Neobična istorija olimpizma: Detalji koji se ređe pominju

12:42

Letnje olimpijske igre u Pekingu plene pažnju globalne publike. U prvom planu su rezultati, rekordi i medalje. Zato po strani ostaje mnoštvo zanimljivih, a malo poznatih detalja kojima obiluje istorija modernog olimpizma


Da li su Letnje olimpijske igre u Pekingu 29. po redu, kako su oficijelno „numerisane”? Igre u Berlinu 1916. (zvanično šeste zaredom), kao i one u Tokiju 1940. (dvanaeste), te u Londonu 1944. (trinaeste) nisu održane zbog svetskih ratova, pa je pekinška olimpijada faktički 26. Ova računica je samo jedna od zanimljivosti iz istorije modernog olimpizma na koji su veliki uticaj imale međunarodne političke prilike, te previranja u i oko Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).
Zapravo, nije izvesno da li su igre u Pekingu 26. ili 27. zaredom. Godine 1906. u Atini su, uz podršku MOK-a održane Međunarodne olimpijske igre. To je bio kompromis između želje Grka da se sve olimpijade održavaju u prapostojbini i nastojanja obnavljača igara Pjera de Kubertena da se one organizuju u različitim zemljama. Pošto je MOK bio podeljen, odlučeno je da se između dve olimpijade stalno održavaju Međunarodne olimpijske igre. Od ovoga se, međutim, ubrzo odustalo pa MOK danas ne priznaje rezultate i medalje iz 1906.
Igre iz 1920. oduzete su Budimpešti zato što je Austrougarska bila na strani Nemačke u Prvom svetskom ratu. Dodeljene su Antverpenu, što je obrazloženo kao znak poštovanja prema ratničkoj hrabrosti Belgijanaca. Inače, igre u Antverpenu će ostati upamćene i po tome što je takmičenje u jedrenju održano u holandskim, a ne u belgijskim vodama. Još jednom su igre održane u dve zemlje: nadmetanja u konjičkim sportovima 1956. upriličena su u Štokholmu, a ne na olimpijadi u Melburnu zbog australijske zabrane uvoza stranih konja.
Tokom istorije modernog olimpizma onemogućavani su nastupi više zemalja. Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Bugarskoj i Turskoj, kao poraženima, nije bio dozvoljen nastup na igrama u Antverpenu 1920. Južnoafričkoj Republici bio je zabranjeno učešće od 1964. zbog apartheida, sve do njegovog pada. Pomenimo i SR Jugoslaviju koja je zbog sankcija „preskočila” Barselonu 1992. Tada se prvi i jedini put dogodilo da sportisti neke zemlje u individualnim sportovima nastupaju pod nazivom „Nezavisni olimpijski učesnici”.
S druge strane, dešavali su se i bojkoti. Sovjetski Savez je prvi put učestvovao na igrama u Helsinkiju 1952. Do tada, sportisti iz ove zemlje su se takmičili na Spartakijadi koja je bila konkurentska manifestacija olimpijskim igrama. Zbog ovog takmičenja mnogi komunistički orijentisani sportisti iz različitih zemalja bojkotovali su olimpijade. Igre u Melburnu 1956. bojkotovale su Holandija, Španija i Švajcarska zbog gušenja mađarske revolucije, a Egipat, Liban, Irak i Kambodža zbog krize oko Suetskog kanala.
Olimpijadu u Montrealu 1976. bojkotovalo je skoro trideset, uglavnom afričkih zemalja. Razlog je bio nastup Novog Zelanda. Afričke države su tražile od Međunarodnog olimpijskog komiteta da zabrani učešće Novozelanđanima zato što su oni imali zajedničku ragbi ligu sa Južnoafričkom Republikom. MOK nije pristao i usledio je bojkot. Zbog rata u Avganistanu, na igrama u Moskvi učestvovala je samo 81 reprezentacija. Sledeće igre u Los Anđelesu bojkotovalo je 14 istočnoevropskih država zbog „antisovjetske histerije u SAD”.
Na igrama održanim pre Prvog svetskog rata (Pariz 1900, London 1908. i Štokholmu 1912) nastupala je Bohemija. Reč je o provinciji unutar tadašnje Austro-Ugarske koja je kasnije zajedno sa Moravskom i Slovačkom formirala Čehoslovačku. Finska je do igara 1920. u Antverpenu nastupala pod ruskom zastavom jer je do sloma carske Rusije bila njeno autonomno vojvodstvo. Kuba je na igrama 1900. u Parizu nastupila pod zastavom Sjedinjenih Američkih Država, pošto je punu nezavisnost dobila godinu dana kasnije.
Uoči početka spektakla u Pekingu, kod nas se mnogo isticala činjenica da se Srbija pojavljuje na Olimpijskim igrama prvi put posle 1912. Zapravo, to je jedina olimpijada na kojoj je Srbija učestvovala pre Pekinga. Na prvim igrama u Atini 1896. kralj Aleksandar Obrenović bio je jedini strani državnik, ali naša zemlja nije imala takmičare. Međutim, na tim igrama su u timu Ugarske (nastupala je odvojeno od Austrije) učestvovala dvojica vojvođanskih Srba, a Momčilo Tepavica je osvojio bronzanu medalju u tenisu.

Ekonomist, avgust 2008.

OKVIR 1: Omega
Kao oficijelni merač vremena na olimpijskim igrama, Omega je debitovala je u Los Anđelesu 1932. Ove u Pekingu su joj 23. zaredom. Kompanija je kreirala više rešenja za precizno merenje sportskog vremena. Na igrama u Londonu 1948. po prvi put je korišćen foto-finiš, u Minhenu 1972. merio se hiljaditi deo sekunde. Više Omeginih inovacija odnosi se na plivanje. U Melburnu 1956. prdstavljen je poluautomatski merač vremena, u Meksiku 1968. premijerno je korišćena tehnologija Swim-O-Matic (plivač koji prvi dodirne specijalnu podlogu na zidu bazena je pobednik). Kasnije je merenje plivačkih rezultata dodatno unapređeno, dodate su video kamere, obradu podataka su preuzeli kompjuteri...


OKVIR 2: Sporni rezultati
Jedna od najčešće pominjanih kontroverzi je pobeda sovjetskih košarkaša u finalu protiv Sjedinjenih Država, na igrama u Minhenu 1972. Amerikanci su tri sekunde pre kraja vodili sa 50-49, kada je sovjetski trener zatražio tajmaut. U nastavku igre nastale su peripetije oko merenja vremena, kraj je sviran posle jedne sekunde. Sovjeti su uložili žalbu, pa je utakmica produžena za još tri sekunde. To je bilo dovoljno za koš koji je doneo zlato. Članovi američkog tima su odbili srebrene medalje, one do danas nisu uručene. U Seulu 1988. zlato je osvojio domaći bokser Park Si-Hun iako je bila očigledna superiornost Roja Džonsa iz SAD. Ubrzo posle igara, sudije koje su glasale za Si-Huna su suspendovane.


You Might Also Like

0 коментара