I muškarci se šminkali

23:20

Među ženama mnogo je onih koje bi i zadnju paru potrošile na kozmetiku. Muškarci, opet, uglavnom nemaju razumevanje za tu „žensku“ sklonost, iako im po pravilu lepo sređene žene mame uzdahe i golicaju maštu.

Nekad, međutim, beše sasvim drugačije: šminkali su se muškarci, dok su žene, nesređene i isprljane svakojakim poslovima domaćica, ostajale kod kuća.

Glasoviti hroničar Ksenofon je pribeležio kako je Astiages, kralj Medesa, bio ukrašen  crtama olovkom ispod očiju, crvenilom natrljanim na obraze i perikom od lažne kose. A kako kralj, tako i podanici! A da li su se šminkale podanice, pitanje je na koje istorija nije dala odgovor.

Čak je i prva kutija za kozmetički pribor pronađena kod Urua, koja je korišćena 4000. godine pre nove ere, najverovatnije pripadala muškarcu. U njoj beše smešten pribor za manikiranje i rumenilo za usne.

Iako je rasprostranjeno uverenje da je Kina kolevka šminkanja, prvi zapisi o kozmetici nastali su u predinastičkom Egiptu, oko 3750. godine pre Hrista.

Čuvena „thuthuina kutija“ iz perioda oko 1300. godine sadrži olovke za oči, lončiće sa kremom i uljem od divljeg ricinusa, koje je korišćeno za čišćenje i omekšavanje kože.

Ženska kozmetika antičkog doba doživela je vrhunac tek u doba Kleopatre, sredinom prvog stoleća pre Hrista.

Rimljani i Grci su se šminkali. Naravno, Rimljanke i Grkinje, takođe. Postoje brojni literarni opisi, neretko podrugljivi, u kojima su prikazani „zaslužni“ građani i građanke – sve sa šminkom.

A onda, tokom Srednjeg veka, sve je palo u zaborav. Nije bilo kozmetike, koja je čekala novi uzlet.
Ubrzo posle velikih geografskih otkrića, u Evropu su počeli dopremati različita ulja i mirise, čije su pristalice postajale sve brojnije. Bejahu to najčešće žene, među njima i po neki muškarac.

Da je kozmetika i šminkanje imalo i vatrene protivnike, ukazuje i primer engleskog parlamenta u kojem je svojevremeno izglasan i zakon kojim su zabranjena „neprirodna pomagala za lepotu, čija upotreba ima za svrhu zavođenje i prevaru suprotnog pola“.


Dnevnik, jun 2002.

You Might Also Like

0 коментара