Alpska skijališta: Tri strane - belo

20:12

Domaće turističke agencije spremile su se za ovu zimsku sezonu bolje nego prethodnih, pa se zato u katalozima nalaze aranžmani koji vode u brojne skijaške centre. Ovaj put smo se opredelili za zimovališta sa tri strane alpskog masiva - ona koja se nalaze na istočnoj, južnoj i zapadnoj, odnosno za skijališta u Austriji, Italiji, Francuskoj i Sloveniji. Sledi kratak opis petnaest zimskih centara, od kojih neka globalno vlaže za prestižna odredišta, dok su druga manje poznata ovdašnjim ljubiteljima skijanja

Ko razmišlja o tome da ove sezone stane na skije, možda je već izabrao odredište ili je barem suzio broj potencijalnih zimovališta na dva-tri. Ipak, verovatno je dosta i onih koji se još premišljaju. Zato smo prelistali kataloge turističkih agencija, sa namerom da vidimo koja se skijališta nalaze u ponudi. U oči odmah upada činjenica da je izbor ove sezone znatno bolji nego ranijih, mada je mogao biti i bolji. Naime, u ponudi još nema nekih od najprestižnijih evropskih skijališta. Ali, kako to sada nije tema, ovu konstataciju ostavljamo po strani.
Zimovanje je skup odmor, za koji treba spremiti i više od 1.000 evra po osobi, i to za nekih sedam do deset dana. Dakle, trošak se podrazumeva, te zato ove redove nismo hteli da opterećujemo cenama. Glavna ideja je da vam predstavimo najbolja skijališta u ponudi. A najbolja, ne samo u Evropi, već i na čitavom svetu su ona alpska. Stoga, evo kratkog vodiča kroz petnaest zimovališta u Austriji, Italiji, Francuskoj i Sloveniji koje nude turističke agencije iz Srbije.
Sent Kristof am Arlberg pripada regiji Ski Arlberg u najzapadnijem delu Austrije i nalazi na 1.800 metara nadmorske visine. Ovaj ski-centar smatraju prestižnim zbog ekskluzivnih hotela i restorana, te odlično uređenih staza. Njihova ukupna dužina je 276 kilometara, od čega se crvene protežu na 138, plave na 108, a crne na 30 kilometara. Saobraća 85 žičara, i to 10 kabinskih, 39 sedežnica i 36 vučnica. Sent Kristof je od Beograda udaljen oko 1.000 kilometara.
Kitzbuhel je srednjovekovni grad na obali istomene reke u austrijskom Tirolu. Nalazi se na nadmorskoj visini od 800 metara, između dve planine čiji visovi dosežu 2.000 metara iznad mora. Ukupna dužina staza je 168 kilometara (plave 67, crvene 78, a crne 23 kilometra). Saobraća 17 vučnica, 28 sedežnica i jedna gondola. Od atrakcija treba pomenuti iglu-selo u kotlini iznad Kitzbuhela, kao i vodeni park Akvarena. U gradu se nalaze brojni restorani, kafei, kazino, diskoteke.
Bad Kleinkircheim se nalazi na jugu Austrije. Smatraju ga naročito prikladnim za miran porodični odmor. Smestio se na nadmorskoj visini od 1.100 metara. Ukupna dužina staza je 103 kilometra, od čega plave čine 18, crvene 77, a crne osam kilometara. Kad je reč o žičarama, saobraća 15 vučnica, šest sedežnica i četiri gondole. Osim skijanja, u ponudi su i medicinski i relaksacini tretmani u termalnim vodima kupališta St. Kathrein. U sklopu kupališta Romerbad, usred samog skijališta, nalazi se otvoreni bazen s termalnom vodom.
Zel am Se i Kaprun čine centralni deo skijaškog kompleksa Evropa Sportregion, smeštenog u austrijskoj pokrajini Salzberg. Zel je gradić sa desetak hiljada stanovnika, odiše srednjevekovnim šmekom. Tri puta manji Kaprun je udaljen devet kilometara, za njega kažu da je Beč u malom. Između dva mesta stalno saobraćaju skijaški autobusi. Ukupna dužina staza je 136 kilometara, od toga je plavih 57, crvenih 47, a crnih 32 kilometra. Skijaše prevozi 28 vučnica, 16 sedežnica, jedanaest godnola i jedan podplaninski voz.
Bad Gasten je istovremeno prestižno skijalište i banja, udaljeno oko 100 kilometara od Salzburga. Nalazi se u glečerskoj dolini, okruženo planinskim visovima koji premašuju 3.000 metara iznad mora. Tamo su zimovale plemićke porodice, a odlični uslovi za skijanje i provod danas privlače svetski džet-set. Ukupna dužna skijaških staza je 202 kilometra, od čega plave čine 56, crvene 118, a crne 28 kilometara. Saobraća 15 vučnica, 18 sedežnica, devet gondola, jedna velika gondola i podplaninski voz.
Livigno se smestio na 1.816 metara nadmorske visine, na krajnjem severu Italije. Zbog specifičnog pravnog statusa to je bescarinska zona, pa se može šopingovati po povoljnim cenama. U geografskom smislu karakteriše ga činjenica da je to jedno od retkih pordučja u Italiji koje pripada crnomorskom slivu. Sezona skijanja traje od novembra do maja, a ukupna dužina staza je 115 kilometara. Bez obzira da li su početnici ili iskusni skijaši, svi će ovde pronaći staze za odličan provod. Postoji i snežni park, klizališta, bazeni.
Kortina di Ampezo se nalazi na severoistoku Italije. Godine 1956. tamo su održane Zimske olimpijske igre. Skijalište važi za jedno od najmondenskijih s južne strane Apla. Tamo mladi uživaju u odličnom noćnom provodu, a skijaši se guraju između superluksuznih sportskih automobila. Uređeno je ukupno 115 kilometara staza, a oko 50 kilometara je kategorisano kao srednje teško. Najduža staza se proteže na 7,5 kilometara. Saobraća  sedam vučnica, 25 sedežnica i pet gondola.
Araba se nalazi u podnožju najviše planine u Dolomotima - Marmolade, čiji vrh doseže do 3.342 metra nadmorske visine. Araba je deo skijaškog kompleksa Sela Ronda, koji čine zimovališta oko istoimenog planinskog masiva. Takođe, Araba sa ostalim skijalištima iz lanca Sela Ronda, čini deo i jednog mnogo većeg skijaškog kompleksa, koji se zove Dolomiti Superski. Oko same Arabe se nalazi 62 kilometra staza, a skijaše prevozi 30 žičara i to osam vučnica, 15 sedežnica i sedam gondola.
Iako ne spada u najprestižnije skijalište u Italiji, Val Gardena ipak ima svoje adute. Na primer, ona broji najviše staza u celom kompleksu Dolomiti Superski. Njihova ukupna dužina doseže 176 kilometara, od čega je 25 kilometara rangirano kao veoma teško, 105 kilometara spada u srednjoteške, 45 u lagane staze. Najduža staza je duga 10,5 kilometara. Skijaše prevoze dve vučnice, šest sedežnica i tri gondole. Inače, skijalište se sastoji se od dva dela, Val Gardene i Alpe di Siusija, u kojima važi isti ski-pass.
Za Madonu di Kampiljo se može reći da je najmanje poznato mesto na svetu. Iako ima samo 700 stanovnika, za njega je čuo svako ko zna bilo šta o skijanju. Nalazi se na severoistoku Italije, a smešteno je na 1.54 metara nadmorske visine. Uređeno je oko 90 kilometara staza, od čega 20 kilometara predstavljaju lake deonice, 60 kilometara je kategorisano kao srednjeteško, dok je 10 kilometara namenjeno najiskusnijima. Skijaše prevoze tri vučnice, 12 sedežnica, jedna gondola i četiri podplaninska voza.
Paso Tonale je prirodni skijaški amfiteatar, okružen planinskim masivima Adamelo i Presanela. Tamo skijaška sezona počinje najranije u Alpima, a traje najduže. Uređeno je više od 50 kilometara staza, od kojih je najviše onih srednjeteških, ali ima i veoma zahtevnih, kao i sasvim lakih. Najduža staza se proteže na 4,5 kilometara. Skijaše prevozi 10 vučnica, 14 sedežnica i jedna gondola. Ponudu Paso Tonala dopunjuju turističke mogućnosti koje pružaju okolna mesta Ponte di Legno i Aprika.
Oko francuskog Val di Zera se nalazi više od 300 kilometara skijaških staza, od čega je 27 kilometara teških, 75 srednjeteških, a 198 kilometara lakih. Postoji 20 zelenih, 60 plavih, 35 crvenih i 16 crnih staza. Skijaše prevozi 36 vučnica, četiri sedežnice, osam gondola i dva podplaninska voza. Oko obližnje Tine, koja sa Val di Zerom čini jedinstveni kompleks, nalazi se 156 kilometara staza, i to 16 kilometara teških, 65 kilometara srednjeteških i 69 kilometara lakih. Skijaše prevozi 41 žičara i jedan podplaninski voz.
Tri doline je skijaški kompleks na jugozapadu Francuske koji raspolaže sa 600 kilometara staza, od čega je 150 kilometara teških, 50 srednjeteških, a 200 kilometara lakih. Skijaše prevozi oko 200 žičara. U ponudi domaćih agencija se nalazi Val Torens, smešten dolini Belvli, najvećoj po prostranstvu i najvišoj po nadmorskoj visini. To je grad-hotel sa 22.000 ležajeva za turiste. U katalozima se može pronaći i Meribel, koji se smestio u srednjoj dolini Les Alues. 
Kranjska gora se nalazi na severozapadu Slovenije, uz granicu sa Austrijom i Italijom, pod vrhovima Julijskih Alpa i Karavanki. Uređeno je oko 14 kilometara staza za skijanje, te oko 40 kilometara za kros-kantri. Skijaše prevoze 23 žičare. Kranjska gora je pogodna za sve nivoe skijaškog umeća. Zahtevnije staze se nalaze u Podkorenu, a one namenjene manje iskusnima protežu se po Planici, Mojstrani i Martuljku. Inače, Planica je poznata i po skijaškim skakaonicama.

Ski centar Mariborsko Pohorje nalazi se u blizini Maribora, na severu Slovenije. Raspolaže sa preko 40 kilometara uređenih staza za sve vrste skijaša, kao i sa 36 kilometara za kros-kantri. Za noćno skijanje je osposobljeno 10 kilometara staza. Staze su povezane sa četiri sedežnice i 16 ski liftova. Tamo se tradicionalno održava svetski kup u skijanju za žene „Zlatna lisica”. Blizina Maribora omogućava različite oblike provoda, od šopinga do posete diskotekama ili kazinu. Skijalište je od Beograda udaljeno 530 kilometara.

You Might Also Like

0 коментара