"Razapećemo šatore u školskom dvorištu"

16:25

Beskućnici s Kosova i Novog Sada zaposeli zgradu u Đule Molnara


Dve iz Prištine i tri porodice Roma iz Novog Sada trebalo je juče popodne da budu nasilno iseljene iz napuštene zgrade u ulici Đule Molnara, koja je onesposobljena za stanovanje tokom prošlogodišnjeg bombardovanja. Oni su pre nekoliko dana iz Zavoda za izgradnju grada dobili pismeni nalog da napuste građevinu, predviđenu za rušenje, a juče su im sugerisali isto i ljudi privatne agencije za obezbeđenje "Gvozden", koju je angažovao Zavod za izgradnju grada da onemogući useljenje drugih beskućnika.

- Nemamo gde da idemo, pa ćemo zgradu napustiti samo ako nas na to natera policija. U tom slučaju, razapećemo šatore u dvorištu obližnje osnovne škole, kako bi neko od nadležnih obratio pažnju na naš problem - kaže beskućnik Bora Jovanović, inače Novosađanin, koji se u napuštenu zgradu uselio sa ženom i detetom.

Supruga njegovog brata se porodila u sablasnoj građevini pre desetak dana, pa sa novorođenčem, zgrada sada ima 25 stanrara. Do pre nekoliko dana, bilo ih je i više, ali su oni koji su imali da odu bilo gde, posustali pred zahtevima za iseljenjem, ostavljajući najveće nevoljnike koji nemaju baš nigde da se smeste.

- Ako je ovo objekat koji nije bezbedan za stanovanje, što su napisali u zahtevu za iseljenje, zašto on nije ograđen i obeležen kao opasna zona, a pristup onemogućen. Umesto toga, kola svakodnevno prolaze pored srušene zgrade, u kojoj se deca skrivaju da puše - kaže Afrimi Hajoli, Rom iz Prištine.

Zgrada u ulici Đule Molnara gotovo da i nije bila bez stanovnika. Među starijima u naselju Detelinara, izgrađena je pre nekoliko decenija, ona je stradala od NATO projektila 6. maja prošle godine, posle čega su iseljeni svi žitelji. Međutim, već nekoliko nedelja kasnije, stigle su prve izbeglice sa Kosova i Metohije, koje su se smestile među zidove, bez vrata i prozora. Kako je prostora bilo dovoljno, i novosadski Romi su pohrlili u napuštenu građevinu, koja im se učinila komfornijom od njihovih dotadašnjih prebivališta.

- Kažu da zgrada nije bezbedna, a neće je srušiti za narednih pet godina. Mi nekome, očigledno smetamo, pošto nas teraju odavde iako znaju da nemamo para da platimo smeštaj - kaže Jovanović, koji nam pokazuje hranu skupljenu iz kontejnera, kojom hrani svoju porodicu.

I zaista, iako prilično oronula, zgrada ne izgleda kao zdanje koje će se srušiti samo od sebe. Čak, odmah uz nju prilepljena je istovetna građevina, iz koje "predratni" stanari nisu iseljeni. Iako su neželjeni stanari u Molnarovoj od leta, zasmetali su nadležnima tek posle nedavno objavljenog teksta u novinama.

- Postoje radničke barake na Novom naselju, ali tamo ne žele da nas prime. Mi nemamo gde, jer ni u Crvenom krstu, Komesarijatu za izbeglice, kao ni nadležnim gradskim službama, nema razumevanja za našu muku - kaže Hajoli, kome je kuća u Prištini uništena pošto su snage MUP-a i Vojske Jugoslavije napustile južnu srpsku pokrajinu.


Danas, mart 2000.

You Might Also Like

0 коментара