Dragoljub Mićunović za Danas o mogućem okruglom stolu opozicije: Pozivi stižu sledeće nedelje

17:08

Beograd - Demokratski centar će iduće nedelje uputiti zvaničan poziv opozicionim strankama za okrugli sto o postizanju minimuma zajedničkih ciljeva u pogledu demokratskog preobražaja društva. Okupljanje opozicije za istim stolom, što bi bio presedan, imalo bi karakter zatvorenog skupa kako ne bi došlo do jeftinog publiciteta. Sastanak bi mogao da traje dva dana, od kojih bi prvog bili usaglašeni principi razgovora, teme o kojima bi se raspravljalo i izrađeni nacrti dokumenata. Drugog dana bismo pokušali da usaglasimo ove dokumente koji ne bi bili nikakvi programi već kratke smernice za buduće delovanje - rekao je za Danas Dragoljub Mićunović, predsednik Demokratskog centra.

Rekavši da međustranački kontakti ukazuju na postojanje raspoloženja unutar opozicije za održavanjem okruglog stola, on nije isključio mogućnost nepojavljivanja predstavnika nekih stranaka. Kako za izostanak pojedinih opoziconara ne bi postojali formalni razlozi, DC predlaže susret čiji tok i ishod ne bi bio bilo kako uslovljen pre njegovog početka.

- Nemamo ambiciju da budemo formalni domaćini, ako bilo ko to želi, prepustićemo mu inicijativu i doći na sastanak - poručuje Mićunović predstavnicima opozicionih stranaka.

Danas, 2. septembar 1999.


Demokratski centar
Neće biti izbora ove godine

Beograd - U Srbiji imamo samo vlast i opoziciju ali ne i državu, pošto ona nema teritorijalni integritet, pravni poredak, niti je zaštićena lična i imovinska sigurnost građana. Opozicija treba da izgradi ozbiljan projekat promena u društvu i tako se pokaže kao stvarna alternativa aktuelnoj vlasti, zbog čega predlažemo održavanje okruglog stola unutar opozicije - rekao je predsednik Demokratskog centra Dragoljub Mićunović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
On je izrazio skepticizam u pogledu mogućnosti da će ove godine biti održani vanredni izbori u Srbiji, "jer to nije u interesu vlasti".
Potpredsednik DC Stevan Lilić izrazio je zabrinutost zbog eskalacije nasilja na Kosovu i osudio međunarodne snage u toj pokrajini što ne daju prave informacije o zločina nad nealbanskim življem. Lilić je rekao da pitanje razoružanja Oslobodilačke vojske Kosova mora biti jasno artikulisano i rešeno do 19. septembra za kada je najavljeno potpuno razoružanje pripadnika te organizacije. On je izrazio zabrinutost zbog najave EU da neće skinuti sankcije Srbiji i istakao da takav stav koči demokratski preobražaj zemlje. Podpredsednik DC je pozdravio izjave nekih opozicionih lidera prema kojima je oni odustaju od čvrstog stava da ne izlaze na izbore pre odlaska Slobodana Miloševića sa funkcije predsednika SRJ.

G. Br.

You Might Also Like

0 коментара