Ukida se ratno stanje?

17:27

Prva sednicaprvog vanrednog zasedanja oba veća savezne skupštine

Beograd - Na prvoj zajedničkoj sednici oba veća prvog vanrednog zasedanja Savezne skupštine, koja počinje danas u 11 časova, biće razmatran samo predlog Savezne vlade o ukidanju ratnog stanja. O izmenama i dopunama  zakona, što je takođe u ponedeljak zatraženo iz kabineta saveznog premijera Momira Bulatovića, biće odlučivano sutra ili tokom sledeće nedelje na odvojenim sednicama Veća građana i Veća republika, saznaje Danas od izvora u saveznom parlamentu.

O kojim zakonima će odlučivati savezni poslanici juče nije bilo poznato jer matarijal sa izmenama akata nije stigao u Saveznu skupštinu ni dan pre prvog ovogodišnjeg vanrednog zasedanja. Razlog tome je, nezvanično saznajemo, zato što je u Saveznoj vladi tek juče odlučivano koji akti će biti predloženi za izmene. Zbog toga, moguće je da će predlozi za promene zakona stići tek danas ili sutra u skupštinske službe, odnosno, kada već počne sednica u vezi sa ukidanjem ratnog stanja.

Izostanak užurbanosti u saveznoj administraciji naš izvor tumači činjenicom da će se o izmenama zakona raspravljati tek po ukidanju ratnog stanja, odnosno u prvim danima povratka mirnodopskom funkcionisanju društva i države.

Ratno stanje proglasio je predsednik Savezne vlade Momir Bulatović pre četiri meseca, 24. marta, na dan početka NATO agresije. Odmah nakon proglašenja ratnog stanja, Savezna vlada je donela niz uredbi kojima se regulišu obaveze i funkcionisanje tokom ratnog stanja. Posebno je uređeno finansiranje vanrednih troškova odbrane zemlje, a vojnim obveznicima između 18 i 60 godina ograničeno je putovanje u inostranstvo.

G. Brkić

Posle zahteva Savezne vlade za zasedanje Savezne skupštine
Danas, sutra ili sledeće nedelje

Beograd - Ni jedan poslanički klub u Saveznoj skupštini nije bio obavešten do juče u 15 časova o zasedanju skupštinskih veća, koje je prekjuče zatražila Savezna vlada zbog ukidanja ratnog stanja i izmena više zakona,o čemu je javnost obaveštena od strane Savzenog ministarstva za informisanje. Nagađanja da bi do zasedanja moglo doći već danas, pokušali smo juče da proverimo u poslaničkim grupama Savezne skupštine, a da li su pozvani na sednicu, pitali smo i neke od saveznih poslanika.

- Rečeno nam je da ostanemo na poslu do daljnjeg kako bismo obavestili naše poslanike u slučaju da bude doneta odluka o zasedanju. Ono može biti zakazano za sutra, prekosutra ili sledeću nedelju, što znači da u ovom trenutku ne znamo ništa u vezi sa datumom održavanja sednice - rekla je predstavnica jednog od poslaničkih klubova u Saveznoj skupštini, koja je htela da ostane anonimna.

Saveznog poslanika i potpredsednika Vlade Crne Gore Novaka Kilibardu, pozvali smo juče, takođe sa namerom da dobijemo informaciju u vezi sa eventualnim zasedanjem Savezne skupštine. Iz kabineta presednika Narodne stranke nam je rečeno da poziv za sednicu nije stigao ni do pred kraj jučerašnjeg radnog dana. Isto nam je saopšeno i u sedištu Demokratsog centra, stranci koju u saveznom parlamentu predstavlja Dragoljub Mićunović. Dvojica poslanika Demokratske stranke, takođe, nisu dobili pozive za skupštinsko zasedanje, a istu inforamciju smo dobili i u Srpskom pokretu obnove.

Saveznu skupštinu čine Veće građana i Veće republika sa ukupno 178 poslanika. U Veću građana, koje broji 138 poslanika, Socijalistička partija Srbije ima 64 poslanika, Srpska radikalna stranka 16, nekadašnja Koalicija "Zajedno" 22, od čega je 16 poslanika iz Srpskog pokreta obnove, tri iz Demokratske stranke Srbije, dva iz Demokratske stranke i jedan iz Demokratskog centra. Savez vojvođanskim Mađara je zastupljen sa tri, Koalicija Vojvodina sa 2, dok Lista za Sandžak Sulejman Ugljanin ima jednog poslanika.  

Demokratska partija socijalista Crne Gore ima osam, a Socijalistička narodna partija Crne Gore 12 poslanika. Srpska nadodna stranka, otcepljeni deo Kilibardine Narodne stranke, u Veću građana ima 8, a Socijaldemokratska partija Crne Gore jednog poslanika, koliko ima i Stranka demokratske akcije Crne Gore. U Veću republika, koje broji po dvadeset poslanika iz Srbije i Crne Gore, veću republiku predstavlja sedam poslanika SPS-a,šest iz SRS-a, četiri iz SPO-a, dok dva poslanika ima JUL, a jednog Savez vojvođanskim Mađara. Crna Gora je zastupljena sa osam poslanika iz DPS-a, šest iz SNP CG, pet iz Kilibardine Narodne stranke Crne Gore, dok SDA CG ima jednog poslanika.

23. jun 1999.

You Might Also Like

0 коментара