Gradovi centralne Evrope: Turistički trougao

20:20

Domaće turističke agencije nude brojne aranžmane koji vode do najpopularnijih destinacija u Srednjoj Evropi, a to su nesumnjivo Budimpešta, Beč i Prag. Putnici mogu da biraju hoće li napraviti „kružnu” turu i tokom jednog putovanja obići sva tri grada, postoje aranžmani koji vode u dve destinacije (Budimpešta i Prag ili Budimpešta i Beč, na primer) i oni u kojima je „zapakovana” ponuda za posetu jednom od ovih odredišta


Od kako je došlo do raspada Istočnog bloka i dizanja „gvozdene zavese” koja je pola veka delila Evropu, vaskrsnula je kulturna, istorijska i ekonomska celina u centralnom delu kontinenta. Nekada deo moćnog Austrougarskog carstva, taj prostor je danas razdeljen između nekoliko država. Ipak, zajedničko nasleđe i mentalitet koji je prožet međusobnim uticajima, uveli su tamošnje narode u eru stabilnih dobrosusedskih odnosa, te ekonomskog razvoja pod okriljem Evropske unije.
Iako bi bilo netačno reći da se turistička ponuda svodi na nekoliko vanredno lepih gradova, činjenica je da baš ti gradovi privlače najveći deo posetilaca koji u Srednju Evropu dolaze sa svih strana sveta. A gradovi su: Budimpešta, Beč i Prag, prestonice Mađarske, Austrije i Češke. Njihova međusobna udaljenost (Budimpešta - Beč 217 km, Beč - Prag 250 km, Prag - Budimpešta 443 km,) na mapi ispisuje trougao čije stranice mora da pređe svako ko se smatra „prekaljenim” putnikom.
Na Trgu heroja u Budimpešti, u glavnoj bečkoj ulici Der Graben ili na Starogradskom trgu u Pragu turisti se prosto tiskaju, naročito u letnjim mesecima, stvarajući šarenilo rasa, nacija, jezika. Nimalo čudno, i naše turističke agencije, i to decenijama unazad nude aranžmane koji vode do ova tri srednjoevropska grada. Ponuda ima raznih, skupljih i jeftinijih, sa luksuznijim ili manje luksuznim smeštajem. Moguće je izabrati aranžmane koji obuhvataju obilazak sva tri grada ili one što uključuju dva, odnosno samo jedan.

Raskoš na Dunavu

Budimpešta je glavni i najveći grad Mađarske. U njemu živi oko 1,7 milona stanovnika, a gravitira mu još oko 750.000 žitelja iz okoline. Grad vuče korene od keltskog naselja, bio je prestonica rimske provincije Donja Panonija. Mađari su stigli u 9. veku. Osvajali su ga Mongoli i Turci, u njemu je 1848. pokrenuta revolucija, 1919. proglašena sovjetska republika, organizovana pobuna protiv Sovjeta 1956. S druge strane, ovaj grad je od ujedinjenja Budima i Pešte 1873. do danas ostao svetskih metropola.
Centar Budimpešte je relativno jednostavan za snalaženje. Jedna od najvažnijih saobraćajnica i glavna šoping zona, koja se najvećim delom zove Rakoci ulica kreće od Elizabetinog mosta i ide do glavne železničke stanice Keleti. U blizini mosta na ovu saobraćajnicu izlazi centralna pešačka ulica u gradu - Vaci. Ona završava na Trgu Vorosmart gde je početna stanica starog metroa i kafe Gerbeaud, koji ove godine slavi 150 godina od osnivanja i zato je jedna od najstarijih kafeterija u Evropi. To je najuži gradski centar.
U blizini se nalazi impozantna zgrada Parlamenta, najstarija sinagoga na starom kontinentu, Akademija nauka, Opera i mnoštvo drugih zdanja koja ostavljaju jak utisak arhitektonskim bogatstvom. Posebna priča su mostovi, ima ih ukupno devet, od čega je pet u centralnoj gradskoj zoni. Po atraktivnosti se ističe Lančani most, koji iz Pešte vodi u Budim. Čim se pređe most nalazi se kameni stub „nultog kilometra”. Odatle se meri udaljenost do svih mesta u Mađarskoj.
Dve najveće atrakcije u Budimiu su nekadašnji kraljevski dvorac i Ribarski bastion. U dvorcu su danas Gradski muzej i Nacionalna galerija. U blizini je Ribarski bastion, vidikovac sa sedam kula koje simbolizuju sedam plemena-osnivača Mađarske. Odatle se pruža najlepšti pogled na gard. Obavezno treba videti i Trg heroja sa impozantnim spomenikom, koji je izgrađen u 19. veku povodom 1.000 godina od doseljavanja Mađara. Tamo su Muzej finih umetnosti i Kuća umetnosti. Na ovom trgu je i zgrada Ambasade Srbije.

Tragovi velesile

Iako Austrija danas spada u red manjih evropskih zemalja, njena prestonica Beč svedoči da je nekada bio središte najmoćnije sile na starom kontinentu. Grad ima oko 1,7 miliona stanovnika, a gravitira mu još oko 600.000. Zajedno sa kanadskim Vankuverom deli treće mesto na listi najboljih mesta za život (ispred su samo Cirih i Ženeva). Tamo živi veliki broj Južnih Slovena, skoro na svim stranama telefonskog imenika, koji se nalaze u javnim govornicama, moguće je pronaći barem jedno prezime sa završetkom na „ić”.
Kroz Beč protiče Dunav, od čijeg glavnog toka se uzvodno odvajaju dva rukavca, a onaj levi se zatim još jednom račva. Praktično, dobar deo grada se nalazi na rečnim ostrvima. Istorijsko jezgro je smešteno na desnoj obali Dunava, a na levoj se izdvaja veliki moderni kompleks Dunavgrad, u kome je Bečki međunarodni centar i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju. U neposrednoj blizini je i veliki toranj, Donauturm, najviša građevina u Austriji, čiji „parnjak” na suprotnoj obali je visoka Milenijumska kula iz 1999.
Istorijsko jezgro grada čine monumentalne građevine koje plene raskošnom arhitekturom. Turisti ne propuštaju gradsku katedralu posvećenu svetom Stefanu koja dominira istoimenim, centralnim trgom (u blizini se nalazi još nekoliko impozantnih crkava). Sa trga se izlazi u glavnu gradsku ulici Der Graben, u kojoj se nalazi najpoznatija skulptura Beča, spomenik zahvalnosti Svetom trojstvu što je Beč sačuvan od kuge. U blizini je Burgteatar, Opera, Filharmonija, Jevrejski trg, Prirodnjački muzej, Muzej umetnosti...
Beč se izdvaja od ostalih velikih gradova po dvorcima. U samom centru, dva bloka od ulice Der Graben nalazi se imperijalna palata Hofburg, u kojoj su stolovali Hazburzi. Danas je tamo službena rezidencija predsednika Austrije. Ispred dvorca je veliki Trg heroja na kome je Hitler tačno pre 70 godina objavio pripajanje Nemačkoj. Jugoistočno je dvorac Belvedere u kome je Austrijska nacionalna galerija. Nekoliko kilometara zapadno od centra je izvanredni dvorac Šenburn sa velikim parkom (u blizini je glavna železnička stanica Vestbanhof).

Šarmer sa Vltave

Posle pada „gvozdene zavese” pre dvadesetak godina, Prag je postao jedna od najposećenijih destinacija u Evropi. Glavni i najveći grad Češke Republike, sa populacijom od 1,1 miliona stanovnika (i još 800.000 koji mu gravitiraju), nalazi se u centralnoj Bohemiji, istorijskoj pokrajini nekadašnje Austrougarske. Reka Vltava, na svom putu od severa prema jugu, pravi nagli zaokret ka istoku, a onda odmah kreće na zapad, pa opet ka jugu. Na izlazu iz tog zavoja smestio se Prag.
Jedna od glavnih turističkih atrakcija je Stari grad sa Starometskim trgom na kome se nalazi katedrala, crkva svetog Nikole, astronomski sat Orloj. U središtu trga je spomenik Janu Husu, crkvenom reformatoru koji je spaljen pre šest vekova. Sa kule stare Gradske kuće pruža se pogled na istorijsko jezgro grada. U obližnjoj Maiselovoj ulici nalazi se Jevrejska većnica, te tri sinagoge, među njima i Stara-nova, koja je najstarija aktivna judejska bogomolja u Evropi. U blizini je kompleks zgrada Klementium, u kome je nacionalna biblioteka.
Karlov most, čija izgradnja je počela 1357, još je jedna od velikih turističkih atrakcija. On preko Vltave vodi u Malu stranu, takođe istorijski deo grada. Tamo je zamak Hradčani, u kome se nalazi rezidencija predsednika države i katedrala svetog Vita, inače jedno od najprepoznatljivijih obeležja Praga. Bazilika svetog Đorđa je najstariji hrišćanski objekat u Pragu. Na istoj obali Vltave, ali nešto južnije je Petrino brdo sa gvozdenim tornjem koji je nalik na Ajfelov u Parizu. Sa njega se pruža odličan pogled na grad i okolinu.
Centar modernog Praga su Vaclavske namesti. Tamo su smešteni brojni restorani, kafei i prodavnice. Iako ga nazivaju trgom, on više nalikuje na širok bulevar koji kreće od starog gradskog jezgra i ide do impozantne zgrade Naordnog muzeja, inače osnovanog 1818. U blizini je zgrada Praške opere, a iza nje se nalazi Glavna železnička stanica. Na Trgu republike, takođe u centru grada, smešteno je staro zdanje Opštinskog doma u kome je čuvena koncertna hala, nazvana po velikom kompozitoru Bedžihu Smetani.

Bratislava

U pomenutom trouglu, čiji „vrhovi” su Budimpešta, Beč i Prag, nalazi se slovačka prestonica Bratislava. Staro gradsko jezgro smestilo se na levoj, severnoj obali Dunava, na suprotnu vodi nekoliko mostova, od kojih je najimpozantniji Most Slovačkog narodnog ustanka (u narodu „Novi most”). Nad gradom se nadvila stara tvrđava kojom dominira dvorac sa četiri kule. Sa ovog vidikovca vide se Austrija i Mađarska. U centru je nekoliko prostranih trgova, od kojih su najpoznatiji Hviezdoslavov i Glavni. Najpopularnija ulica je Mihalska. 

You Might Also Like

0 коментара