Misterije Josipa Broza

19:08


Jedan od najznačajnijih svetskih lidera tokom 20. veka, vođa narodnog ustanka i socijalističke revolucije. Tvorac Pokreta nesvrstanih, doživotni predsednik SFRJ -  “tvrđave samoupravnog socijalizma”. Da li je Tito bio još po nešto?


U nameri da ponizi Tita, Čerčil je prilikom njihovog prvog susreta u Italiji 1944. predložio da popiju malo viskija,  pokazavši mu na veliki poslužavnik sa različitim čašama. Broz je izabrao onu pravu, čime je stekao poštovanje Čerčila. Niko nikad sa ovih prostora nije dosegao takvu slavu u svetu kao Josip Broz Tito. Rođen 7. maja 1892. u porodici siromašnih paora, skromnog zanatskog obrazovanja, on se uzdigao do vrha svetske politike i džet-seta. Bio je diktator koga smo voleli. Ko je nešto značio na zemljinom šaru, susreo se sa Titom za njegova života. A kad je umro, uspeo je oni što nikome nikad u istoriji nije uspelo: 4. maja 1980. je okupio nekoliko stotina osoba koje su vladale svetom. Ubrzo, počelo je da se ruši carstvo koje je stvorio. Danas,  sve što nam je ostavio u amanet, postalo je kao i on - istorija.

Knjiga “Ljubavi Josipa Broza” otkriva drugačiju sliku druga Tita

Neodoljivi ljubavnik sa Balkana

Petnaest žena mu je rodilo decu, od koje je priznao samo sinove Mišu i Žarka


Ako je nešto karakterisalo Josipa Broza, to su njegov energičan politički aktivizam, državnička mudrost, neumereno uživanje u luksuzu i neutoljiva strast prema ženama. Poznato je da je zvanično bio oženjen sa Pelagijom Belusovom, koja mu je rodila kćer Zlaticu (1920-1923), sinove Hinka (1922. - živeo nedelju dana) i Žarka (1924). Herta Has, partijska aktiviskinja sa kojom je imao kratku vezu, rodila mu je Mišu Broza (1941), dok sa suprugom Jovankom nije imao potomstva.

Međutim, postoje pretpostavke da su, pored ove tri žene, postojale desetine drugih sa kojima je Tito ostvario kraće ili duže romanse. Prema nalazima Filipa Radulovića, koji je objavio knjigu “Ljubavi Josipa Broza”, 15 žena iz svih krajeva Evrope rodilo je Titovu decu. Još 1912. kao dvadesetogodišnjak, u češkom gradu Cenkovu, Broz je zaveo mladu Marušu Novakovu, ali je paralelno bio i sa mnogo starijom Klarom.

Pelagija Belusova sa Titovim sinom Žarkom
Kada je Maruša raskinula zaruke sa pređašnim verenikom i obznanila da je trudna sa Titom, odlučeno je da se  venčaju. Na dan svadbe, Tito je pobegao sa bečkom damom Lizom Spuner. Maruša je 1913. rodila Leopolda Novakova, koji je kasnije radio kao ekonomsita u Pragu.

U Beču, Josip Broz se smestio u raskošnu kuću Lize Spuner, gde su uživali u raskalašnom seksu. Zapravo, prema autoru pomenute knjige, Liza je uživala više, pošto je Tito izlazio fizički povređen u “susretima” sa nastranom partnerkom. Ona je, čak, dovodila druge ljubavnike u kuću, što je Broza dovodilo do očaja. Kada mu je saopštila da je trudna sa njim, dogovorili su se da se venčaju. Tito je još jednom pobegao, a nesuđena mu supruga je 1914. rodila  Hansa Spunera, mašinskog inženjera koji je, kao nemački vojnik poginuo u borbama na Kozari 1942. u sukobu sa - Titovim partizanima.

No, iz veze sa Lizom, Tito nije poneo samo ožiljke po telu, već i fine manire, pošto je zanatliji iz Zagorja uspelo da preko ljubavnice uđe u visoko bečko društvo, da nauči da pleše, svira klavir, jaše i da postane vešt u mačevanju - tada izrazito popularnom sportu. U Beču, još dok je bio sa Lizom, Tito je upoznao Terezu Stacner, mladu studentkinju iz Hrvatske, koja je poticala iz visokih krugova sa Kaptola. Imali su burnu vezu, a njen otac je preko uticajnih prijatelja izbavio Tita iz tamnice u Petrovaradinskoj tvrđavi, gde je dospeo pošto je otkriveno da se pretvarao da je gluv radi izbegavanja odlaska na front.

Tito je otišao na ruski front, a Tereza je 1915. rodila blizance Gabrijelu, koja je umrla, i Paula, potonjeg inženjera. U ruskom selu Korutovo, 1915. je sreo Ljušu Sedlovsku, ženu veleposednika koji ga je angažovao da potkiva konje. Imali su tajnu vezu, skrivajući se po šumama. Ipak, ljubomorni Ljušin muž ih je uhvatio na delu. Tita je teško ranio puškom, a suprugu je nemilosrdno tukao sve dok mu nije rekla da je trudna. Rodila je 1915. Kirila Sedlovskog, koji je postao veterinar.

Herta Hars
Dok je bio u bolnici, zaljubio se u bolničarku Ire Gligorieve. Pripadala je carskoj familiji, ali je njen rasipni otac proćardao imetak, pa su postali obična građanska porodica. Tito se zaposlio kao tehničar-nadzornik u bolnici. Autor knjige “Sve ljubavi Josipa Broza” tvrdi da se Tito oženio Irom, koja je umrla na porođaju, prevremeno rodivši Serjožu Gligorieva, koji je postao politički aktivista u Brjamsku, bivši Sovjetski Savez.

Na jednoj žurci, koju je priredio Irin raskalašni otac, Tito je upoznao veterinarku Dariu Andirelovu. S njom je ostvario vezu još dok je bio sa Irom, a posle njene smrti, čak se i preselio kod Darie. Ostavši trudna, ona je htela da se venčaju. Međutim, Broz je već tada bio u vezi sa kućnom prijateljicom Oljom Kutin. Tražio je da mu Daria prepiše pola imetka, koji je nasledila od oca. Razočarana, odustala je od braka, ali je 1916. rodila Josipa Andirelova, koji je stradao nad Berlinom 1944. kao sovjetski pilot.

Na putu u izgnanstvo u Sibiru, Broz je pobegao iz voza u blizini Omska. Tamo se izmešao sa lokalnim Kirgizima, lažno se predstavljajući kao da je jedan od njih. Došao je u kontakt sa izrazito bogatim farmerom Zalidom Badahurom, koji je imao tri hiljade ovaca i hiljadu konja. Tito se predstavio kao trgovac stokom koji želi da kupi hiljadu ovaca. Njegovoj  prelepoj kćeri Zuhri, ljubiteljici poezije, je rekao kako poseduje ogromnu biblioteku. Uz pristanak bogatog Zalida, 18. marta 1918 su se venčali Zilda Badahur i Jože Brozdun. Zuhra je ubrzo zatrudnela, a kada je to objavljeno, organizovano je trodnevno slavlje. Odmah zatim, Tito je pobegao. Kadi Badahur je rođen 1918. Postao je petrohemijski inženjer u gradu Baku.

Crvenoarmejci su uhapsili Tita kao sumnjivu osobu. Prilikom istrage, Tito je primetio Pelagiju Belusovu. Uz Jovanku Broz, ona je jedina zakonita supruga koju je do danas priznala zvanična istorija. Venčali su se 19. juna 1919. iako je Pelagija prethodno otkrila da ju je Broz varao sa učitečicom Anom Ivanovič. Supružnici su se preselili u Jugoslaviju, gde je Tito počo da se bavi politikom. Pelagija je sa Žarkom otišla u Sovjetski Savez pošto je Tito bio u zatvoru između 1927. i 1934. godine.


Posle izlaska iz zatvora, stupio je u vezu sa studentkinjom Vidom Kogej iz Slovenije. U Beču su jedno vreme živeli zajedno, ali ju je Tito ostavio. Rodila je 1935. Dimitrija Kogeja, kasnijeg profesora muzike u Beču.

Davorjanka Paunović
Dok je radio u centrali Kominterne u Moskvi, imao je burnu vezu sa Nemicom Elzom Gerlah. Rodila je Viktora Gerlaha 1937, a zatim je stradala u Staljinovim čistkama. Tito je potom preselio u Pariz, gde je počeo da živi sa mladom udovicom Dženi Kotier i njenom kćerkom Danijelom. Tito se u to vreme odao kockanju i imao je problematičanu vezu sa Dženi, koja ga je na kraju izbacila iz kuće. Rodila je 1938. Olivera Koitera, kasnije nuklearnog fizičara u Parizu.

Sa bogatom Zuhrom Reuf-Anadolkom iz Turske se upoznao u jednom pariskom kazinu. Opčinio ju je lažima o svom navodnom bogastvu, predstavnivši se kao vlasnik rudnika zlata u Jugoslaviji. Međutim, došlo je do nesporazuma, pa se Zuhra udala za drugoga. Ipak, rodila je Izeta Reufa 1938, koji je postao trgovac u Istambulu.

U Parizu je 1937. sreo Hertu Hars kao partijsku kurirku. U početku, njihov odnos je bio poslovni, a romansa je nastala neposredno pred početak Drugog svetskog rata. Rodila je Mišu Broza sred okupiranog Zagreba. Nemci su hteli da je uhapse jer su sumnjali da je ljubanica važnog komunističkog lidera. Zbog toga, ona je ostavila bebu u Zagrebu i prešla na slobodnu teritoriju. Međutim, Tito je tada bio sa Davorjankom Paunović - Zdenkom.

Bliznakinje
Možda najzamršenija Titova romansa je ona sa sestrama Bazan - istovremeno. Olja Kutin ga je upoznala sa Ninom tokom zimskog odmora u Datovu. Već tamo, on je spavao sa devojkom iz Petrograda. Ubrzo, nenajavljeno se pojavio na vratima stana njenih roditenja u Petrogradu.  Trebalo je da se venčaju jer je Nina ostala trudna. Međutim, Tito se zaljubio u njenu rođenu sestru Svetlanu, koja je takođe ostala trudna. Dogovorili su se da Svetlana kaže kako je u drugom stanju zbog afere sa nastavnikom klavira. Kada su počela revolucionarna previranja 1917, Tito je uhapšen i poslat u Sibir zato što nije imao propisne isprave. Svetlana je 1918. rodila Vladimira Bazana  koji je postao lekar u Petrogradu.

Najveća ljubav
Studentkinja francuskog Davorjanka Paunović - Zdenka, radila je kao kurir 1941. Uzeo ju je za sekretaricu. Iako je tokom boravka u Beogradu na početku nemačke okupacije njegova ljubimica bila LJubimka Ćorđević - Buba, Zdenka je počela da igra sve važniju ulogu. Ostala je trudna, ali je rukovodstvo KPJ bilo protiv obznanjivanja te veze. Na jednom od partijskih sastanaka, pred Rankovićem, Pijadom i drugovima, Tito je zapomagao, govoreći da ga kazne ako treba, ali da on ne može bez nje. Rodila je Slavišu Paunovića 1942. u Foči. Umrla je od tuberkoloze 1948. i sahranjena je drovištu Belog dvora. Na sahrani, Tito je rekao: “Bila si moja najveća ljubav”.

Jovanka - žrtva zavere

M aršal nije krio očajanje posle smrti sekretarice Davorjanke Paunović - Zdenke. NJegov saradnik Ivan - Stevno Krajačić mu je sugerisao da se oženi. Prema autoru knjige “LJubavi Josipa Broza”, Stevo je predložio Jovanku, tada najmlađu oficirku Jugoslovenske narodne armije. U knjizi je napisano da ju je Tito odbio požalivši se da je “suviše divlja”. Zato su mu predložili opersu pevačicu Zinku Kunc. Jedno vreme su živeli zajedno, ali ona nije volela dvorski protokol, pa ga je napustila. Tito je potom bolje upoznao Jovanku, koju je oženio u aprilu 1959. Kumovi su bili Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak. Iako se sa požrtvovanjem brinula o Titu, pruživši mu nesebičnu ljubav, postala je žrtva političkih intriga. Branko Mikulić, koji je 1971. predložio Tita za doživotnog predsednika, obavestio je tita da Jovanka sprema zaveru, zbog čega su je izolovali. Pričalo se da je Tito zatim imao vezu sa operskom pevačicom Gertrudom Munitić. Iako je Tito zahtevao da Jovanki pripadnu sva prava predsednikove žene posle njegove smrti, ona je dugo posle držana u svojevrsnom kućnom pritvoru, pošto joj je oduzeto sve, čak i brojne lične stvari.

Veliki avanturista

Odmah po rođenju, Tito je dat na čuvanje očevim roditeljima u selo Podsred, gde je do 1907. završio osnovnu školu, a bravarski zanat u Sisku do 1910. Od tada, izuzev boravka u zatvoru 2.046 dana između 1928. i 1934. Broz nigde nije ostajao duže sve do nastanjivanja u Beogradu 1945. Sa osamnaest godina je radio u Zagrebu kao bravar, ubrzo zatim se obreo u čuvenoj fabrici “Škoda”. Radio je u kompaniji za izradu mostova, bio je probni vozač mercedesa u fabrici automobila “Dajmler”. U Beču je naučio fine manire visokog društva, a u Budimpešti je 1914. osvojo zvanje vice-šampiona u mačevanju na nivou cele carske austrougarske vojske. Bio je i najmlađi stariji narednik u 25. Domobranskoj regimenti. U Rusiji je ranjen i zarobljen. Učestovao je u Oktobarskoj revoluciji. Dvadesetih je počeo  da se bavi politikom u Jugoslaviji. Godine 1927. dobija prve važnije funkcije u sindikatima i komunističkoj partiji. Generalni  sekretar KPJ postaje 1937, a nakon četiri godine rata dolazi na vlast. Trostruki je narodni heroj, a od 1971. je bio doživoti predsednik SFRJ.

Tražile su ga policije mnogih režima

Čovek sa poternica

Nemačka poternica za Titom na 100 hiljada rajshmaraka, italijanska poternica i policijski dosije iz zagrebačke policije


Postoje podaci da je Josip Broz u  mladosti posezao za tuđim kako bi udobnije živeo. Pozajmljivao je od kolega na poslu i često nije vraćao. NJegova nesuđena supruga Maruša Novakova je bila zgranuta kada je od nje tražio da krade novac od oca i daje mu ga. Porodica Bazan se žalila prijateljima da im nestaje novac iz porodičnog sefa u vreme kada se Tito paralelno zabavljao sa bliznakinjama. Zuhra Bandahur je dobila zlatnu medalju na takmičenju za recitatore. Broz ju je poneo pošto je napustio tek venčanu i trudnu suprugu.  Tito je voleo luksuz, o čemu svedoči i podatak da je kao predsednik SFRJ imao 40 vila širom zemlje, lični voz i brod. Neki podaci ukazuju da je tome bio sklon za celoga života. Naime, dok je radio u Kominterni u Moskvi, opominjan je od strane partijskog rukovodstva zato što je u sobi trošio mnogo više struje od ostalih stanara čuvenog hotela “Luks”.  Da li je sve ovo tačno, nikad neće biti dorečeno. Zvanična istorija, a ona se samo računa, kaže da je Broz bio proganjan isključivo zbog političkih delatnosti.



Dnevnik, maj 2001.

You Might Also Like

0 коментара