Prvorazredni džez hepening u novosadskom Kulturnom centru: YUPIKA za novi milenijum

12:02

Novi Sad - Da protekli vikend nije obeležen "komunalnom" rabotom rastavljanja i sastavljanja mosta na baržama, događaj nedelje svakako bi bio nastup džez kvinteta YUPIKA. Zapravo, njihov koncert je i bio prvorazredni događaj za sve one koji su skoro do kraja ispunili veliku dvoranu Kulturnog centra Novog Sada. Svirka je "pala" u prohladno-kišno-maglovito nedeljno veče, samo dve nedelje posle ovdašnjeg džez festivala, ali i tek nekolko dana uoči velikog Novogodišnjeg koncerta na Spensu. Ipak, meteo (ne)prilike, kao i oblilna muzička ponuda u gradu (u toku je serijal od 13 koncerata klasične muzike u Sinagogi), nisu uticali na odziv ljubitelja dobrog zvuka, koji su sa oduševljenjem odslušali skoro dvosatno "prašenje" novosadske petorke.

- Nezajažljivi smo kada je u pitanju potreba da sviramo zajedno. Zadovoljni smo večerašnjim nastupom, a za koji mesec očekujemo nove, kako u zemlji, tako i u inostranstvu - rekao je za naš list Uroš Šećerov, poznati novosadski majstor za udaraljke, preksinoć blistav.

Nastupi će, kako on reče, čekati neke sledeće mesece pošto na odsluženje vojnog roka odlazi saksofonista Bunford Gabor, koji je preksinoć mamio aplauz za aplauzom zbog upečatljivih bravura na saxu. Dušan Ivanišević za bubnjevima i Ištvan Mađarić sa bas gitarom, ostavili su utisak čvrstih karika u YUPIKA-muzičkom lancu, a "plesom" po dirkama oduševio je klavir-majstor Ivan Aleksijević, inače autor većine numera.

Žestina kojom su odsvirali "Sega-Mega", ali i ostale kompozicije, YUPIKA-momci su dokazali da su posle četverogodišnjeg sviranja zajedno, napravili pravi potez osnivanjem kvinteta. Žestina, ali i svežina - moderan pristup džezu kao, danas već klasičnoj muzici, ovim muzičarima daje dobre šanse da učine ono što žele: da naprave korak ka novom razdoblju jugoslovenske džez muzike, kakav je svojevremeno učinio Gud Marković sekset.


You Might Also Like

0 коментара