Nekoliko sati uoči preobraženskog mitinga: Bez gužve na prilazima prestonici

17:34

Beograd - Naplatna rampa na auto putu prema Nišu, kod Bubanj potoka, policijski punkt u Lipovičkoj šumi na Ibarskoj magistrali, kao ni stari kragujevački put, nisu juče popodne otkrivali prizor drugačiji nego inače. Saobaćajna policija je kontrolisala saobraćaj, povremeno zaustavljajući vozače zbog rutinske kontrole.

Umesto brojnih autobusa sa građanima iz svih krajeva Srbije, videli smo svega nekoliko na prilazima Beogradu. Motorizovana ekipa Danasa, susrela je kolonu od šest autobusa na Ibarskoj magistrali, koji su iz pravca Čačka i Gornjeg Milanovca bez problema prošli policijsku poziciju u Lipovačkoj šumi.
Na naplatnoj rampi u Bubanj potoku, viđena su tri autobusa policije, koji su napravili malu stanku na putu za Beograd. Na starom kragujevačkom drumu, juče nije bilo nikakvih znakova da u prestonici za nekoliko sati treba da počne miting bio je gotovo pust.

Primetno je bilo prisustvo vojne i saobraćajne policije. Na naplatnoj rampi, vojni policajac je kontrolisao dokumente vozaču kamiona. Ovakav prizor je bio uobičajan tokom NATO agresije, kada su kontrolu puteva, pored pripadnika MUP-a, vršili i policajci VJ. Kako se nismo upuštali u razgovor sa njima, nismo uspeli da saznamo da li je po sredi rutinsko obavljanje kontrole ili je reč o pojačanim merama bezbednosti, pošto je prekjuče jedna osoba uhapšena sa tempiranom bombom za koju se veruje da je trebalo da bude postavljena na javnom mestu.

Ni u samom gradu, sati uoči mitinga nisu ničim nagoveštavali dolazak večeri o kojoj se mnogo govorilo prethodnih nedelja. Na parkiralištu pored Ade Ciganlije prisutne su bile samo manje policijske snage, a na centralnim gradskim ulicama nešto veći broj saobraćajaca nego inače.

Tragajući za mitingašima, otišli smo na parking ispred Sava centra, gde smo zatekli aktiviste Demokratske stranke, koji su iščekivali svoje partijske drugove iz unutrašnjosti. U tri časa popodne, tamo se nije pojavio ni jedan autobus sa pristalicama ove stranke. Jedan od demokrata je, u našem prisustvu, pozvao mobilnom telefonom vođu Užičana, koji je rekao da je grupa u tom trenutku bila na kratkoj pauzi pred Beogradom, u koji je trebalo da stignu oko pola pet.

Pored zgrade Savezne skupštine juče oko 16 časova nekoliko radnika je uređivalo montiranu binu ispred donjih stepenica. Članovi naše ekipe, poredeći prizor koji su videli, složili su se da je podijum znatno skromniji u odnosu na one, viđene prilikom dočeka mnogobrojnih sportskih reprezentacija.


Danas, avgust 1999.

You Might Also Like

0 коментара