DNEVNIK PRIJATELJA Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a: Zaštita zaštitnika

10:04

Prijatelj i jedan od nekoliko životnih uzora, Zdravko Huber, zamenik glavnog i odgovornog urednika lista Danas, urednik Nedelje - vikend izdanja, zamolio me je da pronađem "dnevničara" za dvobroj od 30-31. januara. Odmah sam predložio da to bude Milan Ćulibrk, takođe prijatelj i veliki čovek. Osim toga, on je glavni i odgovorni urednik NIN-a, šestog najstarijeg nedeljnika na svetu. Milan - Mića je vodio lični dnevnik na moju molbu u sedmici u kojoj se dodeljuje NIN-ova nagrada za roman godine, najuglednije književno priznanje u ovom delu Evrope. Bila je to i nedelja (uobičajnih) previranja na domaćoj političkoj sceni. Mića je pisao o svemu, pošteno i bez pristrasnosti...


Četvrtak, 22. januar

Budim se mrzovoljan. Kako i ne bih, kad po običaju kasno ležem, a jutros sam morao da ustanem u 5,30. Kao da radim u Vladi Srbije. Razlog za rano buđenje je, ipak, neuporedivo lepši. Gostujem u jutarnjem programu RTS-a, a povod je jubilarni broj NIN-a, koji 26. januara slavi 80. rođendan. Sa RTS-a, posle kafe pauze, pravac na Studio B. I ta pažnja kolega iz drugih redakcija pokazala je da nije mala stvar to što od NIN-a u svetu postoji samo pet starijih nedeljnika.

Četvrti januarski četvrtak nikada neću zaboraviti. Ceo tiraž od 20.000 primeraka jubilarnog NIN-a „planuo“ je za samo nekoliko sati. Već popodne NIN-a nije bilo na većini prodajnih mesta u Srbiji, ali i Republici Srpskoj. Sad mogu da priznam, na prve pritužbe čitalaca bio sam ljut na kolege iz plasmana. Mislio sam da je to njihova greška, da su veći broj primeraka poslali na pogrešna mesta, tamo gde se neće prodati i da će nam se odande posle sedam dana vratiti.

Šta je sa NIN-om, nema ga nigde, da nije zabranjen“, pita jedan od vernih čitalaca.
Što bi bio zabranjen, pa i premijer Vučić je napisao autorski tekst za novi broj“, pokušavam da ovim „krunskim argumentom“ odagnam svaku sumnju.

Zvone telefoni i kolegama iz redakcije i sekretarici. Vidimo da je đavo odneo šalu. Posle kratkih konsultacija direktorka Jelena Milošević daje nalog da se štampa još 5.000 primeraka. Na kioscima su se pojavili u nedelju ujutro. Plašio sam se da će se čitaoci u međuvremenu „ohladiti“ i dići ruke od uzaludne potrage. I opet sam, srećom, pogrešio. Rasprodat je i doštampani tiraž.

Bilo bi prepotentno sa bezbedne vremenske distance tvrditi da sam to i očekivao. Ali, nadao se jesam, jer smo svi u redakciji, još u utorak, čim smo u štampariju poslali novi broj, bili uvereni da smo uradili dobar posao, da je NIN grafički sređen, sa starim crvenim okvirom, 176 strana kvalitetnog sadržaja, reprintom prvog broja od 26. januara 1935. i rekordnim brojem oglasa, na koje smo skoro zaboravili… Umalo da NIN postane predmet interesovanja švercera. Kao nekada devize, što je u skladu sa porukom poslovnih partnera koji su nam poželeli da NIN ostane - hartija od vrednosti!

Povećano interesovanje čitalaca NIN-a i kilometarski red ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta bitno su drugačije slike od uobičajenih. Samo da potraju. Mada, kad malo bolje razmislim, zašto bi to bilo čudnije od informacije da su srpske političke partije novac dobijale i od korisnika socijalne pomoći? Ako ne ljubav, šta bi moglo naterati pojedince koji mesečno dobijaju 7.800 dinara socijale da za finansiranje voljene partije iskeširaju 50.000 dinara? Nisam pametan.


Petak, 23. januar

Opet ustajem pre prvih petlova. I da se razumemo, mislim na prave petlove, a ne na Ivicu Dačića i Zoranu Mihajlović, za koje je par dana kasnije, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, aludirajući na njihove predsedničke ambicije, rekao da „petao koji prvi kukurikne obično završi u loncu“.

Jubilej NIN-a bio je razlog i za rano gostovanje na N-1. U redakciji još uvek vlada euforija, ali nema vremena za slavlje. I naredni broj mora biti „pun kao oko“. Na kolegijumu pravimo plan: saradnica NIN-a na promociji nove knjige Umberta Eka, intervjui sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, književnikom Otom Horvatom, čiji je roman „Sabo je stao“ bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu i američkim ambasadorom Majklom Kirbijem, ispovest Ildi Ivanji koja je bila u logoru sa Anom Frank, dugo skrivana tajna Mihaila Lalića o ćutljivom buntovniku s kojim je delio zatvorsku ćeliju i koji ga je inspirisao da stvori lik Tadije Čemerkića… Još jedan broj kojim možemo biti više nego zadovoljni. Sa još većim nestrpljenjem očekujem kraj naredne nedelje, da vidim kako će na ovaj broj reagovati čitaoci.
Dobro raspoloženje popravlja i vest da su svi poslanici Skupštine Srbije glasali za „Zojin zakon“. Kamo sreće da i ubuduće poslanici za svaki zakon glasaju po sopstvenoj savesti, da podržavaju dobre i glasaju protiv loših zakona. A ne da, po svaku cenu, podržavaju „naše“ i uvek glasaju protiv „njihovih“ predloga.


Nedelja, 25. januar

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će 2016. Srbija biti druga zemlja u regionu po stopi privrednog rasta ako sprovede sve reforme. Dakle, možda, ako… Ove godine, međutim, biće jedna od retkih zemalja za koju se procenjuje da će joj bruto domaći proizvod biti manji nego lane.

Kasnije stižu manje-više očekivane vesti da je Siriza pobedila u Grčkoj. Biće belaja. Novi premijer Aleksis Cipras oštro se protivi merama štednje i planira da zatraži reprogram dugova. Ostaje da se vidi kako će reagovati Brisel, Berlin i MMF. Za mnoge bi najgori scenario bio da Grčka bude izbačena iz evrozone. Srpski turisti, međutim, ne bi imali ništa protiv toga. U tom slučaju bi Grci morali kao sredstvo plaćanja da vrate drahmu, koja bi sigurno bila neuporedivo slabija valuta od evra, pa bi automatski za sve strance letovanje u Grčkoj bilo jeftinije!

Posle pobede Ciprasa, srpski ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da je Siriza „prijatelj Srbije“. Eh, kada bi novom grčkom premijeru neko preveo srpski Zakon o radu, koji je baš levičar Vulin, kao resorni ministar formalno predložio, to prijateljstvo bi sigurno puklo! A možda se u međuvremenu i Vulin ugrizao za jezik. Pogotovo kada je premijer Vučić poručio da Srbija ne može bez mera štednje. Posle svega bilo bi logično da se Vulin izjasni da li podržava mere Ciprasa ili Vučića. Ili bi kao Crnogorac pre 20 godina na pitanje: „Jesi li za Mila ili Momira“ odgovorio: „Jesam“!

Uh, umalo da zaboravim, jutro sam počeo u „Žikinoj šarenici“, zajedno sa Milanom Mišićem, jer je i Politika slavila 111. rođendan.


Ponedeljak, 26. Januar

Advokati su konačno prekinuli štrajk, jer je promenjen Zakon o notarima. A ko je kriv što je ionako neefikasno pravosuđe bilo blokirano četiri meseca? I da li će neko zbog toga odgovarati? Na ta pitanja još nema odgovora. Možda ih nećemo dobiti ni u aprilu, za kada je, po ko zna koji put, najavljena moguća rekonstrukcija Vlade.


I dok se advokati lagano vraćaju u ritam, u NIN-u se privode kraju pripreme za svečano uručenje 61. NIN-ove nagrade Filipu Davidu za roman „Kuća sećanja i zaborava“ i proslavu 80. godišnjice od izlaska prvog broja NIN-a. Mogli smo da odahnemo tek oko 21 sat, kada je više od 500 gostiju, nadamo se, zadovoljnih, napustilo Hajat. Sve je bilo na svom mestu. Sa merom. Hor Viva voks sve je ostavio bez daha i na kraju, tek kada se sve završilo, bilo mi je žao što ova čarolija još nije potrajala. Šta bi tek bilo da smo kao Novosađani mogli da pijemo „osveštanu“ vodu iz gradskog vodovoda?

Utorak, 27. januar

Iako smo u gužvi, jer završavamo novi broj, ne mogu da se načudim informaciji da su se predstavnici američkog Esmarka navodno dogovorili sa tri reprezentativna sindikata Železare Smederevo da se plate zaposlenih u čeličani povećaju za 25 odsto!? Ko se, bre, dogovorio, kada se ne zna ni da li će Esmark i pod kojim uslovima preuzeti Železaru? Da sve bude još čudnije, tih dana šuškalo se da pregovori teško napreduju i da je ishod neizvestan.
Policija je privela nekoliko visokih funkcionera SNS, DS i SPS


Sreda, 28. januar

Ne mogu da verujem. Kao u zoni sumraka ili bar u skrivenoj kameri, sa nevericom čitam vest: „Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj odlikovan je juče u manastiru Mileševa ordenom Belog Anđela prvog reda.
Šešelja je odlikovao vladika mileševski Filaret. Radikali su vest o odlikovanju objavili na Fejsbuku“.

Ljudi moji, što bi rekao legendarni sportski komentator, pokojni Mladen Delić, da li je to moguće? Ludnica, šta je ovo? A onda u nastavku vesti čitam i da je isti orden vladika Filaret u maju 2013. dodelio tadašnjoj ministarki zdravlja Slavici Đukić Dejanović, a pre toga i lideru socijalista Ivici Dačiću.

Dobro, sad mi je sve bar malo jasnije. Nije to, dakle, ludilo, već sistem, „a u taj sistem si ti tato, ti bato i ja“, što bi rekao onaj pekar iz „Varljivog leta 68“. U taj sistem je, očito, i vladika Filaret. Biće da je on sebe izjednačio sa radničkim savetima u samoupravnom socijalizmu, pa ordenje deli odlukama koje donosi većinom glasova. I uvek je, bar do sada, rezultat glasanja bio jedan-nula za njegov predlog. S obzirom da su do sada crkveni velikodostojnici prećutno gledali kroz prste na sve „vannastavne aktivnosti“ vladike Filareta, tako će biti i ubuduće, sve dok vladika ne počne da glasa protiv sopstvenih predloga.

Nije, ipak, sve tako crno. Čitam da Rusi kupuju zemlju u Srbiji da gaje dunje. Ko zna, možda će jednog dana u Srbiji dunjevača da se pravi od - dunja.

Kasno popodne, međutim, shvatim da u ovoj vesti ima mnogo manje ludila od onoga što se dešavalo na skupštinskom Odboru za bezbednost. Od svih državnih tajni, poslanike SNS-a interesovalo je samo kolika je plata zaštitnika građana Saše Jankovića. A tu platu određuju baš poslanici, članovi Administrativnog odbora, u kome SNS naravno ima većinu. Zato i ako sam se pre toga imalo dvoumio da li sam pogrešio što smo Sašu Jankovića stavili na naslovnu stranu novog broja NIN-a, više nemam ni najmanje dileme. Sada je zaštita najpotrebnija upravo zaštitniku građana. Tim pre posle nedvosmislene poruke Vladimira Đukanovića da bi Janković, ukoliko ima morala, trebalo sam da podnese ostavku, a ukoliko to ne učini, da će on u poslaničkom klubu SNS pokrenuti inicijativu za njegovo razrešenje. Đukanovića u toj nameri mogu sprečiti samo vanredni parlamentarni izbori u Donjecku, jer on tamo redovno ide kao posmatrač. 

You Might Also Like

0 коментара