za obiteljski album?" Ovo pište ispod slike koja se pojavljuje na vašem ekranu posle internet - fotografisanja. A na slici - dlakavi žuti majmun.

"Ako mislite da je ovo bilo zanimljivo, tada zeznite i svog prijatelja! Poneki su to i zaslužili! Samo upišite njegovu email adresu i kliknite na "Zezni ga". Mi ćemo mu poslati email baš kakav ste i vi primili."

Posavec za sebe kaže da je rođen u "najljepšem dijelu lijepe naše", u Zagorju. To potkrepljuje podacima da su se tamo rodili svi hrvatski velikani: od Matije Gupca, preko Josipa Broza i Franje Tuđmana, do njega samoga. "Naravno, tu je i krapinski pračovjek koji je, priznali mi to ili ne, ipak naš predak.", zaključuje on.
 Razlog za stvaranje neobičnog sajta je objasnio rečima: "I tako, dani i godine su prolazili i onda je došao onaj dan koji doðe svima prije ili kasnije - dan kada mi se desilo nešto najljepše u životu....."

"Možda na ovoj slici ne izgleda nešto posebno ali za mene je ona najposebnije i najdivnije biće koje je naš Stvoritelj stvorio samo za mene. Zove se Agnješka, roðena je u Poznanu u Poljskoj i učiteljica je engleskog jezika. Hrvatski već govori skoro kao i ja i vjeruje da je Hrvatska jedno od najljepših mjesta na Zemlji.", piše ispod fotografije Josipove izabranice.

Uz izlive ljubavi prema svojoj Poljakinji i zemlji u kojoj žive, Posavec "upozorava" sve posetioce jednostavno dizajniranog sajta: "Mi ne koristimo puno grafike na našim stranicama ne zato što je ne znamo koristiti, nego zato što cijenimo vaše vrijeme!"


Danas, septembar 1999.

You Might Also Like

0 коментара