Najpopularnija žestoka pića: Čašica puna brenda

20:28

Globalno najpopularnija alkoholna pića su zapravo brendovi u vlasništvu nekoliko najvećih svetskih kompanija koje obrću milijarde evra. Osim što je unosan, ovaj biznis se pokazuje i kao prilično otporan na trenutne ekonomske nedaće u svetu. Jer, konzumiranje žestokih alkoholnih pića je u osnovi socijalnog obrasca mnogih društava. Uz to ide i sintagma o „dostupnom luksuzu” koja objašnjava potrebu ljudi da piju najbolja (najskuplja) pića i onda kada je najteže


Berze su se zaželele dobrih trendova. Cele industrije, poput one automobilske su na ivici ponora. Globalna ekonomska kriza je stisla i ne popušta, posmatrači od ugleda ustežu se od prognoze do kada će biti ovako. Teško je kao što odavno bilo nije. Ali, da li je kriza nekom maćeha, a nekom majka, odnosno da li su neke grane privređivanja pošteđene? Čini se da barem jedna jeste. To je industrija alkoholnih pića. Izveštaji sa kraja prošle i početka ove godine govore da nije došlo do pada obima posla, šta više, neki iz branše su zabeležili i rast.
Ali, ne zaključujte suviše brzo. Nije reč o tome da sa u ove teške dane u „žestini” utapa tuga i beznađe. Frančesko Todonio, menadžer iz kompanije „Perno Rišar” koja je druga po snazi na globalnom tržištu alkoholnih pića, objašnjava za „Bankar” o čemu se radi. On kaže da se kvalitetni napici mogu svrstati u kategoriju „dostupnog luksuza”. Kad je kriza o kupovini ekskluzivne nekretnine razmisliće i najbogatiji, broj kupaca luksuznih automobila se značajno smanjuje. A dobra kapljica nikad nije „preko sveta”.
 „Dostupnog luksuza” često se ne odriču ni oni čiji dugovi se gomilaju, a imetak topi. Psihologija bi možda mogla da kaže da u tome ima svega po malo: i dobre, odnosno loše navike (zavisno kako ko gleda na sopstvenu ili tuđu sklonost ka „žestini”), zatim želje da se demonstrira prestiž i kada ne cvetaju ruže. Dobar primer je Srbija, za koju Todonio kaže da je odlično tržište: ovde su se rado pila najbolja svetska pića i za vreme sankcija, hiperinflacije, dok su padale bombe. Tražena su i danas.

Premium

Postoje mnogi alkoholni napici čiji kvalitet je nesporan. Svaka vrsta pića ima ekstra predstavnike, pa se tako i među šljivovicama, votkama, viskijima ili konjacima zna „ko kosi, a ko vodu nosi”. Takvi se svrstaju u kategoriju premium pića. Uz vrhunski kvalitet ide i jača cena što ograničava krug konzumenata, a ta činjenica doprinosi ekskluzivnosti. Naravno, i ovakva pića mogu opiti do obeznanjenosti, baš kao i najgora „brlja”. Ali njihovo konzumiranje za hedoniste je pravo uživanje, što je u slučaju „brlje” nemoguća misija.
Ipak, treba reći da i među premium pićima ima razlika. Jedna su brižno brendirana do najsitnijih detalja što ih je uzdiglo do nivoa globalne prepoznatljivosti. Ko nije čuo za „Džeka Danijelsa”, „Balantajns” ili „Džonija Vokera”. Ostala pića, a takvih je mnogo više nego prvih osuđena su na relativno uzak krug konzumenata. Primere imamo i kod nas: najveći domet nekih rakija nesumnjivo vrhunskog kvaliteta su putne torbe gastarbajtera koji se vraćaju na pečalbu posle uskršnjih ili božićnih praznika.
Kako je i za pretpostaviti, na samom vrhu premiumske kategorije alkoholnih pića ne vlada harmonija. Šta više, ogorčena borba za tržišni udeo vodi se neprestano. Brendovi se bez predaha dotežu, utežu, doteruju, smišljaju se iznova nove i nove marketinške strategije i kampanje. Kompanije nastoje da očuvaju pozicije na tržištima koja su već osvojili, a istovremeno merkaju nova. Samo se ne dira ključna stvar: receptura za spravljanje napitaka koja podrazumeva nesporan kvalitet.

Brendiranje

Kako se stvara vrhunski brend među premium pićima? Osnovu neizostavno čini kvalitetan napitak duge tradicije koja neretko seže do početka 19. veka, nekad i dalje. Proizvodi nekadašnjih destilerija koje su često bile porodične manufakture decenijama su sticali status najboljih među najboljima. Ali, trebalo je da prođe dosta vremena da slava tih pića pređe nacionalne granice. Strateško pokoravanje sveta počelo je u drugoj polovini 20. veka na krilima modernog marketinga i advertajzinga.
U „Perno Rišaru” kažu da se vrhunski brend stvara i neguje kroz višedecenijsko ulaganje. Kvalitetu se tako pridodaje i dobar imidž sa ciljem da on postane globalno prepoznatljiv. Frančesko Todonio ističe da kada potrošači plaćaju premijum pića smanjuju svaku vrstu rizika jer tačno se zna šta se pije. Dodali bismo da tu ima još zanimljivih detalja. Recimo, potrošača u Srbiji, Kazahstanu ili negde u Andima za čašicu brendiranog viskija dodatno će zagrejati saznanje da se isti pije u Holivudu i drugim okupljalištima džet-seta.
Važan elemenat je reklama. Ona je brižno planirana, u zavisnosti od ciljeva nekad je suzdržanija, a ponekad otvoreno agresivna. Ilustrativan primer je marketing za jedno piće tokom Drugog svetskog rata. Ispod neprijateljskog aviona koji se sprema da izbaci bombe, čovek trči da spasi flašu, nehajući za ostatak svoje imovine. Kada je pre desetak godina Jugoistočnu Aziju zadesila velika finansijska kriza jedan popularni viski je reklamiran sa sloganom koji je bodrio posustale biznismene.

Igrači

Situacija na globalnoj sceni vrhunskih alkoholnih pića može se relativno pojednostaviti predstavljanjem najznačajnijih „igrača”. Reč je o četiri kompanije. Broj jedan je „Diageo” čije sedište je u Londonu, drugi je pomenuti „Perno Rišar” koji je počeo kao francuska kompanija, a danas je multinacionalna korporacija. Treća je UB Grupa sa sedištem u Indiji, a četvrta pozicija pripada američkoj kompaniji „Forčn brends”. Do pre nekoliko godina žestok igrač je bio britanski „Alajd domek”, ali ta firma više ne postoji.
Iako nema preciznih podataka koliko je u finansijskom smislu „teško” globalno tržište alkoholnih pića, ilustrativni su pokazatelji o učinku pomenutih firmi koji se mogu pronaći na Internetu. Doduše, ove kompanije ne ostvaruju samo zaradu od prodaje premium alkoholnih pića, ali brojke su fascinantne: „Diageo” je lane imao prihod od preko 11 milijardi evra, „Perno Rišar” više od šest, „Forčn brends” iznad pet milijardi. Očigledno, reč je o velikoj utakmici.
Pomenute firme su zapravo sakupljači brendova. Godinama unazad one se međusobno utrkuju u kupovini najpoznatijih robnih marki u svetu alkoholnih pića. Na primer, „Perno Rišar” je lane preuzeo kontrolu nad švedskom „V&S Grupom” i njenom „votkom Absolut”, UB Grupa je preklane kupila jednu škotsku destileriju sa više cenjenih brendova. Doduše, interes nekad i udruži ljute rivale, kao u slučaju akvizicije pomenutog „Alajd domeka” koju je preuzeo „Perno Rišar”, a deo robnih marki je prepustio „Forčn brendsu”.
Najveći igrači posluju u većini zemalja, gde se susreću sa lokalnim navikama. Na primer u Poljskoj preferiraju votku, dok je u zemljama Jugoistočne Evrope popularniji viski. Velike korporacije retko se nadmeću sa lokalnim brendovima. Oni se koncentrišu na premium kategoriju gde se susreću sa svojim ljutim rivalima sa globalne scene pa bi ona ekološka maksima u njihovom slučaju glasila: „Misli globalno, nadmeći se lokalno”. Dakle, kada se sledeći put podignete čašicu sa nekim od popularnih pića, znajte da postajete deo velike igre.

Votka u trendu
Kao i sve ostalo, i market žestokih alkoholnih pića se menja. Votka je trenutno „trendi”. Popularnost joj je najpre porasla u Sjedinjenim Državama, a zatim i u Zapadnoj Evropi. To se dogodilo tako što su barmeni u najpoznatijim klubovima počeli da je koriste prilikom spravljanja koktela, a onda se proširio i krug konzumenata čiste votke. I kod ovog pića će te se susresti sa najvećim igračima. „Absolut” je brend u vlasništvu „Perno Rišara”, „Smirnof” dolazi iz „Diagea”.


Žilava branša

Loran Lakasanj, izvršni direktor „Perno Rišara Evropa” kaže za „Bankar” da je tržište žestokih alkoholnih pića otpornije na ekonomske nedaće od nekih drugih branši. On objašnjava da je konzumiranje žestokih napiataka deo socijalnog obrasca u mnogim društvima, na šta se dalje nadovezuje i priča o „dostupnom luksuzu”. A pošto se u Srbiji „dobra kapljica” oduvek cenila ne čudi što ova kompanija ima svoje preduzeće i u našoj zemlji.

You Might Also Like

0 коментара