Živadin Jovanović, savezni ministar inostranih poslova: Protiv slobodnih strelaca

14:06

Beograd - Važno je da zacrtana strategija uvek ima na raspolaganju ljude koji će najefikasnije da je izvršavaju, a pitanja ličnosti, pojedinaca su apsolutno nevažna. Svi mi želimo našem narodu i zemlji bolje i apsolutno smo otvoreni da na odgovarajuća mesta dođu pravi ljudi, oni koji u datom trenutku mogu najviše da učine. Postavljate mi pitanje o kome ne razmišljam jer me jedino zanima prodor u jačanju međunarodnog položaja Jugoslavije i jačanje naše diplomatije koja te ciljeve traba da najefikasnije ostvari. U svakom slučaju, naši nacionalni i državni interesi zaslužuju da na odgovornim mestima budu najsposobniji ljudi - rekao je za Danas savezni ministar inostranih poslova Živadin Jovanović u pauzi zasedanja skupa Dijaspora 99, upitan da li zna eventualno ko će biti novi ministri u saveznoj administraciji i da li će ostati na svojoj dosadašnjoj funkciji.

Potpredsednik srpske vlade Milovan Bojić je nedavno najavio značajnije kadrovske promene u jugoslovenskoj diplomatiji. Hoće li ih biti?

- Promene u našoj diplomatiji se dešavaju stalno u cilju poboljšanja njene profesionalnosti, efikasnosti i prodornosti. Dakle, osposobljavljanje diplomatije neprekidno traje, a u ovom trenutku mogu da kažem kako ne vidim nikakve revolucionarne promene. Jugoslovenska diplomatija nije dobila neke posebne zadatke izvan strategije naše ukupne politike, shodno kojoj na međunarodnom planu treba da obezbedimo one uslove koji su potrebni unutrašnjem razvoju. Zato što je svojevsni amalgam između inostranstva i subjekata u zemlji, naša diplomatija je u stalnom procesu poboljšanja. i ona je kao amalgam između subjekata iz Jugoslavije i inostranstvu.

Da li je u izgledu skora obnova diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom?

- Normalizacija odnosa sa zemljama koje su bile lideri agresije na našu zemlju, stvar je jednog složenog procesa, a ne tek političke odluke odluke. Mi želimo da normalizujemo odnose sa tim zemljama njihovim postavljanjem na ravnopravne osnove. A kako mogu postojati osnove za ravnopravnost dok neke od tih država ne priznaje Jugoslaviju ili se zalažu za produžavanje sankcija našoj zemlji? U svakom slučaju, postoji apsolutna otvorenost Jugoslavije za ravnopravne odnose i za saradnju na bazi uvažavanja zajedničkih interesa. To važi za sve, pa i ove četiri zemlje sa kojima smo prekinuli diplomatske odnose, a od kojih očekujemo da na putu normalizacije nadoknade ratnu štetu Jugoslavije. To je njihova pravna i moralna obaveza. To i ukidanje sankcja su važne pretpostavke na putu do ponovne uspostave diplomatskih odnosa

Pojedine ličnosti iz ovdašnjeg javnog i političkog života aktivno ostvaruju međunarodne kontakte mimo vašeg ministarstva. Kako na to gledate?

- Država ima jednu spolju politiku zbog čega svi oni koji su patriote i odgovorni političari imaju moralnu i političku obavezu da sprovode tu jedinstvenu politiku. Osim ovog aspekta postoji i drugi koji jednistvenu spoljnu poliku ne postavlja kao diktat iz jednog centra, nego je određuje kao demoktatsku, onakvu u kjojoj svako može da uloži svoje kreativne sposobnosti i ideje, ali uvek uklapajući ih u jedinstvenu strategiju, koju odgeđuje državni i nacionalni interes. Zato nije dobro da imamo bilo kakve slobodne strelce. I onda kada su mudri, ako u opšte možemo govoriti u tim terminima, nisu u stanju da postignu dobro kao slobodni strelci, već samo ako deluju kao deo tima i deo jedne politike i koncepta zaštite državnih i nacionalnih interesa


Danas, avgust 1999.

You Might Also Like

0 коментара