Prvi DEV9T - Stvaraj dalje...

15:35


Festival “DEV9T”, zamišljen kao “umetnička kolonija koja okuplja sve one koji znaju vrednosti kulture”, biće održan od 8. do 14. juna u Ciglani - Klubu ljubitelja teške industrije u Beogradu, a specifičan je po tome što će svaki posetilac imati priliku da probudi sopstvenu kreativnost kroz interaktivne izložbe, radionice, performanse i muzički program.


Na taj način, kako su naveli organizatori, svi će moći da pronađu mesto za sebe, da iskuse tuđe stvaralaštvo, ali i da stvore svoje, autentično i lično, te da budu deo kreiranja umetničke utopije u okviru programa koji će funkcionisati kao velika galerija i umetnička radionica na otvorenom.
Pod sloganom “Stvaraj dalje”, festival “DEV9T” predstaviće mnogobrojne radove umetnika... (skulpture, slike, fotografije, instalacije, performansi, video radovi...), uz čak 25 radionica sa više od 200 umetnika i učesnika.

Izložbeni program obuhvata vajarske, slikarske i fotografske radove, a među učesnicima su Aleksandar Gligorijević (avio skulpture), Ana Đorđević (metalne skulpture), Anna i Rosaria (Italija) - instalacije, Arpad Slancik (skulpture od poliestera i metala), Branislav Nikolić (instalacije od sekundarnih sirovina), Đorđe Stanojević (trube i zvuk zemlje), Dušan B. Marković (o apostolima nema ko da piše), Ivan Gračner (Slomljene forme i DNK), Marko Crnobrnja (Prevodilac zemlje), Milena Bošković (kombinovana tehnika), Miloš Šobajić (Koraci), Sanja Sremac (Golubovi), Aleksandar Pantić, Bojana Bujić…
Na festivalski konkurs prijavilo se tokom prethodne dve nedelje oko 500 umetnika, a odabrani će imati priliku da prikažu svoj rad u posebno instaliranoj galeriji.


Biće predstavljene, između ostalog, i originalne table “Alana Forda”, strip radovi Alekse Gajića, strip likovi Boška Filipovića, Cosplay, Nikola Skubi Radojičić (My Burning Man Experience), Urban Bug foto tim...
Najavljene su radionice Škole stripa Đorđe Lobačev, “Kako se pravi Flipbook” Alekse Gajića, “Story board – od stripa do filma” Borivoja Grbića, Cosplay – Isidore Vlasak i Jovane Ninković o veštini kostimiranja u likove iz pop kulture, zatim crtanja manga stripa, origamija, kolažiranog printa, DJ radionice Marka Milosavljevića i Dejana Milićevića…Tribinski program baviće se, između ostalog, stripom i književnošću (Pavle Zelić), kao i pop kulturom (Bojan Vukadinović, Isidora Vlasak i Jelena Jokanović).
Biće predstavljena izdavačka kuća Veseli četvrtak (govore Dušan Mladenović i Marko Šelić), strip o farmakomafiji u stilu kultnog “Alana Forda” (autori Zelić, Nenezić, Salmaso i Di Đorđo), kao i novi film Alekse Gajića “Tehnotise prorok 1.0”.

Među učesicima je i Poezin, koji organizuje nastup sedmoro slemera koji izvode “svoju poeziju iz glave”.
Posetioci će uživati i u bogatom muzičkom programu, koji čine koncerti i DJ nastupi: Lollobrigida (akustični nastup), Marko Louis, Xanax, Naked, Fish in Oil, Jovan Maljoković, Svemirci, Marko Nastić, Vlada Janjić, HETEM, MKDSL, Tijana T, Dejan Milićević, Juice, Mikri, Bvana i Neznani ludaci, Iron, Cjofo MC, Lea Dobričić, Vemić, Ensh, Multietnička atrakcija, Rebel B, Phase Codex, Dojo, The Flash Community i mnogi drugi..

U okviru muzičkog programa, posetioci Ciglane očekuje 12. juna ''burn Residency Mix Off'', kada će imati priliku da čuju finaliste tog takmičenja, a pobednik će otići na Ibicu da se bori za DJ rezidenturu u najbljim klubovima na tom španskom ostrvu i za ugovor vredan 100.000 evra.
Filmski program organizovan je u saradnji sa festivalom Cinema City iz Novog Sada, a prikazaće, između ostalog, i ostvarenja''Neposlušni'' Mine Đukić, ''Varvari'' Ivana Ikića, ''Punčke'' Filipa Meštrovića, animirani film ''Edit i ja'' Alekse Gajića..

Prema navodima organizatora, festival “DEV9T” se bori za opstanak kulture, jer je ona prirodni habitat svih bića, a “ukoliko se ne očuva, pretvorićemo se u ugroženu vrstu nesvesnu svrhe svog postojanja”.
Umesto bina, “DEV9T” će imati favele, kreativne zone, ukazujući da je umetnost svuda oko nas i da niko ne može da je svojata i otuđi.

Planirano je da “DEV9T” tokom narednih nekoliko godina preraste iz umetničke kolonije u vodeću platformu za umrežavanje umetnika sa organizatorima manifestacija, publikom i komercijalnim sponzorima, što je ujedno i cilj tog festivala.

Cena dnevne karte je 200 dinara, u toku vikenda 400, a komplet za svih sedam dana je 1.500 dinara.
Adresa Ciglane je Slanački put 26, a do te lokacije može se doći kolima, biciklom, skejtom ili autobusom br 35. (prva stanica posle skretanja za Višnjičku banju).


You Might Also Like

0 коментара