Ski-centri u Jugoistočnoj Evropi: Snežni šarm Balkana

20:09

U Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji, kao i u Bugarskoj, te u Rumuniji, postoje barem po dva skijaška centra koja vredi posetiti. Nekada su ove destinacije privlačili nižom cenom, a danas i kvalitetom. Kad je o Srbiji reč, poklonike skijanja za sada može da zadovolji jedino Kopaonik, ali u nekoliko drugih centara učinjena su značajna poboljšanja

Iako su Alpe sinonim za vrhunsko zimovanje, dobar provod na skijama je moguć i u balkanskim zemljama. To je poznato ljubiteljima zimskih sportova iz Srbije, pa se oni često opredeljuju za zimovališta u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, naravno i kod nas. I dok je prethodnih godina (i decenija) niža cena bila glavna prednost nad alpskim skijalištima, u poslednje vreme zimske destinacije Balkana konkurišu i sa kvalitetom usluge. Gostoljubivost i specifičan šarm ovih krajeva su konstanta.
Svaka od pomenutih zemalja ima svoje adute. U Bosni i Hercegovini to su olimpijske planine Jahorina i Bjelašnica, u Crnoj Gori prirodni lepotan Durmitor i Bjelasica, u Makedoniji Mavrovo i Popova šapka. Glavna skijaška odredišta u Bugarskoj su Bansko i Borovec, a u Rumuniji to su Pojana Brašov i Sinaja. Kada je reč o destinacijama u nekadašnjim jugoslovenskim republikama, prednost je što nisu potrebne vize, kao i činjenica da se tamo, posle decenija suživota, osećamo skoro kao kod kuće.
Iako se u Bosni i Hercegovini nalazi više zimskih centara, bez premca su olimpijske planine Jahorina i Bjelašnica. Najviši vrh Jahorine je Ogorjelica, koji doseže do 1.916 metara nadmorske visine. Ukupna dužina staza je oko 25 kilometara, sa visinskom razlikom od 1.890 ka 1.200 metara iznad mora. Na njima je moguće alpsko skijanje, a oko Rajske doline su i blage padine pogodne za početnike. Saobraća 12 žičara. Smeštaj je moguć u nekoliko hotela i pansiona. Ukupan kapacitet je oko 4.000 ležajeva.
Turisti iz Srbije se tradicionalno opredeljuju za Jahorinu, ali i Bjelašnica ima svoje adute. Ovaj ski-centar udaljen je oko 25 kilometara od Sarajeva. Ukupna dužina staza je oko 8,5 kilometara, one kreću sa 2.067 metara nadmorske visine ka Babinom dolu, koji se nalazi na 1.266 metara iznad mora. Treba pomenuti i Štitni do, gde su se završavale trke u slalomu i veleslalomu tokom Zimskih olimpijskih igara 1984. Smeštaj je moguć u hotelima, poput „Maršala”, koji je kategorisan sa tri zvezdice.
Mada je skoro sva u planinama, Crna Gora ima samo dva poznata zimska centra. To su Durmitor i Jezerine na planini Bjelasici. Ovaj drugi raspolaže sa većim brojem staza. Udaljen je oko 8,5 kilometara od Kolašina. Ukupna dužina staza je oko 15 kilometara. Sa nadmorske visine od 1.880 kreće staza dugačka oko tri kilometra sa visinskom razlikom od 460 metara. U Kolašinu je nekoliko hotela i privatnih pansiona, među kojima se po kvalitetu izdvaja „Bjanka Resort”.
Žabljak je grad na najvišoj nadmorskoj visini u nekadašnjoj Jugoslaviji, nalazi se u nacionalnom parku „Durmitor”, nazvanom po planini na koju godišnje padne najviše snega u regionu. Ima ga čak i u julu, kada se održavaju skijaška takmičenja. Najbojlja staza kreće sa Savinog kuka i duga je oko 3,5 kilometara. Postoje i staze Štuoc (1.780 metara) i Javorovača (400 metara). Saobraća nekoliko ski liftova. Uz Crno jezero je staza za ski-trčanje. Smeštaj je moguć u dva hotela, te brojnim apartmanima i vilama.
Osim što je najprestižnije skijalište u Bugarskoj, za Bansko kažu da je najelitnije u celoj Istočnoj Evropi. Aduti su 56 kilometara skijaških terena na 15 staza, od kojih je devet kategorisano kao srednje teško, četiri su lake, a dve veoma zahtevne. Jedinstvena je staza koja vodi od vrha ski centra do grada, duga je 16 kilometara. Saobraća 13 liftova različitih tipova, ukupnog kapaciteta oko 14.000 skijaša na sat. Tu su i brojni hoteli, od kojih su mnogi „okićeni” sa četiri zvezdice. Bansko je od Sofije udaljeno oko 160 kilometara.
Borovec se smestio na obroncima planine Rile, na kojoj je najviši vrha Balkana - Musala (2.925 metara nadmorske visine). Ovo mesto baštini turističku tradiciju još od kraja 19. veka, počelo je sa lovnim rezervatom za krunisane glave, a stiglo se do epiteta drugog naj ski-centra u Bugarskoj. Hoteli raspolažu sa više od 3.000 ležajeva. Dužina uređenih staza za alspko skijanje je oko 40 kilometara, one kreću sa 2.560 i spuštaju se na 1.350 metara iznad mora. Tu je i 18 kilometara staza za nordijsko skijanje. Radi devet žičara.
Najbolji ski-centar u Rumuniji je Pojana Brašov. Ova destinacija je udaljena oko 15 kilometara od grada Brašova (otprilike, veličine Novog Sada), a od prestonice Bukurešta 170 kilometara. U skijalištu je nekoliko hotela različitih kategorija. Centar se nalazi na nadmorskoj visini od 1.050 metara, dok staze kreću sa 1.769 metara iznad mora. Ukupna dužina staza, koje su pogodne za alpsko skijanje, je 17 kilometara. Najduža je 2,3 kilometra, a treba pomenuti i oko sedam kilometara staza za nordijsko skijanje. U pogonu je 10 žičara.
U blizini Brašova je još nekoliko ski centara, poput Predeala, Azuga, Bustenija. Ipak, najveći konkurent Pojani Brašov je obližnja Sinaja. Udaljena je oko 50 kilometara od Brašova. U gradiću od nekih desetak hiljada stanovnika radi 10 hotela, tamo je i dvorac Paleš, za koji kažu da je jedan od četiri najlepša u Evropi. Mesto se nalazi na 850 metara nadmorske visine, a gondola vozi do 2.100 metra iznad mora. Uređeno je nekih pet-šest staza ukupne dužine oko 14 kilometara. Dominiraju laki tereni za skijanje.
U ponudi domaćih turističkih agencija teže se pronalaze aranžmani sa zimske centre u Makedoniji. A u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici ih ima. Šta više, Popova šapka i Mavrovo, na primer, definitivno su vredni pažnje. Popova šapka je udaljena oko 18 kilometara od Tetova, oko 48 od Skoplja. Nalazi se na južnim padinama Šar planine. Ukupna dužina staza je oko 20 kilometara, a tri su uređene po kriterijumima Internacionalne skijaške federacije. Saobraća 11 žičara, kao i jedna gondola koja vozi iz Tetova ka Popovoj šapki.
  Ski-centar „Zare Lazareski” u Mavrovu nalazi se u istoimenom nacionalnom parku, na planini Bistri. Udaljen je od Skoplja 95 kilometara. Ukupna dužina staza je oko 15 kilometara, a sistema žičara oko 5.700 metara. Skijalište pogoduje svima, kako početnicima, tkao i naprednim skijašima, tamo se čak održavaju i takmičenja za profesionalce u alpskom i nordijskom skijanju. Jedna od staza je potpuno osvetljena i moguće je skijanje do ponoći. Smeštaj je organizovan u tri hotela.

SKIJALIŠTA U SRBIJI
Planine imamo, staze čekamo

Prethodnih nekoliko godina mnogo se govori o razvoju zimskih turističkih centara. Država je uložila znatna sredstva u infrastrukturu na Staroj planini, Divčibarama i na Zlatiboru. Radilo se i na Goliji, Rudniku i na Tari. Ipak, i dalje jedini ozbiljan ski-centar u našoj zemlji je na Kopaoniku. A o njemu se, manje-više, sve zna: 44 kilometra uređenih staza od kojih je većina označena kao lake i 23 žičare kapaciteta oko 27.500 skijaša na sat. Tamo je i oko 20 kilometara staza za nordijsko skijanje.
Jedini pravi konkurent ovoj planini je ski-centar Brezovica na obroncima Šar planine, sa nekih 40-tak kilometara uređenih staza. Međutim, taj kompleks se nalazi na Kosovu i Metohiji, a zbog aktuelne situacije u južnoj pokrajini do njega domaći turisti retko svraćaju. Posle višegodišnje pauze (od bombardovanja 1999), ponovo radi skijalište Tornik na Zlatiboru. Postavljene su nove žičare koje mogu da opsluže 4.600 skijaša na sat. Postoje tri staze ukupne dužine oko sedam kilometara.
Novajlija na skijaškoj mapi Srbije je Iver. Ovaj centar je izgrađen na obroncima Tare, u blizini Mokre Gore. Za sada ga čine tri staze ukupne dužine 1.200 metara i žičara kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Noviteta ima i na Divčibarama, gde je obnovljen sistem žičara, pa je sada ukupni kapacitet oko 1.500 skijaša na sat. Tamo postoje četiri manje staze, ukupne dužine oko tri kilometra. U zapadnoj Srbiji su još i Zlatar, na ovoj planini su dve kraće staze za skijanje, kao i Kaluđerske bare na Tari sa nekoliko kratkih staza.

Za Staru planinu kažu da je najznačajniji potencijal Evrope za ski-turizam. Ipak, iako je prošle godine bilo ulaganja, turistima su na raspolaganju „mršavi” kapaciteti. Uređene su tri staze, ukupne dužine oko 2,4 kilometra, a sistem žičara može da opslužuje 2.700 skijaša na sat. Najveći problem na Staroj planini je manjak smeštajnih kapaciteta. Pomenimo i Goč, planinu sa dva skijaška centra, jednom iznad Vrnjačke Banje, i onom koji je bliži Kraljevu. Oba skijališta imaju po nekoliko kraćih staza i po jedan hotel.

You Might Also Like

0 коментара