Posle terorističkih napada na SAD: Hoće li Treći svetski rat?

18:42

Pre dve i po godine u jeku NATO bombardovanja građanima Jugoslavije se ledila krv u žilama pri pomisli na neizvesnu budućnost. - Milioni Arapa i Izraelaca na Bliskom istoku već mesecima strahuju od nimalo obećavajuće sutrašnjice. - Ame­ri­čko društvo sa zebnjom iščekuju dolazeće doba posle nedavnih terorističkih napada na Njujork i Vašington. - I svi se pitaju: ima li nade za ovaj svet?

Ja ne znam koja će vrsta oružja biti upotrebljena tokom Tre­ćeg svetskog rata, ali Četvrti svetski rat će biti vođen motkama i kamenicama, rekao je svojevremeno Albert Ajnštajn.
Šta će biti u budućnosti: rat ili mir? Većina ljudi sa većom ili manjom zebnjom veruje u mir, na­ro­čito posle završetka hladnog rata između dva velika tabora, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama i bivšim Sovjetskim Savezom. Međutim, ima i onih koji misle kako je sadašnja neprikosnovena moć Sjedinjenih Američkih Država još veća pretnja svetskom miru od one hladnoratovske. S druge strane, postoje i skeptici u pogledu ponašanja islamskih fundamentalista, te kineskih hegemonista, koji bi mogli zauzeti mesto nekadašnjeg SSSR-a kao pandami Amerike.

Samuel P. Huntington, savetnik u američkom Stejt departmentu, pokušao je da odgovori na ove di­leme u knjizi „Sukob civilizacija“. Analizirajući kakva će biti ge­opolitička scena budućnosti, on je zaključio da bi moglo doći do sukoba različitih kultura. Posle­dica toga bi bila serija lokalnih ratova, koji bi mogli da izrastu u globalni sukob.
Ove teze odgovaraju trenutnoj političkoj situaciji u različitim delovima sveta, po­sebno na Bli­skom istoku.
Mi­ro­vni prego­vori su na rubu propasti, što daje vetar u krila ra­dikalnim elementima na izraelskoj i arapskoj stra­ni.
Paralelno dok ze­mlje NATO  i  Ru­sija imaju arse­nale oružja za masovno uništenje koji omogućavaju fatalnu destrukciju, zemlje u razvoju – naročito islamske, razvijaju takva ili slična oružija što može dovesti do stanja mnogo opasnijeg od nekadašnjeg hladnog rata.
Jer – onda, u vreme sukoba „demokratije“ i „svetske socijalističke revolucije“, na obe strane su se nalazile grupe racionalnih ljudi.

U budućnosti, međutim, nije ne­moguće očekitavi da opasne uloge zaigraju fanatici, koji upo­tre­bu nuklearnog oružja neće do­ži­vlja­vati kao pretnju zemaljskom ži­vo­tu, već kao priliku za večni život.
Šta više, scene viđene u Nju­jorku i Vašingtonu nameću pitanje: Da li je takva budućnost  već počela?

Psihoza
Milioni Amerikanaca, ali i žitelja ostalih delova planete,  grozničavo traže po Internetu sajtove posvećene proroča­nstvima i poznatim prorocima. Posle  događaja u Njujorku i Vašingtonu, izuzetno je teško učita­ti sadržaje ovakvih sajtova zbog enormno velikog broja posetilaca. Skoro zaboravljene „njuz grupe“ su opet postale nezamenjljiv izvor informacija  za one koji se pani­čno interesuju za pro­ro­čanstva. Apokaliptična vizija bu­dućnosti munjevito se širi Internetom.

Nostradamus predvideo dugotrajni mir, ali pre toga

Biće veliki sukob

Nostradamus, koji je najavio mnoge događaje u svetu – među njima i Drugi svetski rat, posvetio je 18 od ukupno 950 svojih stihova Tre­ćem svetskom ratu.
Neki od poznavalaca njegove zaostavštine veruju kako je kraj pro­šlog i početak ovog milenijuma moguće vreme događanja ovog sukoba. Rat će, prema Nostradamusovom pro­ročanstvu izazvati stra­­šni tiranin.

U ratu će biti zajedno „orao“, koji prema tumačenjima predstavlja Sjedinjene Američke Države, i  „petao“ -  simbol Francu­ske. Nostra­damus je takođe najavio da će se sukob desiti kada se ujedini „severni pol“, što je možda sintagma za NATO. Uz to, francuski vidovnjak je naznačio da će rat bi­ti započet kada se vojno ujedine Engleska, Poljska i Češka.
On je predvideo da će ovi sa­ve­znici pobediti posle sedam meseci, i da će zatim zavladati dugotrajni mir.

Nostradamusove strofe su često nerazgovetne ili višesmislene, što mnogi opravdavaju činje­nicom da je on živeo u vreme Inkvizicije. Tajnovitost ga je šti­tila od lomače. Osim toga, koristeći u današnje vreme prevaziđeni francu­ski jezik iz šesnaestog veka, on nije mogao precizno opisati sve što je video u dalekoj budućnosti.

Ono što se čini, međutim, kao pravilo jeste da su najave negativnih dešavanja karakteristične za de­lo­ve Nostradamusovih radova u kojima se pominju trojica antihrista.
Rasprostranjeno je uverenje da su prva dva anti­hrista bili Napoleon i Hitler. Identitet trećeg još nije poznat. Neki ve­ruju da je to Sadam Husein, drugi kako bi on mo­gao biti ne­­ko od terorista sa Bli­skog ili, čak, Da­le­kog istoka.

U „Veku II“, stih 62, za­pi­sano je da će  se „kad Mabus umre  dogoditi mnogi lo­ši do­­­gađaji“. Većina tumača Nostradamusove zao­sta­vštine veruje kako je Mabus treći antihrist, identifikujući sa njime neke od osumnjičenih „negativaca“, među njima i saudijskog bogataša Osamu bin Ladena. Postoje i oni koji Mabusa po­istovećuju sa  Rejmondom Mabusom, ambasadorom SAD u Saudijskoj Arabiji.
Da li je Nostradamus predskazao tačno? Da li su tu­ma­či prorokovih stihova na pravi način rasvetlili njihovu poruku? Pouzdanih odgovora nema. Umesto to­ga, postoji gorko saznanje da je čovečanstvo uznapredovalo taman toliko da može uništiti samo sebe.

Sloveni
Čuveni prorok je, kažu tumači,  predvideo da će u ovom periodu Sloveni „promeniti  princa“ i „pokrenuti vojsku u plane“ i početi  gerilski rat. U analizama predskazanja posle promene režima u Srbiji, međutim, Sloveni ne figuriraju kao izazivači svetskog rata.

Ko je bio i šta je radio Nostradamus

Vizionar zla

Nostradamus je bio fizičar. U starosti se posvetio astro­logiji, proričući čak i francuskoj kraljici. Osim što je pisao stručne radove iz oblasti fizike, za koje danas ne vlada veliko interesovanje, on je sačinio i vi­še pisanih proročanstava. Po­delio ih je u stihove zajednički nazvane „Vekovi“ i „Prognoze“ – svo­jevrsni kalendar događaja. Po­stoji zaista mnogo zanimljivih detalja u „Vekovima“. Deset posebnih celina unutar „Vekova“ koji su označeni rimskim brojevima sadrži, kao i stoleće godina, po stotinu stihova od po četiri reda. Ovi stihovi su nazvani kvartalima.

Nostradamus je ostavio svoja prediđanja u formi više pisama, skoro hiljadu četverolinijskih stihova, kao i kolekciju šesto­linijskih strofa nazvanih siktine. Proročanstva nisu sortirana hronološki. Međutim, neke zanimljive koincidencije su uočene između brojeva stihova i godina u kojima su se desili predviđeni događaji.

Mnogi njegovi stihovi se mogu tumačiti kao najava zemljotresa, meteoroloških poremećaja, ratova.
Zanimljivo je da je o životu poznatog vizionara pre nekoliko godina snimljen film „Nostra­damus“ koji se završava strašnim scenama rušenja ogromnih oblakodera u NJujorku.

Van Ransburk najavio isto
Treći  veliki rat je predvideo u sličnim okolnostima kao i Nostradamus, južnoafrički vidovnjak Nikolas van Rensburk, koji je živeo između 1862. i 1926. godine. Iako manje poznat javnosti, proučavaoci njegovog dela veruju da je on najavio černobilsku katastrofu, pojavu elektriciteta, masakr šest miliona Jevreja, uspon i pad SSSR-a, Evropsku uniju. Za po­sle­di­cu novog globalnog rata on je na­javio značajno slabljene Engleske i izrastanje Nemačke u najjaču svetsku silu.

Neće skoro propast sveta
Slavni vidovnjak nije predvideo kraj sveta, ustvrdivši da njegove vizije stižu nekoliko hiljada godina u budućnost, što je daleko iza sadašnjosti. Rasprostranjeno je mišljenje da je Nostradamus predvideo zbivanja do 3797. godine, ne naznačivši da li je za tada predvideo kraj sveta ili prosto nije video dalje.
Proučavaoci Nostradamusovih radova veruju da je on tačno predvideo pojavljivanje mnogih ličnosti, poput Lusia Pastera, generala Franciska Franka. Pogodio je tačno vreme velikog londonskog požara 1666. Mnogi misle kako se iza imena Hister krije predskazanje pojave Hitlera. Međutim, i dalje je najviše nerazjašnjenih imena i datuma u proročanstvu.

Tarabići : „A ondakar će velikački rat“

Kad miris izađe iz poljskog cveća, kad milost izađe iz čo­veka, kad rijeke izgube svoje zdra­vlje..., ondakar će nastupiti opšti rat“.
To je poruka Mitra Tarabića iz Kremana pored Užica, koji je sa svojim stricem Milošem uspeo da predvidi brojne događaje koji su se kasnije desili.

„Kada Drina kod Bajine Bašte bude premošćena na dva mjesta i ka­da potekne uz Taru, a u istom da­nu se poklope Veliki petak i Ću­rđevdan, tih godina će nastupiti ne­kakav velikački belaj“.
Kod Bajine Bašte je Drina zai­sta dva puta premošćena, voda iz Drine teče uz pomoć pumpi do je­zera Zaovine na Tari, koje služi za potrebe reverzibilne elektrane. A dva verska praznika su se poklopila u jednom danu 1983. godine.
Da li je poslednjih deset godina koje su zadesile ovaj prostor taj „velikački belaj“ ili može još nešto gore da se desi, nejasno je.

„Prije ovog rata na prijestolje velikačkog carstva naroda preko beskrajne vode ustoličiće se jedan čoek koji budne i seljak i čauš. On više neće davati crvenom caru da se širi i da se bogati, nego će se š njime šiljobočiti i prepucavati...  Ondakar će nastupiti veliki pre­okret i više neće biti ko što je bivalo pod drugijem carevima koji su bili na prijestolju ove carevine prije njegovog dolaska. Taj novi car uzeće pušku, ali neće puknuti na crveno carstvo nego će samo šenlučiti... Oni knjaževi koje taj car naroda preko beskrajne vode bu­de izrodijo sa svojom caricom, biće ljutog ubojitog lica, žeravičih očiju i oni će puške opaliti“.

U stara vremena u Srbiji je reč „čauš“ označavala glumca, zabavljača, pa je mnogo onih koji u Tarabićevom predskazanju prepoznaju bivšeg glumca Ronalda Regana, jednog od predsednika Sjedinjenih Američkih Država, čija je čvrsta međunarodna politika doprinela slabljenju Sovjetskog Saveza.
Kneževi su svakako njegovi na­slednici. Pri tome, treba znati da je Reganov zamenik bio Džordž Buš Stariji, kasnije i sam predsednik SAD. Njegov sin Džordž Buš Junior je aktuelni predsednik najače drža­ve sveta.
Prota Zarije Zarić, komšija Tarabića koji je beležio njihova proročanstva, zapisao je i Mitrov opis tog novog rata.
„... Ja mili Bože, čudesnih čuda će se desiti. Vidiš li kume proto Požeško polje? Jednog dana biće puno zapaljenih ljudi koji će goreti kao luč i padati sa neba... Nisu Srbi... Pobiće se strašno Rusi sa Talijanima. Vidim puno u to polje izgorjelih lađa spaljenih krila i živih ljudi u plamenu...“

Dnevnik, septembar 2001.



You Might Also Like

0 коментара