Milan Podunavac: Srbiji sledi politička regresija

16:17

Milan Podunavac, dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu, kaže za Dnevnik da Srbiji predstoji politička regresija, koju će izazvati određivanje konačnog statusa Kosova i Metohije. On ocenjuje da će rešenje ovog problema pogoršati međunarodni položaj Srbije i dunuti vetar u jedra nacionalističkim strankama.

- Sasvim je izvesno da će, barem na kraći rok, doći do političke regresije. Tek nakon toga treba očekivati kristalizaciju političkog života i veće mogućnosti za proevropski i proliberalni politički blok, kao i pomak u pravcu demokratizacije društva, kaže Podunavac.

Dokle može da dovede ta politička i demokratska regresija?

- Kosovsko pitanje je, uz ubistvo Zorana Đinćića, problem koji Srbiju onemogućava da potigne minimalni prag političke i građanske normalnosti. Na kraći rok politička situacija je neizvesna, čak postoji i mogućnost za upotrebu nepolitičkih sredstava radi rešavanja političkih pitanja.

Šta će biti sa Srbijom na duži rok?

- Emancipacijski naboj dešavanja iz 2000. godine i politička šansa koju je Srbija dobila da refediniše svoj politički identitet, kao što sam rekao, blokirani su ubistvom Zorana Đinđića i problemom Kosova. Zato će rešenje kosovskog pitanja biti šansa za odgovorne političke aktere i za novi demokratski početak.

Ako zemlje Evropske unije priznaju nezavisnost Kosova, hoće li doći do opadanja entuzijazma srpske javnosti u pogledu evrointegracija?

- Konstelacija međunarodnih odnosa u kojima se Srbija nalazi blokiraće evropske integracije, istovremeno dajući pogonsko gorivo ekstremnim političkim snagama. To je opasnost pomenute političke regresije pred kojom se Srbija objektivno nalazi. Ipak, mislim da je to, takođe, oročeno na kraći rok.

Upravo su razspisani prdsednički izbori. Koliko će ta činjenica zakomplikovati političke prilike u zemlji?

- Situacija nastala posle raspisivanja predsedničkih izbora za 20. januar sledeće godine ukazuje kako će doći do ozbiljne podele unutar vladajućeg političkog bloka što se, inače, i moglo očekivatsnji.

Dnevnik, decembar 2007.

You Might Also Like

0 коментара