Odložena primena pravilnika o registraciji vozila: Nove tablice krajem godine?

14:10



Izdavanje novih saobraćajnih dozvola i registarskih tablica nije počelo 5. jula kako je propisano Pravilnikom o registraciji motornih i priključnih vozila. U Ministarstvu unutrašnjih poslova „Dnevniku” je rečeno da će odlaganje biti uskoro i ozvaničeno objavljivanjem izmene ovog pravilnika u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

Za izmenu je zaduženo Ministarstvo za infrastrukturu. Demir Hadžić, načelnik Odeljenja za bezbednost saobraćaja tog ministarstva rekao je juče za naš list da ih je MUP u ponedeljk obavestio kako tehnički još nije spreman za zamenu saobraćajnih dozvola i tablica. Na osnovu toga pripremljena je izmena pravilnika koja će narednih dana biti objavljena u „Službenom glasniku”, kaže Hadžić.

On dodaje da je ministrov potpis dovoljan za stupanje na snagu izmena pravilnika, a na pitanje kada bi zamena dozvola i tablica mogla da počne, Hadžić kaže da će se to dogoditi kada se steknu tehnički uslovi u MUP-u. To praktično znači da zamena može krenuti za tri meseca ili za godinu dana. Inače, mediji su se prethodnih dana pozivali na izvore iz MUP-a koji kažu da će zamena startovati krajem godine.

Kako se nezvanično može čuti u MUP-u, pod tehničkim problemima se podrazumeva nedostatak saobraćajnih dozvola koje će, kao i lične karte, te pasoši, sadržati mnogo složenije elemente od dosadašnjih. Osim toga, u MUP-u kažu da bi izdavanje dozvola i tablica uvećalo ionako ogromne gužve nastale zbog izrade novih ličnih dokumenata, pa je odlaganje čak dobrodošlo.

Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila donet je krajem prošle godine. Stupio je na snagu 5. januara sa odredbom o početku primenjivanja šest meseci posle tog datuma. Sredinom februara objavljena je već jedna izmena pravilnika, kojom je izostavljena obevaza da saobraćajna dozvola mora imati kompjuterski čip.

Srbija je, inače, uz Crnu Goru jedina država nastala od nekadašnje Jugoslavije koja još nije promenila saobraćajne dozvole i tablice. Krajem devedesetih izvršena je „kozmetička” zamena zvezde petokrake sa zastavom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Crnogorci su nedavno počeli zamenu, pa se i po gradovima Srbije već mogu videti nove tablice na vozilima iz susedne države.

U vezi sa ovom temom bilo je više peripetija. Ceo cirkus je nastao krajem prošle i početkom ove godine kada je saopšteno da će neka registarska područja biti ukinuta. U pojedinim sredinama, kao što je Vršac, to je primljeno sa oborčenjem. Kasnije je, međutim, lista registarskih područja proširena, pa će tablice sa sopstvenim oznakama imati i neke, inače, manje opštine u Srbiji.

Novo zamešeteljstvo moglo bi nastati oko izrade samih tablica. Prema članu 38 pomenutog pravilnika tablice će da izrađuje Zavod za izradu novčanica, po specifikaciji koju priprema MUP. Od ranije je poznato da je za ovaj posao bilo zainteresovano više firmi, a somborska „Boja”, koja izvozi tablice na tri kontinenta, čak je nabavila mašinu vrednu milion evra.

Iako je prošao 5. jul, kada je trebalo da počne zamena, do danas nije raspisan tender za izbor proizvođača. Reč je o obimnom i finansijski vrednom poslu jer treba zameniti oko četiri miliona tablica. Pošto tendera nema, a pravilnik je jasan, ispada da će Zavod za izradu novčanica odraditi ovaj posao, a Somborci i ostlai pretendenti će ostati kratkih rukava.

Dnevnik, jul 2008.

Skuplja registracija
Od početka godine trošak registracije vozila veći je za najmanje tri hiljade dinara. Pošto je ovih dana veoma teško dobiti informacije u ministarstvima, koja su tek napustili stari ministri, a novi se još uhodavaju, „posavetovali” smo se u jednoj agenciji za registraciju i prenos vozila. Tamo nam je jednostavno rečeno: „Poskupelo je skoro sve”. Više para treba izdvojiti za republičku administrativnu taksu, ekološku i komunalnu takstu. Cenu su „napumpale” i neke osiguravajuće kuće koje su ukinule bonuse, što znači da kod njih ove godine nema osiguranja sa popustom, a na mnogim mestima je skuplji i tehnički pregled. Jedino se od prošle godine nije menjala cena takse za javne puteve.






You Might Also Like

0 коментара