Najekskluzivnije banje na svetu: Kostobolja je pase

13:13

Posle razlaza sa Crnom Gorom, država Srbija je konačno ostala sama sa sobom. Živimo u kontinentalnoj zemlji, pa je more definitivno postalo - inostranstvo. Kako smo, ne tako davno, bili „domaći” na plažama od Istre do Ade Bojane, ali i na bosanskim, te slovenačkim skijalištima, o srpskoj turističkoj privredi se nije vodila briga. Zato se danas ovdašnja ponuda svodi na nekoliko većih gradova, par planinskih destinacija i na banje.


Ovaj poslednji segment naše turističke identifikacije i nije naročito reprezentativan. Šta više, banjski kompleksi su zapušteni i bez atraktivnih sadržaja koji bi primamili savremenog turistu, pa tamo odlazi samo ko mora zbog bolesti ili rehabilitacije. Čak i takvi sve češće izbegavaju srpske banje jer su sve manje mogućnosti za besplatan ili jeftin oporavak preko socijalnog osiguranja i sindikata.
U svetu, međutim, banjski turizam doživljava dinamičan rast. Njujorška kompanija Spafajnder, koja se specijalizovala za ovu oblast, procenjuje da se godišnje u banjama obrne 40 milijardi dolara. One najluksuznije u svetu izlaze na tržište sa sve bogatijom ponudom zbog čega njihovi gosti, inače izuzetne platiše, postaju  probirljiviji. Za svoj novac očekuju mnogo više od ponude koja je karakterisala banjski turizam prethodnih decenija. I pri tom ne pitaju za cenu.
Šta više, i luksuzni hoteli koji su stotinama, pa i hiljadama kilometara udaljeni od termalnih i lekovitih izvora, nastoje da svojim sadržajima dodaju i usluge uobičajne za banjski turizam, kao što su saune, različite vrste masaža, programi rehabilitacije uz stručni nadzor. Danas gotovo da i nema hotela koji drži do svog globalno rasprostranjenog ugleda, a da ne nudi neki oblik zdravstvene nege. Vrhunska usluga podrazumeva i sve ono što se nekad moglo dobiti samo u banjama.
Istovremeno, u onim klasičnim banjama, koje su i nastale kao lečilišta, tradiocionalni tretmani u termalnim kadama ili uz lekovito blato, koji su lečili kostobolju ili zatezali tetive, danas su passe. Tako, na primer, u italijnskoj banji Terme di Saturnija, blato se koristi za otklanjanje zamora, za vajanje nogu ili služi za dobijanje preplanulog tena. Učinak lekovitog blata pojačavaju egzotična ulja. U ovoj banji sprovode čak i anticelulit programe blatom.
Terme di Saturnija je slika i prilika savremene luksuzne banje. Udaljena nešto više od 100 kilometara od Rima, banjski kompleks se smestio na jedenom od brežuljaka u Toskanu, idiličnoj oblasti sa očuvanom prirodom. Vrhinsku konfor karakteriše 140 soba. Cena svakog od pobrojanih tretmana je 70 dolara, a osim terapija čija osnova je lekovito blato, tu su i programi koji imaju za cilj postizanje „psiho-fizičkog balansa”, masaže protiv starenja... Cene paket-aražmana polinju od 2.347 dolara, dok za prenoćište sa doručkom treba platiti najmanje 235 dolara.
Najprestižnije banje u svetu trenutno su zaokupljene privačenjem novih gostiju. Reč je o muškarcima, koji su počeli da izbegavaju ovakva odredišta od kako su tradicionalne zdravstvene programe potisnuli anti-celulit tretmani, terapije ptoriv starenja, zatezanje bora, toniranje, fitnes... Za novu ciljnu grupu osmišljena je sasvim drugačija ponuda sa ciljem da bude što manje ženstvena. Tržište već dobro reaguje jer, prema podacima Međunarodne asocijacije banja, muškarci su 2004. činiči 24 odsto banjskih gostiju, a ove godine njihovo učešće je poraslo na 31 procenat.
- Zbog muškaraca menjaju se nazivi programa, uvode se nove tehnike i aromatična ulja kako bi iskustvo bilo što manje feminizirano - kaže za američki „Forbs” Lajn Volker Meknes, presednik pomenute asocijacije banja. S njim se slaže En Abel, odgovorna urednica specijalizovane publikacije Luskeri Spa, koja izlazi u Sjedinjenim Američkim Državama. Ona kaže da se banje utrkuju kako da ugode muškim gostima. Neke formiraju klubove za gospodu, druge uvode sasvim nove programe, u kojima se nalaze i adrenalinska iskustva kao planinarenje, jedrenje ili ronjenje.
Tipičan primer je brazilsko ostrvo Ekspirinens koje se nalazi u blizini Rio de Ženeira. Reč je o privatnom ostrvu površine od oko 140 kvadratnih kilometara bez puteva i bilo čega što je karakteritično za urbane sredine. Za nekoliko meseci u ovoj banji-ostrvu kreće program „Alfa avanture” koji treba da ubedi muške mušterije da su fizički izazovi i lepota tela sasvim spojivi, te da su izraz novog poimanja prave muškosti.
Program je napravljen tako da „pumpa” adrenalin, jer podrazumeva pešačenja kroz džunglu, vožnju kajaka, surfovanje, ronjenje, pecanje, kao i  dve noći kampovanja. Naravno, kreatori „alfe” nisu zaboravili sve ono što je ipak neizostavno u banjama, a to su masaže, termalni tretmani i slično. Gosti će moći i da uče sambu, da pohađaju časove joge. Za šestodnevni program na bazi punog pansiona, koji je nafilovan svim i svačim, treba platiti od 2.000 dolara, pa na više.
U super-ekskluzivnoj banji Čiva Som na Tajlandu opredelili su se za drugačije rešenje, iako je i njihov cilj da privuku što više muškaraca. Oni su pred potencijalne goste stavili zavidnu paletu mogućnosti, ali su izbor prepustili posetiocima. Reč je o svojevrsnom „švedskom stolu” usluga, koji muškim gostima omogućava da izaberu šta će im se sve dogoditi u ovoj banji, a da pri tom ni u jednom trenutku ne posumnjaju da im je ugrožen muški ego.
Čiva Som je lečilište koje se nalazi u Tajlandskoz zalivu, rasprotrto na sedam jutara lepo uređenog prostora. Svaka soba ima birani pogled i sopstvenu uslugu. Sprovode se individualni njellness-programi. Muška i ženska akva-terapija se razlikuju, ali i jedna i druga podrazumevaju vodeno poliranje kože, te tretmane konjskim bosiljkom i kajsijom koji skidaju staru kožu. Za najam sobe u ovoj banji treba platiti 340 dolara za noć.
Ipak, priča o međusobnoj jurnjavi ekskluzivnih banja za svakim gostom više, ne završava se samo na programima koji treba da ohrabre mušku klijentelu. Sve ove banje nastoje da budu korak ispred konkurenata, što je garancija za privlačenje dobroplatežnih gostiju. Tako švajcarska banja Beau Rivage, osim pogleda na biserno čisto jezero i Alpe, nudi svojevrsni put oko globusa kroz razne vrste tretmana i masaža. Osim sopstvenog hamama - turskog kupatila, ova banja nudi i japanske kupke i to za dve osobe istovremeno, balinežansku masažu, taoističku masažu lica. Za trodnevno iskustvo u ovoj banji, sa dva noćenja i pet tretmana treba platiti 1.660 dolara.
Čuvena američka banja Komo Sambhala se specijalizovala za parove, koji se podvrgavaju zajedničkim tretmanima. Tome su i prilagođene sobe, program podrazumeva petočasovni splet masaža, ali i kurseve joge i drugih istočnjačkih učenja. Cena prenoćišta kreće od 410 dolara (po gostu, a ne po paru). Tajlandska banja Četiri sezone poseduje sobe kroz koje struji aromatična para, tretmani se izvode na terasama, pod odtvorenim nebom, a masaže podrazumevaju i „kišni tuš”. Primenjuje se i „vruća kompresija” stopala radi nadražaja nervnih završetaka. Za boravak u ovoj banji, koja je sagrađena u obliku tajlandskog hrama, treba platiti 425 dolara dnevno.
Hajmanovo ostrvo nalazi se u australijskom priobalju. Reč je o privatnom posedu do koga se stiže isključivo vanlinijskim vožnjama brodom, avionom ili helikopterom. Tamošnja banja Čakra ima sobe za takozvane „mokre tretmane”, a metode masaže tela i tretmana lica su jedinstvene i patentno su zaštićene. Najam sobe treba platiti 468 dolara na dan. Banja Maroma je smeštena u 25 jutara prostranoj oazi meksičke džungle, uz obalu Karipskog mora. Od peska sa plaže, boje belog pudera, pravi se malterasti krem koji se nanosi na telo. U ovoj banji se vodi računa i o ishrani, pa su na meniju supe od cvekle, salata od jogurta. Najam sobe košta 480 dolara dnevno.
Banja Šest čula u Soneva Giliju na Maldivima sastoji se od 44 egzotične kuće, smeštene na vodi, put do njih vodi mrežom drvenih staza. Iako su prostorije za tretmane jednostavne, nude fantastičan pogled na lagunu u kojoj je banja smeštena. Sprovode se sitimulacione masaže tela i lica i to uz istovremeni rad dvoje terapeuta. Masaža koja počinje od nožnih prstiju, a završava se na temenu, traje 90 minuta i košta 360 dolara. Dnevni trošak boravka u ovoj banji počinje od 1.415 dolara. Mahalova palata i kula je jedinstveni kompleks u indijskom Mumbaiju. Luksuz ove banje mami krunisane glave i ličnosti iz sveta šou-biznisa. Tretmani uključuju egzotična ulja, sprovode se kursevi „umetnosti disanja” i joge. Najam sobe treba platiti 205 dolara za noć.


Ekonomist, avgust 2006.

You Might Also Like

0 коментара